Syksyn makuja lautaselle

Sienireseptit

Nyt sienestämään, herkut odottavat!

Sieniaika ja herkulliset sienireseptit

Ennen kun hyödynnät herkulliset sienireseptit, kerää satosi itse ja sieniretkelle! Syksyinen sieniretki on mukavaa ulkoilua ja hyötyliikuntaa. Välineiksi riittävät kori ja sieniveitsi. Vuoraa korin pohja paksulla kerroksella talouspaperia. Näin sienillä on pehmeät oltavat ja ne säilyvät paremmin ehjinä. Poimi vain sieniä, jotka tunnet varmasti. Sienten puhdistukseen riittää yleensä harjaus sieniveitsen sutipäällä, tavallinen pullasutikin käy. Vältä vedellä huuhtomista. Ja muistathan pakata sieniretkelle mukaan myös eväät!

Mitä sienistä voi tehdä

Keräämämme sienireseptit sisältävät maukkaita vaihtoehtoja. Tuoreet kantarellit ovat loppukesän herkku, joista saa grilliruokien kaveriksi täyteläisen kanttarellikastikkeen. Kokeile myös ihanaa kantarellilasagnea tai maukasta lohi-metsäsienipannua

Sienireseptit_kanttarellikastike

Lisäksi voit valmistaa paistetuista sienistä helposti sienimuhennoksen, joka sopii uuniperunoiden sekä uunissa kypsytettävien kesäkurpitsojen, paprikoiden ja munakoisojen täytteeksi tai liharuokien lisukkeeksi. Tee näin: Lisää paistettuihin sieniin vielä pari nokaretta luomuvoita ja hienonnettua sipulia ja sekoittele kunnes voi sulaa. Ripottele päälle noin 3 rkl vehnäjauhoja vähän kerrallaan. Kun jauhosuurus on imeytynyt rasvaan, lorauttele joukkoon yhteensä 3–4 dl kuumaa kasvislientä ja kermaa. Sekoita suurus sileäksi jokaisen lisäyskerran jälkeen. Saman ohjeen mukaan voit tehdä sienikastikkeen, lisäät vain enemmän ruokakermaa.

Sienistä syntyy myös herkullisia pastakastikkeita – tatit ovat italialaisten intohimo – risottoja, keittoja sekä lämpimiä leipiä ja piirakoita. Kokeile esimerkiksi herkullista tattirisottoa tai helppoa kantarellikeittoa! Monien ruokaohjeiden herkkusienet voit korvata esimerkiksi tateilla tai kantarelleilla.

Paista sienet näin

Tatit, kantarellit ja suppilovahverot ovat puhdistettuina valmiita herkkuruokien aineksia. Pari litraa tuoreita sieniä riittää hyvin neljälle ruokailijalle. Perusohje paistamiseen on tämä: pane puhdistetut ja tarpeen mukaan paloitellut sienet paistinpannuun tai kattilaan, mutta älä lisää rasvaa heti. Kuumenna sieniä ensin sekoitellen, kunnes niistä irtoava neste on melkein kokonaan haihtunut. Lisää vasta sitten kelpo nokare meijerivoita ja kypsennä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja kevyellä ripauksella valkopippuria. Jos tarjoat sienet lisukkeena sellaisenaan, paista niiden mukana sipulia. Yrteistä esimerkiksi kirveli, rakuuna ja timjami sopivat sienten seuraan. Vinkki: Lisää paistetuttuja sieniä sosekeittoannosten päälle.

 

Valitse alta suosikkisi!

Teemat