Sieniaika

Nyt sienestämään, herkut odottavat!

Syksyinen sieniretki on mukavaa ulkoilua ja hyötyliikuntaa. Välineiksi riittävät kori ja sieniveitsi. Vuoraa korin pohja paksulla kerroksella talouspaperia. Näin sienillä on pehmeät oltavat, ja ne säilyvät paremmin ehjinä. Poimi vain sieniä, jotka tunnet varmasti. Sienten puhdistukseen riittää yleensä harjaus sieniveitsen sutipäällä, tavallinen pullasutikin käy. Vältä vedellä huuhtomista. Ja muistathan pakata sieniretkelle mukaan myös eväät!

Paista sienet näin

Tatit, kantarellit ja suppilovahverot ovat puhdistettuina valmiita herkkuruokien aineksia. Pari litraa tuoreita sieniä riittää hyvin neljälle ruokailijalle. Perusohje paistamiseen on tämä: pane puhdistetut ja tarpeen mukaan paloitellut sienet paistinpannuun tai kattilaan, mutta älä lisää rasvaa heti. Kuumenna sieniä ensin sekoitellen, kunnes niistä irtoava neste on melkein kokonaan haihtunut. Lisää vasta sitten kelpo nokare Arla Luomu -meijerivoita ja kypsennä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja kevyellä ripauksella valkopippuria. Jos tarjoat sienet lisukkeena sellaisenaan, paista niiden mukana sipulia. Yrteistä esimerkiksi kirveli, rakuuna ja timjami sopivat sienten seuraan. Vinkki: Lisää paistetuttuja sieniä sosekeittoannosten päälle.

Lisää yksinkertaisesti hyviä herkkuja

Paistetuista sienistä pyöräytät helposti sienimuhennoksen, joka sopii uuniperunoiden sekä uunissa kypsytettävien kesäkurpitsojen, paprikoiden ja munakoisojen täytteeksi tai liharuokien lisukkeeksi. Tee näin: Lisää paistettuihin sieniin vielä pari nokaretta luomuvoita ja hienonnettua sipulia ja sekoittele kunnes voi sulaa. Ripottele päälle noin 3 rkl vehnäjauhoja vähän kerrallaan. Kun jauhosuurus on imeytynyt rasvaan, lorauttele joukkoon yhteensä 3–4 dl kuumaa kasvislientä ja Arla Keittiö Luomu kuohukermaa. Sekoita suurus sileäksi jokaisen lisäyskerran jälkeen. Saman ohjeen mukaan voit tehdä sienikastikkeen, lisäät vain enemmän ruokakermaa.

Sienistä syntyy myös herkullisia pastakastikkeita – tatit ovat italialaisten intohimo – risottoja, keittoja sekä lämpimiä leipiä ja piirakoita. Monien ruokaohjeiden herkkusienet voit korvata esimerkiksi tateilla tai kantarelleilla.

Makoisia sienireseptejä:

Aiheeseen liittyvät reseptit

Teemat