Muscovadosokeria (n. 370 g)
|
1 l |
---|---|
Perunoita (jauhoista lajiketta)
|
4 |
Sipuli
|
1 |
Vettä
|
3 dl |
Valkopippuri
|
ripausta |
Kasvisfondeja
|
2 |
Arla® Vanhanajan luomutäysmaitoa
|
5 dl |
2½ dl | |
Suolaa
|
½ tl |
Valkoviiniä tai 1 tl sitruunamehua
|
2 rkl |
Silputtua, tuoretta ruohosipulia
|
1 dl |
Kun kesä on ohi ja syksy tuo mukanaan koleat päivät ja ruskan värit. Mikä voisikaan tällöin olla tyydyttävämpää kuin höyryävä, kermainen sienikeitto? Voit käyttää mitä tahansa kerättyjä tai kaupasta ostettuja tuoreita sieniä. Varmista vain, että annat niille riittävästi aikaa pannulla, jotta ne saavat syvän värin ja täyteläisen maun.
Voit tarjoilla tätä kermaista sienikeittoa alkupalana syksyn illanistujaisissa. Keitto näyttää hyvältä pienissä kulhoissa tai kupeissa, ja sen päällä on sieniä ja ripaus hienonnettua ruohosipulia tai persiljaa. Saat lisämaustetta, kun valmistat uunissa parmesaanilastuja ja tarjoat ne keiton päälle tai sen kanssa. Tämä keitto voi kuitenkin yhtä hyvin olla arkipäivän lounaan tai päivällisen pääruoka, joka tarjoillaan rapean leivän, juuston ja kauden mukaisen salaatin kanssa.
Jos haluat välttää raskasta kermaa keitossasi, käytettävissäsi on useita vaihtoehtoja. Yksi niistä on korvata maito joko kasvis- tai vegaanikermalla. Toinen vaihtoehto on lisätä pari ruokalusikallista jauhoja sipulin ja perunoiden kuullottamisen lopuksi, jolloin syntyy suuruste. Se sakeuttaa sienikeittoa sen kiehuessa ja tekee siitä erityisen kermaisen. Voit sitten säätää koostumusta käyttämällä maitoa tai kasvimaitovaihtoehtoa. Suurusteen voi tehdä myös erikseen ja lisätä keiton valmistuksen loppuvaiheessa.
Sienikeiton tähteet on helppo säilyttää. Kun keitto on jäähtynyt, säilytä sitä jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa enintään viisi päivää. Voit myös laittaa sienikeiton pakastimeen enintään kahdeksi kuukaudeksi. Lämmitä tällöin sienikeitto uudelleen liedellä ja lisää tarvittaessa kermaa tai maitoa koostumuksen säätämiseksi. Sulata pakastekeitto jääkaapissa yön yli ennen lämmittämistä.