Perinteinen riisipuuro

Perinteinen riisipuuro

45 minuuttia
Perinteinen riisipuuro kuuluu joulunalusaikaan, sekä jouluaamun aamupalapöytään. Mausta riisipuuro kanelilla ja voisilmällä, tai esimerkiksi sekahedelmäkeitolla.
https://www.arla.fi/reseptit/perinteinen-riisipuuro/

Tee näin:

Perinteinen riisipuuro
  • Kiehauta vesi ja puuroriisi paksupohjaisessa kattilassa.
  • Keitä riisiä keskilämmöllä sekoittaen noin 2 minuuttia.
  • Lisää maito ja kiehauta seos.
  • Keitä ouuroa miedolla lämmöllä sekoittaen noin 10 minuuttia.
  • Laita kansi päälle ja kypsennä noin 30 minuuttia - sekoita usein.
  • Jos puuro näyttää ohuelta, keitä sitä vielä 5-10 minuuttia.
  • Lisää suola ja mausta maun mukaan.
  • Sekoita sokeri ja kaneli.
  • Laita riisipuuro lämpimään kulhoon.
  • Tarjoile kanelin, sokerin ja voisilmän kanssa.
Valmis!
Vinkki

Keitä riisi paksupohjaisessa kattilassa ja huuhtele se kylmässä vedessä ennen käyttöä, jotta maito ja riisi eivät pala niin helposti. Muista sekoittaa riisiä, jotta pohja ei kärähdä. Jos se kuitenkin kärventyy, älä kaavi pohjaa, sillä se pilaa puuron maun. Siirrä riisi sen sijaan uuteen kattilaan kypsentämään riisi loppuun. Jos puuro maistuu palaneelta, heitä se pois ja aloita alusta. Älä myöskään jätä suolaa pois. Pieni määrä suolaa auttaa tuomaan esiin kaikki ruoan maut.

Perinteinen riisipuuro Q&A

Perinteinen riisipuuro tuo joulun joulupöytään. Lue lisää alta!

Miten riisipuuroa valmistetaan?
Tee helppo riisipuuro kaatamalla vesi ja puuroriisi paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä riisiä keskilämmöllä sekoittaen pari minuuttia. Lisää maito ja kiehauta seos. Keitä puuroa sekoittaen noin 10 minuuttia. Laita kansi kattilaan ja keitä vielä 30 minuuttia, kunnes seos sakenee. Mausta ja tarjoile voin ja kanelisn, sekä sokerin kera.
Mikä riisi on paras riisipuuroon?
Koska kyseessä on riisipuuro, on tärkeää valita oikeanlainen riisi. Perinteinen riisipuuro valmistetaan lyhytjyväisestä puuroriisistä. Voit käyttää myös risottoriisiä, sillä myös siitä saadaan mukavan puuromainen koostumus.
Voiko riisipuuroa pakastaa?
Voit pakastaa tätä herkullista puuroa jopa 3 kuukautta. Anna jäähtyä ja lusikoi se annoskoissa astioihin tai pakastepusseihin ilman voita ja mausteita. Jos käytät pakastepusseja, purista mahdollisimman paljon ilmaa ulos ennen kuin suljet pussin ja laitat sen pakastimeen. Sulata puuro jääkaapissa vedellä täytetyssä kulhossa. Voit myös lämmittää riisipuuron mikroaaltouunissa matalalla tai keskilämmöllä. Vaihtoehtoisesti voit sulattaa pakastetun riisipuuron pannulla miedolla lämmöllä.
Kuinka kauan riisipuuro säilyy jääkaapissa?
Kotitekoinen riisipuuro säilyy jääkaapissa 3-5 päivää, jos sitä säilytetään oikein. Anna seoksen jäähtyä, ennen kuin kaadat riisipuuron ilmatiiviiseen astiaan tai kelmulla peitettyyn kulhoon. Älä jätä sitä liian pitkäksi aikaa huoneenlämpöön, sillä muuten siihen voi muodostua bakteereja, jotka pilaavat riisipuuron.
Miten voin hyödyntää ylijääneen riisipuuron?
Älä anna tähteiden mennä hukkaan. Lisää jäähtyneeseen riisipuuroon jauhot, kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri ja tee pannulla herkullisen kuohkeita pannukakkumaisia riisikakkuja. Jos sen sijaan haluat pehmeitä pullia, lisää riisipuuro tavalliseen hiivataikinaan pullia varten, sekä kanelia ja kardemummaa lämpimän aromaattisen maun saamiseksi. Puuro antaa sämpylöille mukavan pehmoisen rakenteen. Tai voit valmistaa klassisen tanskalaisen joulujälkiruoan. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri, sekoita se kylmään riisivanukkaan, lisää karkeasti pilkottuja valkaistuja manteleita ja saat klassisen risalamande-juuston.

Ainekset

Perinteinen riisipuuro
Vettä
3 dl
Puuroriisiä
180 g
1 l
Suolaa
¼ tl
Sokeria
4 rkl
Jauhettua kanelia
2 tl
50 g
Lisää herkullisia ideoita
Uuniriisipuuro
1 tunti 45 minuuttia
Uuniriisipuuro
(12)
Sekahedelmäkeitto
20 minuuttia
Sekahedelmäkeitto
(2)
Riisipuuro
45 minuuttia
Riisipuuro
(19)

Perinteinen riisipuuro voisilmällä ja kanelilla tuo joulun aamupalapöytään

Kulhollinen lämmintä perinteistä riisipuuroa on täydellinen lohdutus kylmänä päivänä. Tämä paksu, kermainen ruokalaji on valmistettu hyvin yksinkertaisista aineksista, joita sinulla todennäköisesti jo on kotona, ja se on erittäin dekadentti ja helppo valmistaa. Se on vanha klassikko, joka on vastustamaton niin lapsille kuin aikuisillekin. Riisipuuro maistuu parhaimmalta kanelin ja voisilmän kanssa. Voit toki maustaa riisipuuron myös esimerkiksi sekahedelmäkeitolla.

Lisää herkullisia puuromaisia reseptejä löydät rahkalla ja tuoreilla hedelmillä ja marjoilla tehdyistä tuorepuuroista, tai uunipuurosta.

Riisipuuroa voi syödä myös välipalana tai jopa jälkiruokana

Klassista riisipuuroa voi nauttia ympäri vuoden aamupalaksi, lounaaksi, päivälliseksi tai jälkiruoaksi. Vaikka se on makea, sen puuromainen rakenne ja maku tekevät siitä täydellisen erilaisiin aterioihin; makea ja herkullinen illallinen tai pieni annos jälkiruokana, jonka makea kanelisokeriseos viimeistelee täydellisesti.

Jos etsit helppoa ja suoraviivaista reseptiä, tämä ruokalaji on loistava valinta. Nauti täyteläisestä, kermaisesta koostumuksesta, jossa on hennon makea vivahde. Se on herkullisinta ja nopeinta riisipuuroa, mitä voit valmistaa. Se saattaa vaikuttaa vaatimattomalta, mutta oikein tehtynä se on mitä upein ruokalaji jaettavaksi perheen ja ystävien kanssa.

Oikea puuroriisi tekee riisipuurosta täydellistä

Oikean riisin valitseminen tähän ruokalajiin on avainasemassa, kun haluat varmistaa kermaisen koostumuksen. Klassisessa ruokalajissa käytetään usein kiillotettua valkoista lyhytjyväistä riisiä, mutta myös esimerkiksi risottoriisiä on mahdollista käyttää. Pitkäjyväinen riisi ei anna hyvää lopputulosta. Käytämme reseptissämme lyhytjyväistä puuroriisiä, joka sisältää tärkkelystä, joka vapautuu lämmön ja nesteen vaikutuksesta ja antaa ruokalajille ominaisen kermaisen rakenteen. Pulleat riisinjyvät kypsyvät täydellisesti maidossa, ja niistä syntyy ihanan paksu riisipuuro.

Hyödynnä ylijäänyt riisipuuro esimerkiksi riisikakkuihin

Käytä tähteet maukkaiden riisikakkujen tekemiseen. Kyse ei ole valkoisista paisutetuista riisikakuista, vaan pikemminkin pannulla kypsennetyistä pienistä kuohkeista litteistä kakkuista. Nämä pannukakkumaiset kaunottaret sopivat erinomaisesti brunssille tai arjen jälkiruoaksi. Vatkaa munat ja sokeri vehnäjauhojen kanssa ja sekoita joukkoon tähteeksi jäänyt riisivanukas ja hieman vaniljasokeria. Anna seoksen levätä jääkaapissa ennen kuin paistat kakut pannulla keskilämmöllä, kunnes ne ovat kullanruskeita. Tarjoile riisikakut lämpiminä runsaan tilkan vaahterasiirapin, sokerin tai makean hillon kera. Ne maistuvat taivaallisilta ja ovat täydellinen tapa käyttää ylijäänyt riisivanukas!