Jouluomenakakku

Jouluomenakakku

60+ min
Näyttävä jouluomenakakku on juhlapöydän kuningatar. Lempeän mausteinen ja helppo pohja syntyy vain sekoittamalla raaka-aineet yhteen. Raikas rahkatäyte tasapainottaa mausteista pohjaa ja tekee jouluomenakakusta herkullisen keveän. Näyttävä viimeistely syntyy yllättävän helposti kinuskista ja paistetuista omenoista.
https://www.arla.fi/reseptit/jouluomenakakku/

Tee näin:

Jouluomenakakun pohja
  • Laita uuni kuumenemaan 175°c:seen. Vuoraa noin 20 cm:n irtopohjavuoka leivinpaperilla.
  • Sulata voi ja jätä odottamaan. Siivilöit kuivat aineet kulhoon ja sekoita.
  • Lisää kuivien aineiden joukkoon kananmunat sekä voisula ja sekoita tasaiseksi.
  • Kääntele viimeisenä joukkoon omenaraaste.
  • Kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 50–60 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna pohjan jäähtyä.
Jouluomenakakun täyte
  • Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
  • Kaada rahka kulhoon.
  • Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi omassa kulhossaan.
  • Kuumenna omenamehu ja liuota siihen pehmenneet liivatelehdet.
  • Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen rahkan joukkoon.
  • Kääntele kerma rahkan joukkoon kahdessa erässä.
  • Tasoita pohja ja halkaisen se kolmeen osaan.
  • Aseta ensimmäinen osa takaisin korkealla reunakalvolla tai leivinpaperireunuksella vuorattuun vuokaan ja levitä päälle puolet rahka täytteestä.
  • Nosta päälle seuraava pohja ja loput täytteestä.
  • Aseta viimeinen pohja kanneksi ja laita kakku jääkaappiin. Anna asettua yön yli.
Jouluomenakakun koristelu
  • Mittaa 2 dl kuohukermaa ja 2 dl fariinisokeria kattilaan.
  • Keitä, kunnes kylmään vesilasilliseen pudotetusta tipasta muodostuu siisti pisara lasin pohjalle (noin 10–15 minuuttia).
  • Anna kinuskin jäähtyä välillä sekoitellen huoneenlämpöiseksi.
  • Pese ja kuutioi omenat.
  • Sulata voi pannulla.
  • Lisää piparkakkumauste ja 2 rkl fariinisokeria sekä omenat. Paista omenat pannulla pehmeiksi. Anna jäähtyä.
  • Aseta kakku tarjoilualustalle.
  • Kaada hieman jäähtynyt kinuski hitaasti kakun päälle, voit ohjata valumista lusikalla. Asettele päälle omenat ja viimeistele manteleilla.
Valmis!

Ainekset

Pohja
150 g
Vehnäjauhoja
4 dl
Sokeria
2 dl
Ruokasoodaa
2 tl
Leivinjauhe
½ tl
Piparkakkumaustetta
1 rkl
Kananmunaa
3
Raastettua omenaa
3 dl
Täyte
2 prk
2 dl
Liivatelehtiä
3
Omenamehu
½ dl
Koristelu
2 dl
Fariinisokeria
2 dl
Punaista omenaa
3
25 g
Piparkakkumaustetta
1 tl
Paahdettuja manteleita
50 g
Fariinisokeria
lisäksi 2 rkl
Lisää herkullisia ideoita
Jouluinen kakku
60+ min
Jouluinen kakku
(9)
Joulukakku
55 minuuttia
Joulukakku
(4)