Loppukesän tunnelmalliset

Rapujuhlat

Loppukesän iltahämärässä moni ystäväpiiri kokoontuu nauttimaan yhdessäolosta ja hyvästä ruoasta. Silloin astiakaapista etsitään vuoden levänneet rapuveitset ja lautasliinat tuomaan tunnelmaa. Kaikki on valmista, kun saksiniekat ja rapeat paahtoleivät nostetaan pöydälle – rapujuhla voi alkaa!

Ravut ovat herkullisia yksinkertaisesti tarjoiltuna: tarvitset vain paahtoleipää, Arlan voita ja tilliä. Voit tarjoilla ravut joko alkuruokana tai pääruokana.

Kuinka monta rapua per henkilö?

Jos ravut syödään alkuruokana, kannattaa varata 5-10 rapua per ruokailija. Pääruoaksi sopii silloin esimerkiksi yrttinen uunilohi, sesongin aineksia hyödyntävä lämmin sienipiirakka tai vaikkapa täyttävä sadonkorjuupasta.

Ravut voi tarjota myös pääruokana. Silloin rapuja kannattaa varata enemmän, sopiva määrä on yleensä n. 15 rapua per henkilö. Tällöin alkuruoaksi voi tarjota esimerkiksi vuodenaikaan sopivan kanttarellikeiton tai ruokaisan papu-kinkkusalaatin.

Tarjoilit ravut sitten alku- tai pääruokana jälkiruoaksi sopii esimerkiksi klassinen juustokakku, kirpeä puolukkavaahto  tai syksyiset toscaomenat.

Rapujen keittäminen

Ohje 40 ravun keittämiseen

  1. Huuhtele ravut kylmän juoksevan veden alla. Tarkista, että kaikki ravut ovat eläviä ja ettei niihin jää mutaa tai hiekkaa.
  2. Varaa rapujen keittämiseen riittävän iso kattila, sillä rapujen täytyy peittyä kokonaan veteen. Lisää kattilaan 5l vettä, 1-2dl karkeaa merisuolaa ja 3-5 sokeripalaa. Anna veden kiehua.
  3. Nosta elävät ravut kiehuvaan veteen yksitellen aloittaen isoimmista ravuista. Huolehdi, että vesi kiehuu koko ajan. Lisää rapujen päälle nippu kruunutilliä.
  4. Anna rapujen kiehua n. 8-10 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä ravut nostamalla kattila esimerkiksi kylmään vesialtaaseen. Poista keittämisessä käytetty tilli ja lisää tilalle tuore. Anna jäähtyä.

Valitse alta suosikkisi!