Sienikastike

Sienikastike

Tämä sienikastike on ihanan kermainen ja katoaa pöydästä hetkessä. Kokeile helppoa sienikastikereseptiä!

Tee näin:

  • Aloita valmistamaan sienikastike ja käsittele ensin sienet. Huuhtele ja paloittele sienet.
  • Kuori ja pilko salottisipuli ja valkosipulinkynsi.
  • Paista sienet, sipuli ja valkosipuli voissa kattilassa noin 5 min.
  • Kaada viini, fraîche-kerma ja fondi kattilaan ja anna kiehua.
  • Mausta sienikastike suolalla ja pippurilla.
  • Tarjoile sienikastike esimerkiksi lihapullien tai kasvispihvien kanssa.
Valmis!
Huomio

Säilytä ylijäänyt sienikastike ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa enintään 5 päivää. Jos haluat lämmittää sen uudelleen, siirrä se kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä. Muista sekoittaa usein, kunnes se kiehuu. Vaihtoehtoisesti voit myös lämmittää sienikermakastiketta uudelleen mikroaaltouunissa noin 20 sekuntia kerrallaan, kunnes haluttu lämpötila on saavutettu.

Sienikastike Q&A

Sienikastike sopii jokaisen vuodenajan ruokapöytään. Lue lisää alta!

Mitä on sienikastike?
Sienikastike on vaalea ja kermainen, suolainen kastike, joka valmistetaan sienistä. Sitä voidaan valmistaa monella eri tavalla ja eri makukomponenteilla, mutta herkullisen kermaisen rakenteen ja miedon umamin maun saamiseksi reseptissämme käytetään kasvislientä, kaksinkertaista kermaa, voita, mausteita, valkoista portviiniä ja kastikkeen sakeuttamisainetta.
Miten sienikastiketta tehdään?
Yksinkertaisen sienikastikkeen tekeminen alkaa puhdistamalla sienet huolellisesti ja leikkaamalla ne pienemmiksi paloiksi. Kuullota niitä sulatetussa voissa noin 1 minuutti ennen kuin siirrät ne kattilaan. Kaada sitten liemi kattilaan ja kaada se sieniä sisältävään kattilaan. Lisää kerma ja kiehauta. Sekoita joukkoon kastikkeen sakeuttamisaine ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1 minuutti. Viimeistele portviinillä, suolalla ja pippurilla.
Miten sienikastike sakeutetaan?
Paras tapa sakeuttaa sienikastike on lisätä veteen sekoitettua maissitärkkelystä. Sekoita pienessä kulhossa yhtä paljon maissitärkkelystä ja vettä. Kun se on sekoittunut hyvin, lisää sitä kastikkeeseen, kun se kypsyy ja sakenee. Jos sinulla ei ole maissitärkkelystä, voit käyttää myös jauhoja samalla menetelmällä ja sekoittaa ne veteen.
Voiko sienikastiketta pakastaa?
Kyllä, voit pakastaa sienikastikkeen, mutta sinun on valmisteltava se etukäteen, jotta se ei halkeile sulatettaessa. Anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja lusikoi se sitten ilmatiiviiseen astiaan tai pakastepussiin. Varmista, että astia tai pussi on täysin suljettu, ennen kuin laitat sen pakastimeen. Se säilyy hyvin muutaman kuukauden, kun se säilytetään oikein.

Ainekset

Tuoreita sieniä esim. kantarelleja tai herkkutatteja
200 g
Salottisipuli
1
Valkosipulinkynsi
1
2 rkl
Kuivaa valkoviiniä
1½ dl
Arla® Lempi Fraîche kermaa 15%
3 dl
Vasikkafondia
1 rkl
Suolaa
1 tl
Mustapippuria
1 tl
Lisää herkullisia ideoita
Kermainen perunamuusi
25 minuuttia
Kermainen perunamuusi
(16)

Helppo sienikastike hurmaa kermaisuudellaan

Tämä kermainen sienikastike on täynnä mietoa umami-sienien makua, ja se valmistuu vain 15 minuutissa, joten se sopii loistavasti viime hetken lisukkeeksi mihin tahansa ateriaan. Kermainen sienikastike on valmistettu kasvisliemestä ja kermasta, jotka molemmat lisäävät makua ja rakennetta. Kasvisliemi on miedompi ja neutraalimpi makuprofiili, jolloin sienien maanläheinen aromi pääsee esiin. Reilu loraus kuivaa valkoista portviiniä antaa happamuutta ja korostaa sienien makua. Tämä on ylellinen mutta yksinkertainen herkku, jota haluat valmistaa yhä uudelleen.

Tutustu muihin ihaniin resepteihimme, esimerkiksi klassiseen sienirisottoon, joka on koristeltu tuoreella persiljalla ja raastetulla sitruunankuorella, kermaiseen parsakeittoon tai kukkakaalicurryyn kookosmaidon ja inkiväärin kera.

Käytä lempisieniäsi

Sienet ovat sienikastikkeessa pääosassa. Mikä tahansa sieni sopii tähän reseptiin, mutta helppo sienikastikkeemme saa makunsa cremini- ja kantarellien yhdistelmästä. Kanttarellit tuovat reseptiin pippurisen, kevyesti hedelmäisen, melkein aprikoosin kaltaisen sävyn. Nämä kelta-oranssit kaunottaret pehmenevät kypsennettäessä ja saavat aikaan silkkisen, suussa sulavan rakenteen. Cremini-sienet ovat kuitenkin miedomman makuisia, ja siksi ne sopivat täydellisesti kantarellien kanssa luoden upean makuelämyksen, jossa on paljon syvyyttä.

Herkullisia käyttötapoja sienikastikkeelle

Tälle kermaiselle kastikkeelle on paljon hyviä käyttötarkoituksia. Se on täydellinen tapa kohottaa ruokaa, esimerkiksi pihvin lisukkeenä, keittoihin lisättynä, leipädippinä tai lempipastasi kanssa sekoitettuna. Tässä on pari ideaa, jotka saattavat herättää kiinnostuksesi.

Tarjoile sienikastiketta pihvin kanssa

Kermainen sienikastike on täydellinen lisuke mehevälle pihville. Sienet antavat kypsennettäessä lihaisan maun, joka täydentää lähes mitä tahansa naudanlihaleikkelettä. Ripottele pihvin päälle suolaa ja pippuria ja kypsennä kuumalla valurautapannulla, kunnes molemmat puolet ovat hyvin paahtuneet ja makuusi. Kun pihvi on valmis, kaada päälle sienikermakastiketta ja tarjoile höyrytettyjen kasvisten kera. Nopea ja herkullinen ateria, joka on valmis vain muutamassa minuutissa.

Käytä pastakastikkeena

Litteät, leveät pastat, kuten fettuccine, sopivat kastikkeeseen parhaiten, koska ne tarttuvat kermaiseen sienikastikkeeseen ihanasti. Keitä pasta al dente -kypsäksi ja siirrä se kastikkeeseen. Sekoita pari minuuttia, kunnes kaikki pasta on peittynyt sienikastikkeeseen. Koristele tarjoilua varten tuoreella persiljalla ja parmesaaniraasteella; se saa pastan todella loistamaan.

Lisää sienikastikkeeseen oma twistisi

Piristä helppoa sienikastike-reseptiämme erilaisilla sienillä. Voit käyttää joko sekoitusta tai pitäytyä yhdessä lajikkeessa. Portobello-sienet ovat loistava lisä tai korvike, ja niillä on ihanan maanläheinen ja voimakas umamin maku. Lisää hieman chilihiutaleita mausteeksi ja tuliseksi. Se luo mukavan kontrastin sienikermakastikkeen täyteläiselle ja kermaiselle maulle.

Valkoinen portviini antaa kevyemmän maun ja värin, mutta jos haluat lisätä reseptin syvyyttä, voit korvata valkoisen portviinin punaisella. Se antaa kastikkeelle upean täyteläisen lopputuloksen sekä väriltään että maultaan.