Kermainen perunamuusi

Kermainen perunamuusi

25 minuuttia
Perinteinen kermainen perunamuusi maistuu esimerkiksi lihapullien tai nakkikastikkeen kera. Aito kerma ja voi tuovat täyteläisyyttä perunamuusiin.
https://www.arla.fi/reseptit/kermainen-perunamuusi/

Tee näin:

Kermainen perunamuusi
  • Kuori ja leikkaa perunat pieniksi paloiksi.
  • Keitä perunat pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä noin 10-15 minuuttia. Kaada keitinvesi pois.
  • Kaada kuohukerma perunoiden joukkoon.
  • Vatkaa muusista pehmeää sähkövatkaimella tai sauvasekoittimella.
  • Mausta perunamuusi suolalla ja mustapippurilla.
Valmis!

Perunamuusi Q&A

Mikä on hyvän perunamuusin salaisuus?
Paras vinkki on lisätä maito ja kerma vähitellen, jotta perunat imevät nesteet itseensä. Älä myöskään sekoita muusia liikaa. Liiallinen sekoittaminen tekee muusista kevyen ja kuohkean sijasta tiivistä ja tahnamaista.
Pitäisikö minun lämmittää maito ennen sen lisäämistä perunamuusiin?
Maidon ja kerman lämmittäminen ennen niiden lisäämistä muusiin auttaa perunoita imemään nesteet itseensä ja sulautumaan niihin. Kylmä maito ei sekoitu yhtä hyvin muusiin. Tämä saattaa houkutella sekoittamaan muusia liikaa, jolloin siitä tulee tiivistä ja tahnamaista.
Onko parempi paistaa vai keittää perunat ennen soseuttamista?
Vaikka keittäminen on klassinen tapa tehdä perunoista muussattavia, mutta paistaminen on hyvä vaihtoehto. Kunhan annat perunoille tarpeeksi aikaa pehmentyä kunnolla. Voit myös lisätä perunoiden joukkoon ennen paistamista puolitetun valkosipulin kynnen. Purista valkosipulinkynsi muusin joukkoon, niin saat aikaan hämmästyttävän herkullisen maun.

Ainekset

Kermainen perunamuusi
Jauhoisia perunoita
1 kg
2 dl
Arla® Lempi Ruokakermaa 22 %
½ dl
Suolaa
1 tl
Mustapippuria maun mukaan

Samettisen pehmeä ja kermainen perunamuusi

Runsas annos lämmintä ja kuohkeaa perunamuusia on täydellinen lisuke lähes minkä tahansa liha-, kala- tai kasvisruoan kanssa. Kun hallitset perunamuusin valmistamisen taidon, sinusta tulee jokaisen perheaterian sankari.

Perunamuusin alkuperä

Espanjalaiset tutkimusmatkailijat toivat kesytetyn eteläamerikkalaisen perunan Eurooppaan 1400-luvulla. Mutta vasta 1700-luvun jälkipuoliskolla ranskalainen armeijan farmaseutti Antoine-Augustin Parmentier aloitti kampanjan vakuuttaakseen ihmiset siitä, että peruna sopii ihmisravinnoksi eikä vain eläinten rehuksi. Perunoiden murskaaminen oli yksi Parmentierin suosittelemista menetelmistä. Maidon ja voin kanssa soseutettuja perunoita löytyy reseptikirjoista 1700-luvulta lähtien.

Parhaat perunat muussattavaksi

Herkulliseen perunamuusiin tarvitaan oikeanlaisia perunoita. Tärkkelyspitoisen perunan valinta on ensimmäinen askel kohti kuohkeaa ja ilmavaa muusia. Russet- ja Yukon Gold -perunat ovat suosittuja soseutukseen Amerikassa, kun taas King Edward ja Maris Piper ovat yleisempiä Euroopassa ja muualla maailmassa.

Yrttejä ja mausteita, jotka antavat perunamuusille lisäpotkua

On paljon yrttejä ja mausteita, joiden avulla perunamuusista voi tehdä gourmet-ruokaa. Valkosipuli on yksi niistä. Voit antaa parin valkosipulinkynnen kiehua ja soseuttaa ne perunoiden kanssa lisämaun saamiseksi. Tai käytä yksinkertaisesti valkosipulijauhetta maustamaan muusisi. Kun valkosipuli on mukana muusissa, hieman hienonnettua persiljaa, rosmariinia tai timjamia voi lisätä ihanaa väriä ja makua. Perunamuusin klassinen mauste on tuore muskottipähkinä - mutta vain ripaus riittää. Voit myös kokeilla lisätä cayenne- tai chilijauhetta, jos haluat lisätä perunamuusiin tulisuutta, tai hieman sitruunamehua, joka tuo perunoiden maun todella esiin.