Emännät isäntien takana: Taina Karasti

”Emäntä on isännän selkäranka”, vanha sanonta kuuluu. Ennen vanhaan emännät pyörittivät navettaa ja hoitivat talon sekä lapset miesten ollessa peltotöissä. Nykypäivänä myös miehiä näkee navetassa ja naisiakin traktorin pukilla.

Huhu kertoi, että pohjoisen tienoilta löytyy kolme vahvaa, vaikkakin vaatimatonta naista, jotka kaiken lisäksi pitävät yhtä. Kävimme tutustumassa noihin kolmeen maitotilan emäntään ja siihen, millainen heidän roolinsa on tänään. Ensimmäisenä vuorossa Taina Karasti Posiolta.

Taina tuli Karastin tilalle vuonna 1992 miehensä Pasin matkassa. Pohjois-Kuusamon metsät saivat jäädä Posion kutsuessa, ja jo 20 vuoden ajan Tainan arki on koostunut pääsääntöisesti kodinhoidosta ja navettatöistä. Näiden lomassa on hoidettava tietenkin perhettä ja myös poroja, käytävä marjametsällä ja totta kai tilallisten aikatauluihin sovitetussa jumpassa. Tainan tehtävänä on myös ollut olla miehensä tukena, vaikkakin Taina mainitsee omaavansa paljon lyhyemmän pinnan kuin Pasi.

”Uuden navetan rakentaminen oli jännittävää aikaa, sillä sitä rakentanut firma teki konkurssin. Navetan oli määrä valmistua marraskuussa, mutta talkoovoimin tehtynä valmistuminen venyi seuraavan vuoden helmikuulle. Kyllähän tässä on miehellä niin paljon hommaa, että on ainutlaatuisen tärkeää hoitaa kotia sillä välin. Töihinhän se hukkuisi, jos tätä huushollia ei kukaan pyörittäisi.”

Karastin tilan 60 lehmää lypsävät robottinavetassa. Vaikka automatiikka antaisikin hieman aikataulullisia vapauksia, haluaa Taina silti pitää kiinni aikatauluistaan. Navetta kutsuu viiden aikaan aamulla. Tainan aviomies Pasi kiittää vaimoaan kodin ja navetan pyörittämisestä. Ruoka on aina valmiina pöydässä, kun lounasaika koittaa.

”Ilman Tainaa tämä ei kyllä onnistuisi”, sanoo Pasi vaimoaan lempeästi katsoen.

Lue myös: Emäntänä Satu Ruokamo.