7.5.2021

Laitoimme toimintamme suurennuslasin alle: ruoka- ja pakkaushävikki pieneni

Arla on yksi niistä elintarviketeollisuuden yrityksistä, jotka liittyivät vuonna 2019 solmittuun materiaalitehokkuuden sitoumukseen, jonka avulla edistetään muun muassa ruokahävikin vähentämistä.

– Sitoumukseen liittymisen myötä ymmärryksemme materiaalitehokkuuden merkityksestä vastuullisuustyössä on kasvanut. Arlalla haluamme pienentää hiilijalanjälkeämme ja olla tulevaisuudessa kokonaan hiilineutraali meijeri. Eri materiaalien tehokkaalla käytöllä ja hävikin minimoinnilla on suora yhteys ilmastopäästöihin, kertoo laatu-, ympäristö- ja työturvallisuusasiantuntija Tuire Seppänen Arlalta.

Kun raaka-ainetta ei hukata, myös rahaa säästyy

Materiaalitehokkuuden sitoumuksessa on mukana yrityksiä kaupan alalta ja elintarviketeollisuudesta. Sitoumusta hallinnoivan Motivan mukaan yhdessä ne onnistuivat ensimmäisellä sitoumuskaudella vähentämään ruokahävikkiä reilut kolme miljoonaa kiloa.

Arlalla tuloksiin päästiin lisäämällä mittaustekniikkaa tuotantoprosessiin, jolloin tuotteen valmistusta voidaan ohjata tarkemmin. Toinen keskeinen kehittämisalue on ollut suunnittelutarkkuuden parantaminen, jotta valmistusmäärät saadaan täsmäämään mahdollisimman hyvin tilausmäärien kanssa.

– Tietysti olemme aina tehneet paljon hävikin minimoimiseksi, mutta sitoumukseen liittymisen jälkeen hävikin minimoiminen on ollut aktiivisemmin mielessä ja tehostamismahdollisuuksia on tutkittu tarkemmin. Olemme oppineet, millaisia mittareita kannattaa asettaa, ja miten omia prosesseja voidaan kehittää.

–  Materiaalitehokkuus on tärkeä tarkastelunäkökulma, joka tuo usein myös säästöjä. Kun raaka-ainetta ei hukata, samalla säästyy rahaa, Seppänen kiteyttää.

Arla ehkäisee hävikkiä monin eri tavoin

Prosessien kehittämisen rinnalla Arlalla tehdään myös monia muita toimia ruokahävikin vähentämiseksi. Yhteistyötä tehdään esimerkiksi Yhteinen Pöytä -verkoston kanssa. Sen kautta laadukas myymättä jäänyt ruoka voidaan ohjata keskitetysti ruoka-avuksi pääkaupunkiseudulla.

– Koronakriisin yllättäessä viime keväänä onnistuimme reagoimaan nopeasti ravintoloiden peruuntuneisiin tilauksiin. Käynnistimme Drive-in-meijerikiertueen, jotta saimme ravintoloille tilatut tuotteet kuluttajien käyttöön. Ja koska vaihdoimme kaikkien harjakattoisten pakkauksiemme muovipinnoitteen mäntyöljypohjaiseen biomuoviin, pystymme nykyään hyödyntämään toisen teollisuudenalan sivutuotteita pakkauksissamme, Seppänen iloitsee.

Pakkausmateriaalin hävikki saatiin puolestaan vähenemään toimittajaa ohjeistamalla.

– Havaitsimme, että tietyt pakkausmateriaalit tulivat tehtaillemme liian tiukkaan pakattuina, mistä seurasi materiaalihävikkiä, koska kaikkea pakkausmateriaalia ei pystytty käyttämään.

Materiaalitehokkuuden sitoumuksen puitteissa tapahtuva kehitystyö on jatkuvaa ja edistymistä seurataan vuosittain.

– Ensimmäisenä sitoumusvuonna keskityimme pääosin sisäiseen kehittämiseen. Tulevina vuosina teemme enemmän toimenpiteitä ennustamisen ja suunnittelun puolella ja ratkomme ongelmakohtia yhteistyössä koko arvoketjun kanssa, Seppänen avaa tulevaa työlistaansa.