15.9.2021

Huippusuosittu Kierrätyskaverit-tehtäväkirja toi kiertotalouden Suomen esikouluihin

Eskarilaiset kautta Suomen ovat saaneet ensimmäistä kertaa oman tehtäväkirjan, joka tutustuttaa heidät kierrätyksen ja kiertotalouden saloihin. Kierrätyskaverit-tehtäväkirjassa seikkailevat mainiot lastenhahmot ohjastavat eskarilaista mieltä kutkuttavien lapsille sopivien tehtävien avulla miettimään tärkeitä kiertotalousaiheita.

Kiertotaloudella on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Puuha- ja tutkimustehtävien avulla sen aiheet, kuten luonnonvarat ja niiden hyödyntäminen, kierrättäminen ja uusiokäyttö tulevat lapsille tutuiksi. Isoja teemoja lähestytään leikin ja ilon keinoin. Kirjan tehtävissä mm. tutustutaan kierrätysmerkkiin väritystehtävän avulla, innostetaan löytämään roskalle oma jäteastia ja haastetaan miettimään omaa vedenkulutusta.

Tehtäväkirjan taustalla oleville Arlalle, UPM:lle ja K-ryhmälle kiertotalouden edistäminen yhteinen ja tärkeä tavoite. Arla ja UPM ovat tehneet yhteistyötä sen parissa jo aiemmin, ja nyt mukaan on liittynyt K-ryhmä. Oppi&ilo valikoitui kumppaniksi vahvan pedagogisen osaamisen ja tunnetusti kehittävien ja oivaltavien lastentuotteiden tekijänä.

- Kierrätys on usein se osa, joka kiertotalouden isosta kokonaisuudesta näkyy arjessa. Meistä on tärkeää, että aihe tulee tutuksi kaikille. Haluamme kasvattaa yhdessä sukupolven, jolle kierrätys on jokapäiväinen, hauska ja helppo asia, sanoo Kati Janhunen, Arla Suomen Commercial Innovation Manager.

Maksuton tehtäväkirja ja siihen liittyvä opetusta syventämään tehty opettajan materiaali ovat osoittautuneet huippusuosituiksi. Tehtäväkirjan ensimmäinen 60 000 kappaleen painos tilattiin neljässä päivässä loppuun, ja 30 000 kappaleen lisäpainoksestakin on tilattu jo suurin osa.

”Kierrätyskaverit-kirjan positiivinen lähestymistapa innostaa lapsia ja opettajia”

Päiväkotien johtajina toimivien varhaiskasvatuksen opettajien Martina Hambergin ja Tiia Hongiston mukaan luovuus, visuaalisuus, leikillisyys ja toiminnallisuus yhdessä paketissa houkuttelevat lasta tutkimaan, osallistumaan ja toimimaan ratkaisukeskeisesti omassa ympäristössään.

- Kierrätyskaverit-materiaalin positiivinen lähestymistapa innostaa sekä opettajaa että lasta harjoittelemaan ympäristöä suojelevia tekoja matalallakin kynnyksellä. Materiaalin avulla teemoista voi kehkeytyä suurempiakin projekteja lasten kanssa, kertoo Hamberg.

Ympäristötietoisuuteen kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota jo pientenkin lasten kanssa, mutta ikäkauteen sopivalla tavalla.

- Mitä varhaisemmassa vaiheessa kierrätyskulttuuriin ja ympäristötietouteen kiinnitetään huomiota, sitä paremmin lapsi oivaltaa tekojensa vaikuttavuuden ympäristöönsä. Kestävän elämäntavan omaksuminen saa näin alkunsa, Hongisto toteaa.

Tehtävistä kovasti pitävä hämeenlinnalainen eskarilainen Rasmus antoi täydet pisteet Kierrätyskaverit-kirjalle.

- Roskaralli oli mun lempparitehtävä. Se oli ihan helppo. Paitsi yhdessä kohdassa mun piti vähän miettiä ja onneksi on pyyhekumi, Rasmus tuumasi.

Tilaa tai tulosta aineisto käyttöösi 

Kierrätyskaverit-aineisto on linjassa varhaiskasvatuksen opetussuunnitelman kanssa, eikä se sisällä mainontaa. Eskariopettaja löytää sen kierratyskaverit.fi-sivulta, josta muutkin voivat käydä tulostamassa tehtäväkirjan suomen-, ruotsin- ja englanninkielisenä pdf-tiedostona.

Näin kerrot lapselle kierrätyksestä

  1. Tutkikaa yhdessä kotoa löytyviä pakkauksia. Millaisia kierrätysohjeita niissä on?
  2. Miten välipalan roskat lajitellaan? Kurkatkaa roskikseen välipalan jälkeen ja laittakaa roskat oikeille paikoilleen.
  3. Voiko omaan vedenkulutukseen vaikuttaa? Miettikää yhdessä, mihin kaikkeen käytetään vettä.
  4. Lähtekää retkelle lähiympäristöön. Mitä kaikkea näette matkalla? Löytyykö sellaista, mikä ei kuulu luontoon?