16.8.2021

Kun lehmä saa olla lehmä, se voi paremmin

Lajityypillinen käyttäytyminen lisää lehmien hyvinvointia. Vapaus, laidunnus ja talviulkoilu ovat lehmien hyvinvoinnin peruspilareita, joista maatalousyrittäjä Jyrki Peltola huolehtii oman luomumaitotilansa arjessa.

– Lehmien hyvinvointi on maidontuotannon perusta ja kulmakivi. Ilman hyvinvoivia lehmiä mikään asia tilalla ei suju. Lehmien hyvinvointi tuo hyvinvointia myös maidontuottajalle, Jyrki sanoo.

Latolan luomumaitotilalla Mäntsälässä lehmät asuvat pihattonavetassa, jossa ne pääsevät vapaasti liikkumaan. Lehmät tykkäävät säännöllisestä päivärytmistä ja mahdollisuudesta ruokailla, levätä ja ulkoilla oman mielensä mukaan.

– Lehmät käyvät lypsyllä aamuin illoin viiden aikaan. Sen jälkeen niillä koittaa taas vapaus omissa oloissaan, Jyrki kertoo.

Lypsyn jälkeen lehmät yleensä mielellään syövät, juovat ja makoilevat. Navetassa niille on aina tarjolla syötäväksi rehua. Viimeistään aamupäivällä niiden tekee jo mieli lähteä ulkoilemaan.

Kesäaikaan lehmät oleilevat mielellään laitumella laumakaveriensa kanssa ja ruokailevat tuoreella laidunnurmella. Lehmät saavat kulkea navetasta laitumelle ja takaisin juuri silloin, kun ne haluavat. Ne viihtyvät laitumella etenkin viileinä kesäpäivinä, mutta helteellä ja sateella ne ovat usein mieluummin sisällä.

Myös syksyllä ja talvella lehmillä on mahdollisuus ulkoilla, kun säät sallivat ja lehmät niin haluavat. Sopivalla pikkupakkasella talviulkoilu on parhaimmillaan, mutta kurakeleillä lehmä viihtyy paremmin sisällä.

– Lehmä on loppujen lopuksi aika mukavuudenhaluinen eläin. Se ei ehdoin tahdoin piinaa itseään räntäsateessa, Jyrki kertoo.  

Me Arlalla haluamme edistää lehmien hyvinvointia käytännön teoilla. Monet tutut maitomme ovat entistäkin parempia, sillä ne valmistetaan nyt vapaiden, laiduntavien ja talvisinkin ulkoilevien lehmien maidosta. Kaupan maitohyllyssä tunnistat tuotteet Vapaat & laiduntavat lehmät -merkistämme. Matka alkoi maidoista, ja teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että voimme lunastaa nämä hyvinvointilupaukset yhä useammassa tuotteessamme.