Tarinoita Sipoosta

Lähitilan maitoa Uudeltamaalta tuottavat laiduntavat lehmät

Meillä on ilo esitellä uusin maitomme, joka on Arlan Lähitilan maito Uudeltamaalta. Se tuotetaan neljällä valitulla tilalla, joilla lehmät laiduntavat kesäisin ja ulkoilevat talvisin. Nämä tilat ovat Hällforsin tila Lapinjärvellä, Peltomäen tila Myrskylässä, Franzenin tila Askolassa ja Latolan tila Mäntsälässä.

– Maidon matka tilalta meijeriin ja ruokapöytään on lyhyt. Lähitilan maito Uudeltamaalta pakataan Sipoon meijerissämme ja sitä myydään Uudenmaan alueen vähittäiskaupoissa, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Laura Kandell Arlalta.

Uudenmaan lähitiloillamme lehmät laiduntavat kesäisin ja tykkäävät ulkoilla sään salliessa myös talvisin. Lehmät asuvat pihattonavetassa, jossa ne pääsevät vapaasti liikkumaan. Laiduntava lehmä elää vielä vapaammin kuin vapaaksi lehmäksi kutsuttu lehmä, joka sekin asuu pihatossa, muttei kuitenkaan pääse ulos laiduntamaan eikä usein navetan ulkopuolelle jaloittelemaankaan.

Laiduntaminen ja talviulkoilu tukevat lehmien hyvinvointia

Hällforsin tilalla Lapinjärvellä lehmät kirmasivat laitumelle toukokuussa. Maidontuottaja Crista Hällfors kertoo, että pihaton ovet ovat kesäisin aina avoinna.

– Lehmät saavat kulkea navetasta laitumelle ja takaisin juuri silloin, kun ne haluavat. Ne viihtyvät laitumella etenkin viileinä kesäpäivinä ja -öinä, mutta helteellä ja sateella ne ovat usein mieluummin sisällä. Syksyä kohti mentäessä ja talvisin lehmät oleilevat enimmäkseen sisällä. Tuolloinkin avaamme navetan ovet ja lehmät voivat astella ulos jos haluavat. Niillä on vapaus valita, Crista sanoo.

Laitumen kasvit ovat lehmille mieluista ravintoa, mutta lisäksi ne käyvät syömässä rehua navetassa ja tulevat lypsylle, kun tuntevat siihen tarvetta.

– Lehmä yksilönä on meille tärkeä ja haluamme tukea sen luonnonmukaista käyttäytymistä. Lehmä saa olla aivan oma itsensä. Tällä vapaudella on lehmien hyvinvoinnille valtavasti merkitystä. Vapaus liikkua ja laiduntaa tukee lehmien terveyttä monella tapaa, Crista kuvailee.

Maidontuottajat esittäytyvät maitopurkeissa

Kerromme elämästä Uudenmaan lähitiloilla myös Lähitilan maidon purkeissa, joissa maidontuottajat esittäytyvät piirroskuvissa avaten samalla työskentelyfilosofiaansa.  

– Meille on tärkeää, että voimme esitellä Lähitilan maidon maidontuottajia ja heidän osaamistaan. Kuluttajat arvostavat mahdollisuutta ostaa juuri tietyillä tiloilla, lähellä tuotettua kotimaista maitoa, Laura sanoo.

Crista Hällfors on mielissään, että hänen maitotilansa Uudellamaalla on yksi Arlan Lähitilan maidon tuottajista. Maidontuottajastakin on mukava tietää tarkalleen, mihin tuotteeseen tilan maitoa käytetään.

– Suuri osa ruokavaliostani tulee oman tilan tuotteista, mutta muuten ostan itsekin lähituotettua ruokaa aina, kun se on mahdollista. Ja jos ei lähellä tuotettua, niin ainakin kotimaista, Crista kertoo.

Arlan Lähitilan maito Uudeltamaalta pakataan litran maitopurkkiin, jonka raaka-aineet ovat 100-prosenttisesti puupohjaisia. Saatavilla on rasvaton maito ja kevytmaito.