Vesisähköön siirtyminen on Arlalle yksi askel kohti hiilineutraalia maitoketjua. Hiilidioksidipäästöjä jää joka vuosi syntymättä noin 8 miljoonaa kiloa, kun käytämme toimipaikoissamme nyt vesisähköä tavanomaisen sähkön sijaan. Määrä vastaa keskimäärin 1 500 sähkölämmitteisen omakotitalon tai 14 500 pienehkön kerrostaloasunnon vuotuisia päästöjä.
– Kyse on merkittävästä muutoksesta, joka sopii hyvin tahtotilaamme päästä kohti CO₂-vapaata toimintaa, sanoo toimitusketjun johtaja Patrik Ingman Arlalta.
Vesisähkön toimittaa Arlalle Vattenfall, joka on yksi johtavista vesivoiman tuottajista Pohjoismaissa. Vesivoiman tuotannosta ei aiheudu päästöjä ilmaan, veteen tai maaperään.
Vattenfallin vesisähköä hyödynnetään Suomessa kaikissa Arlan toimipaikoissa. Näitä ovat tuotantolaitoksemme Sipoossa, meijerimme Kiteellä ja Ranualla sekä aluevarastomme Oulussa ja Kuopiossa. Vesisähkö otettiin samalla käyttöön myös Hämeenlinnan Osuusmeijerissä, jossa valmistetaan monia tuotteitamme.
Etsimme jatkuvasti vastuullisia ratkaisuja
Pohjois-Euroopan maissa toimivan Arla Foods –konsernin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Suomessa haluamme olla edelläkävijöitä ja päästä tavoitteeseen vielä aikaisemmin. Olemme toteuttaneet jo useita toimenpiteitä, joilla maitoketjumme hiilijalanjälkeä on saatu pienennettyä.
– Meille on tärkeää, että emme ainoastaan puhu tavoitteista, vaan mietimme jatkuvasti konkreettisia toimenpiteitä, joilla tavoitteet saavutetaan. Etsimme uusia, ympäristön kannalta vastuullisia ratkaisuja kaikessa toiminnassamme niin maitotiloilla, tuotannossa, logistiikassa kuin pakkausmateriaaleissa. Meillä on tällä hetkellä kokeilussa tai jo käyttöön otettuna monia sellaisia ratkaisuja, joilla hiilidioksidipäästäjä vähennetään, Patrik kertoo.
Otimme ensimmäisen biokaasua hyödyntävän jakeluautomme käyttöön joulukuussa 2019. Viime vuonna uudistimme myös kaikki 40 miljoonaa harjakattoista maito- ja jogurttipakkaustamme. Nyt ne tehdään 100-prosenttiseti pohjoismaisista metsistä peräisin olevista uusiutuvista raaka-aineista. Tänä vuonna kartoitamme kaikkien maitotilojemme hiilijalanjäljen. Tuloksia aiotaan hyödyntää tilojen kehittämisessä vähäpäästöisemmiksi.
– Vihreän sähkön käyttö täydentää hyvin jo tehtyjä toimenpiteitämme. Etenemme kohti hiilineutraalia maitoketjua määrätietoisesti askel askeleelta, Patrik toteaa.