22.3.2019

Välikummun maitotila hyödyntää aurinkoenergiaa

Välikummun maitotilalla Ranualla on hyödynnetty aurinkoenergiaa kesästä 2018 lähtien. Tilan yrittäjät Jani Sääskilahti ja Katja Salmela ovat ratkaisuun tyytyväisiä.

Välikummun noin 70 lypsylehmän tilalla alettiin pohtia uudenlaisia energiaratkaisuja pari vuotta sitten, sillä tilan yrittäjäparia viehätti ajatus energiaomavaraisuudesta. Tilalle teetettiin energiasuunnitelma alkuvuodesta 2018.

– Suunnitelmassa nousi esiin aurinkoenergia, josta innostuimmekin pian. Toukokuussa 2018 saimme päätöksen investointiavustuksesta ja kesäkuussa aurinkopaneelit jo asennettiin tilallemme. Paneeleja on tällä hetkellä 84, Jani Sääskilahti kertoo.

Välikummun tilan väelle on ollut myönteinen yllätys, että aurinkopaneelien avulla saadaan tuotettua energiaa jopa suunniteltua enemmän. Noin 1/4 tilalla käytetystä energiasta on nyt aurinkoenergiaa. Eniten sitä kertyy kevät- ja kesäkuukausina.

– Kokemuksemme ovat olleet niin hyviä, että rohkaisemme muitakin tiloja miettimään uudenlaisia energiaratkaisuja. Meidän suunnitelmissamme on, että asennamme vielä 10 aurinkopaneelia lisää, Jani mainitsee.

Vihreä sähkö pienentää maitotilan hiilijalanjälkeä

Hankintajohtaja Sami Kilpeläinen Arlalta kertoo, että aurinkoenergia ja muut ympäristöystävälliset energiaratkaisut ovat yksi keino, jolla maitotilat voivat pienentää hiilijalanjälkeään. Käytetyn energian lisäksi tilojen hiilijalanjälkeen vaikuttaa muun muassa lehmien aineenvaihdunta eli märehtimiseen liittyvät metaanipäästöt.  

– Maitotilojen osuus koko maitoketjun laskennallisesta hiilijalanjäljestä on melko suuri. Kaikilla hiilijalanjälkeä pienentävillä ratkaisuilla on merkitystä. Vihreään sähköön siirtyminen on yksi tapa vaikuttaa tilan hiilijalanjälkeen, Sami sanoo.

Kohti hiilineutraalia maitoketjua

Arla Foods –konsernin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Suomessa haluamme olla edelläkävijöitä ja päästä tavoitteeseen vielä aikaisemmin.

– Lähtötilanteemme on hyvä, sillä Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tuotetun maidon hiilijalanjälki on kansainvälistä keskiarvoa pienempi. Suomessa tuotettua maitolitraa kohti syntyy hieman yli kilo hiilidioksidipäästöjä, kun kansainvälinen keskiarvo on 2,5 kiloa, Sami kuvailee.

Arla on Suomessa toteuttanut muun muassa hävikin vähentämisessä sekä logistiikka- ja pakkausratkaisuissa useita toimenpiteitä, joilla maitoketjumme hiilijalanjälkeä on jo saatu pienennettyä. Teemme jatkuvaa kehitystyötä myös yhdessä maidontuottajiemme kanssa. Välikummun tila on yksi 500 Arlalle maitoa tuottavasta tilasta Suomessa.