21.1.2020

Arla Suomen maidontuottajat ruokkivat lehmiään soijattomalla rehulla

Kaikki Suomessa valmistetut Arlan maitotuotteet pohjautuvat lypsylehmien soijattomaan ruokintaan. Arlan suomalaiset maidontuottajat ovat käyttäneet soijatonta rehua tiloillaan kesästä 2018 lähtien. Soijan sijaan lehmien valkuaisrehuna hyödynnetään rypsiä, rapsia ja nurmea, jotka on pääosin tuotettu Suomessa.

Maatalousyrittäjä Joonas Jaakkolan tilalla Alavudella Etelä-Pohjanmaalla lehmät ruokitaan kerran päivässä jaettavalla appeella. Se sisältää tilalla itse tuotetun nurmirehun lisäksi herne-viljasäilörehua, jauhettua ohraa ja kauraa, rypsirouhetta, lehmien tarvitsemia kivennäisiä sekä rankkia, joka on tislaus- ja panimoteollisuudessa syntyvä sivutuote.

­­– Apetta jaetaan kerralla koko päivittäisen tarpeen verran eli lehmät pääsevät ruokailemaan aina halutessaan. Lypsävät lehmät saavat lypsyrobotilla käydessään myös tiivisterehua ja vastapoikineet lehmät lisäenergiaksi vielä nestemäistä rehua, Joonas kertoo.

Joonas-Jaakkola

Rakennusaineita lehmän maidontuotantoon

Lehmän syömän rehun valkuaisen määrällä ja laadulla on merkitystä. Rehun valkuaisesta lehmä saa rakennusaineita maidontuotantoaan varten. Rypsi sopii soijaa paremmin täydentämään viljaa ja nurmirehua lehmien ruokinnassa, sillä se tehostaa lehmän maidontuotantoa. Myös nurmi on lehmälle tärkeä valkuaisen lähde, joka vaikuttaa myönteisesti lehmän terveyteen.

– Käyttämällä kotimaista valkuaisrehua voimme varmistua siitä, että se on tuotettu vastuullisesti. Kotimaisen valkuaisrehun hiilijalanjälki on pienempi kuin tuontisoijaa sisältävillä tuotteilla, Joonas mainitsee.

Soijaton ruokinta on osa vastuullisuustyötä

Lypsylehmien soijaton ruokinta on osa Arlan vastuullisuustyötä ja yksi monista toimenpiteistämme kohti hiilineutraalia maitoketjua. Soijan tuottajamaissa sen viljelyyn liittyviä kielteisiä ympäristövaikutuksia ovat muun muassa metsäkato, kasvihuonekaasupäästöt, luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja eroosio.

– Kuluttajat edellyttävät maidon tuotantoketjulta vastuullisuutta. Me haluamme omilla toimillamme vastata näihin odotuksiin, kertoo Arlan hankintajohtaja Sami Kilpeläinen.

Arla Foods -konserni on tehnyt pitkäjänteisesti työtä soijan käyttöön liittyvien haittojen vähentämiseksi. Muissa Euroopan maissa Arlan maidontuottajat ovat sitoutuneet käyttämään vastuullisesti tuotettua, RTRS-sertifioitua soijaa.

– Suomessa menimme askelen pidemmälle. Lisäksi olimme Suomen ensimmäinen meijeri, jonka maidontuottajat jättivät soijan kokonaan pois lehmien ruokinnasta, toteaa Sami.