Luonto+ linjalla
31.10.2022

Joka pisara maitoa käyttöön – ruokahävikin vähentäminen on yhteistyötä

Hävikin vähentäminen on tärkeää koko ruokaketjussa ja myös meillä Arlalla pysyvä osa vastuullisuustyötämme. Maito on tärkein raaka-aineemme, jonka pyrimme saamaan hyötykäyttöön mahdollisimman tehokkaasti, ettei pisaraakaan siitä menisi hukkaan.

Materiaalitehokkuus tarkoittaa, että vähemmästä tuotetaan enemmän ympäristöä säästäen ja hävikkiä vähentäen. Me Arlalla teemme jatkuvasti työtä materiaalitehokkuutemme parantamiseksi. Olimme mukana elintarvikealan materiaalitehokkuuden ensimmäisellä sitoumuskaudella ja liityimme ensimmäisten yritysten joukossa myös sen uudelle kaudelle 2022–2026.

Suunnittelemalla tuotantomäärät tarkasti, seuraamalla hävikkiä monin mittarein ja tarttumalla poikkeamiin nopeasti, pyrimme siihen, että tärkein raaka-aineemme maito päätyy viimeistä pisaraa myöten erilaisina tuotteina lasiin ja lautaselle.

– Mitä paremmin me saadaan tämä onnistumaan, sitä parempi luonnon ja ympäristön kannalta. Sitoumus tuo tälle työlle vielä vahvempaa painoarvoa, sanoo Arla Oy:n laatu-, ympäristö- ja työturvallisuusasiantuntija Tuire Seppänen.

Tavoitteena puolittaa ruokahävikki

On tärkeää, että ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia pyritään jatkuvasti vähentämään. Arlalla saimme erinomaisia tuloksia ensimmäisellä elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuskaudella, ja olemme nyt asettaneet uusia tavoitteita materiaalitehokkuuden parantamiseksi.

Jatkamme työtä hävikin mittaamisen ja seurannan kehittämiseksi, sillä Arla-konsernin tavoitteena on puolittaa tuotannon ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä.

Kuluttajille ideoita ja inspiraatiota hävikin vähentämiseen

Maidon matka kulkee maitotilalta meijerin ja ruokakaupan kautta kuluttajan keittiöön. Hävikkiä voi syntyä monessa vaiheessa ruokaketjun aikana. Siksi kaikkia tarvitaan mukaan hävikkiä vähentämään.

– Haluamme kannustaa myös kuluttajia mukaan yhteisiin hävikkitalkoisiin, sillä jopa kolmasosa kaikesta ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa, Tuire kertoo.

Autamme kuluttajia vähentämään hävikkiä tarjoamalla reseptejä, joilla tuotteistamme valmistuu maistuvaa arki- ja juhlaruokaa. Annamme vinkkejä ja ideoita siihenkin, miten ruoanvalmistuksessa voi maukkaalla ja kekseliäällä tavalla hyödyntää vanhenevat tuotteet ja ruoantähteet.

Lisäksi pyrimme käyttämään entistä vähemmän pakkausmateriaaleja ja suunnittelemaan tuotepakkauksemme niin, että ne voidaan kierrättää. Olemme laatineet selkeät ohjeistukset pakkaustemme lajitteluun. Kun käytetyt pakkaukset voi kotona helposti lajitella ja kierrättää, niiden materiaalit säilyvät kierrossa. Se auttaa säästämään rajallisia luonnonvaroja.