Joka pisara maitoa käyttöön – ruokahävikin vähentäminen on yhteistyötä
Hävikin vähentäminen on tärkeää koko ruokaketjussa ja myös meillä Arlalla pysyvä osa vastuullisuustyötämme. Maito on tärkein raaka-aineemme, jonka pyrimme saamaan hyötykäyttöön mahdollisimman tehokkaasti, ettei pisaraakaan siitä menisi hukkaan.
Materiaalitehokkuus tarkoittaa, että vähemmästä tuotetaan enemmän ympäristöä säästäen ja hävikkiä vähentäen. Me Arlalla teemme jatkuvasti työtä materiaalitehokkuutemme parantamiseksi. Olimme mukana elintarvikealan materiaalitehokkuuden ensimmäisellä sitoumuskaudella ja liityimme ensimmäisten yritysten joukossa myös sen uudelle kaudelle 2022–2026.
Suunnittelemalla tuotantomäärät tarkasti, seuraamalla hävikkiä monin mittarein ja tarttumalla poikkeamiin nopeasti, pyrimme siihen, että tärkein raaka-aineemme maito päätyy viimeistä pisaraa myöten erilaisina tuotteina lasiin ja lautaselle.
– Mitä paremmin me saadaan tämä onnistumaan, sitä parempi luonnon ja ympäristön kannalta. Sitoumus tuo tälle työlle vielä vahvempaa painoarvoa, sanoo Arla Oy:n laatu-, ympäristö- ja työturvallisuusasiantuntija Tuire Seppänen.
Tavoitteena puolittaa ruokahävikki
On tärkeää, että ruoan valmistuksen, jakelun ja kulutuksen ympäristövaikutuksia pyritään jatkuvasti vähentämään. Arlalla saimme erinomaisia tuloksia ensimmäisellä elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuskaudella, ja olemme nyt asettaneet uusia tavoitteita materiaalitehokkuuden parantamiseksi.
Jatkamme työtä hävikin mittaamisen ja seurannan kehittämiseksi, sillä Arla-konsernin tavoitteena on puolittaa tuotannon ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä.
Kuluttajille ideoita ja inspiraatiota hävikin vähentämiseen
Maidon matka kulkee maitotilalta meijerin ja ruokakaupan kautta kuluttajan keittiöön. Hävikkiä voi syntyä monessa vaiheessa ruokaketjun aikana. Siksi kaikkia tarvitaan mukaan hävikkiä vähentämään.
– Haluamme kannustaa myös kuluttajia mukaan yhteisiin hävikkitalkoisiin, sillä jopa kolmasosa kaikesta ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa, Tuire kertoo.
Autamme kuluttajia vähentämään hävikkiä tarjoamalla reseptejä, joilla tuotteistamme valmistuu maistuvaa arki- ja juhlaruokaa. Annamme vinkkejä ja ideoita siihenkin, miten ruoanvalmistuksessa voi maukkaalla ja kekseliäällä tavalla hyödyntää vanhenevat tuotteet ja ruoantähteet.
Lisäksi pyrimme käyttämään entistä vähemmän pakkausmateriaaleja ja suunnittelemaan tuotepakkauksemme niin, että ne voidaan kierrättää. Olemme laatineet selkeät ohjeistukset pakkaustemme lajitteluun. Kun käytetyt pakkaukset voi kotona helposti lajitella ja kierrättää, niiden materiaalit säilyvät kierrossa. Se auttaa säästämään rajallisia luonnonvaroja.
Uusimmat artikkelit

Suomen suurin auttamisen tapahtuma – Arla oli mukana mahdollistamassa #1000tekoa

Maitotilojemme päästöt ovat pienentyneet kymmenen miljoonaa kiloa

Täyttä höyryä viikon jokaisena päivänä – uusi sähkökattila pienentää merkittävästi Arlan Sipoon meijerin päästöjä

Arlan maitotiloilla tuotetaan kultamitalin arvoista maitoa

Tuottajamerkki nostaa valokeilaan maidontuottajien työn huomisen hyväksi

Saranakorkki Arlan tuotteissa - mistä on kyse?

Arlan aktiivinen vuosi huipentui sporttisiin pikkujouluihin

Hävikistä hyväntekeväisyyteen – Arla tukee ruokalahjoituksin ruoka-aputoimintaa

Vielä ihan hyvää syötäväksi

Eläinten hyvinvoinnista kertova ELVI-merkki löytyy nyt useista Arlan tuotteista

Kas näin kierrätät pakkaukset

Koululaiset tutustuivat Arlaan: ”Tänne voisi tulla töihin”

Arla on perhemyönteinen työpaikka

Arlan ja BirdLifen yhteistyöhanke on innostanut maitotilallisia toimiin

Kipan luomutilalla pääskyjen vähentyminen on myös huomattu

Maitotiloilla voidaan auttaa uhanalaisia pääskyjä

Kannustamme maitotiloja kestävän kehityksen toimenpiteisiin palkitsemalla niistä

Makutestin tulos: 94 % levitekäyttäjistä pitää Ingmariinista

Lehmät nauttivat talviulkoilusta, varsinkin navetan himoulkoilija

Arla on valittu Suomen aktiivisimmaksi työpaikaksi

Biokaasun hyödyntäminen Arlan logistiikassa laajenee – nyt vuorossa on ensimmäisen biokaasumaitoauton käyttöönotto

Joka pisara maitoa käyttöön – ruokahävikin vähentäminen on yhteistyötä

Maitotilojen hiilijalanjälki laski neljä prosenttia

Eläinten hyvinvointi ja hiilijalanjäljen pienentäminen tuotannon ytimessä

Lehmät ja niiden hyvinvointi työssä tärkeintä

Edistämme luonnon monimuotoisuutta

Ingmariinin rasia on nyt entistä helpommin lajiteltava

Arla tekee pakkausten lajittelusta entistä helpompaa

Haemme jälleen kesätyöntekijöitä monipuolisiin tehtäviin

Vastuullisuus näkyi monin eri tavoin Arla Suomen toiminnassa vuonna 2021

Arlan Walk to the Moon -liikuntahaaste kerrytti kilometrejä Kuuhun saakka

Kun lehmä saa olla lehmä, se voi paremmin

Kierrätyskaverit-tehtäväkirja toi kiertotalouden Suomen esikouluihin

Henkilöstömme arvioi: Arla on vastuullinen työnantaja

Kaikkien Arlalle maitoa tuottavien tilojen hiilijalanjälki on laskettu

Laitoimme toimintamme suurennuslasin alle: ruoka- ja pakkaushävikki pieneni

Kesätyöt Arlalla - tule meille töihin kesällä 2021

Malli nuorten ruokavalioon tulee vanhemmilta, kavereilta ja sosiaalisesta mediasta

Lähitilan maitoa Uudeltamaalta tuottavat laiduntavat lehmät

Kesätyössä pakkaussalin valvomossa voi soveltaa omaa osaamista
