23.8.2023

Eläinten hyvinvoinnista kertova ELVI-merkki löytyy nyt useista Arlan tuotteista

Kun lehmä voi hyvin, se suhtautuu ympäristöönsä uteliaan aktiivisesti. Valikoiduista Arlan tuotteista löytyy nyt ELVI-merkki, joka on Suomen ensimmäinen eläinten hyvinvoinnista kertova riippumaton pakkausmerkintä.

– Eläinten hyvinvointi on suomalaisille tosi tärkeä asia. Haluamme kertoa, mitä meille maitoa tuottavat tilat eläinten hyvinvoinnin eteen tekevät. ELVI-merkki on luotettava tapa kertoa tästä, sanoo vastuullisuusjohtaja Saara Azbel Arla Suomi Oy:stä.

Tällä hetkellä ELVI-merkki on käytössä Arlan luomumaidoissa, luomukuohukermassa, muutamissa juustoissa sekä litran maidoissa, joissa on Arlan Vapaat ja laiduntavat lehmät -merkki. Arlan ELVI-merkittyjä tuotteita on saatavilla esimerkiksi K-ryhmän ja Lidlin vähittäiskaupoissa.

Ruokapalveluasiakkaillemme toimitamme ELVI-merkittyä luomumaitoa myös kymmenen litran pakkauksessa, joka on hyödynnettävissä muun muassa kouluruokailussa.

– Pyrimme laajentamaan ELVI-merkin käyttöä mahdollisuuksien mukaan myös uusiin tuotteisiin, Saara kertoo.

Arlan panos on merkittävä

ELVI-merkkiä hallinnoi Finwelfare Oy, jonka hallitus koostuu eläinten hyvinvoinnin asiantuntijoista ja tutkijoista. Operatiivinen johtaja Essi Wallenius Finwelfaresta kertoo, että Arla on Suomessa suurin meijerialan toimija, joka on ELVI-merkkijärjestelmässä mukana.

– Arlan panos on ollut merkittävä sekä ELVI-merkin näkyvyydelle että kuluttajien mahdollisuudelle ostaa merkittyjä tuotteita. Koko meijerialan läpinäkyvyyttä lisää, että Arlan kaltainen iso toimija on valmis altistamaan omat maidontuottajansa riippumattoman toimijan valvontaan. Siitä iso kiitos Arlalle, Essi toteaa.

Arlan panos on merkittävä

Fanilauma haistelee haalarin reunaa

ELVI-merkkijärjestelmässä tiloille tehdään tarkastuskäynti vuosittain. Ruokinnan, kasvuympäristön ja terveydentilan lisäksi lehmien hyvinvointia arvioidaan niiden käyttäytymistä tarkkailemalla. Essi on käynyt useilla tiloilla tarkastuskäynnillä lehmien elämää seuraamassa.

– Kun lehmällä on kaikki hyvin, se on todella utelias ja aktiivinen. Saan usein 4–5 uteliaimman lehmän fanilauman perääni, kun kierrän tarkastuskäynnillä navetassa. Ne haistelevat ja maistelevat suojahaalarin reunaa ja ihmettelevät, mitä oikein olen tekemässä. 

Essi toivoo, että kuluttajat omalla ostokäyttäytymisellään osoittaisivat ELVI-merkin tarpeellisuuden ja tärkeyden.

– Kauppiaalta voi toivoa ELVI-merkittyjä tuotteita omaan lähikauppaan, Essi kannustaa.

Lue lisää ELVI-järjestelmästä ja sen vaatimuksista täältä.