2.9.2022

Lehmät ja niiden hyvinvointi työssä tärkeintä

Kukoistava maitotila tarvitsee tyytyväisiä, terveitä lehmiä. Eläinten hyvinvointi näkyy suoraan maidon määrässä ja laadussa.

”Työssä tärkeintä on lehmät. Tykkään tehdä töitä niiden kanssa”, pohjoiskarjalaisen Piiroomäen maatilan emäntä Sari Rouvinen sanoo. Sarin mielestä työ maitotilalla on parasta mahdollista.

Piiroomäen maatilan tarkoitus on turvata maidon tuotantoa, että suomalaisilla riittäisi puhdasta suomalaista maitoa juotavaksi jatkossakin. "Suosikaa suomalaista ja katsokaa kaupassa, että maitopurkissa on kotimaisuudesta kertova Joutsenlippu", Sari kannustaa kaikkia suomalaisia.

Sarista on ilo näyttää hyvinvoivia lehmiä muillekin. Kun lehmä on terve ja voi hyvin, se myös tuottaa laadukasta maitoa, josta voidaan valmistaa monenlaisia maitotuotteita.

Maidontuottajat ovat sitoutuneet laatutyöhön

Piiroomäki on Arlan muiden maidontuottajien tavoin sitoutunut Arlan Laatuohjelmaan, joka on osa maitotilan johtamisen kokonaisuutta. Se sisältää maidon koostumukseen, elintarviketurvallisuuteen, eläinten hyvinvointiin ja ympäristöön liittyviä tavoitteita ja vaatimuksia. Lehmien hyvinvoinnin varmistaminen on jatkuvaa työtä.

Piiroomäen tilalla lehmät elävät vapaana pihatossa, laiduntavat kesäisin ja pääsevät sään ja omien mieltymysten mukaan ulkoilemaan myös talvisin. Näin toimivien tilojen maidon tunnistaa maitopurkissa olevasta Arlan Vapaat ja laiduntavat lehmät -merkistä.