8.9.2023

Vielä ihan hyvää syötäväksi

Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain pois yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa, jonka päätyminen ruokahävikiksi olisi osittain estettävissä sillä, että hyödyntäisimme rohkeammin parasta ennen –päiväyksen ohittaneita tuotteita.

Voi ei! Jääkaappiin on unohtunut jogurtti, jonka parasta ennen –päiväys on mennyt umpeen toissapäivänä. Vieläköhän sen voi syödä?

Kyllä voi. Parasta ennen –päiväys on tae siitä, että tuote säilyttää halutut ominaisuutensa vähintään siihen päivään asti. Päiväyksen umpeutuminen ei tarkoita, että tuotteesta tulisi käyttökelvoton heti sen jälkeen. Päiväyksen ohittaneet maitotuotteet voi käyttää normaaliin tapaan, kun ne ovat raikkaita ja hyvänmakuisia: maidon voi juoda ja jogurtin syödä sellaisenaan.

Kannattaa luottaa omiin aisteihin. Jos tuote tuoksuu ja maistuu normaalilta ja näyttää muutenkin kaikin puolin kunnolliselta, sitä voi vielä käyttää. Parasta ennen –päiväyksen jälkeen hapanmaitotuotteen maku tai rakenne voi alkaa jonkin verran muuttua, mutta mikrobiologista pilaantumista siinä ei tapahdu kovin äkkiä.

Jogurtista, viilistä ja muista hapanmaitotuotteista erottuu jääkaappisäilytyksen aikana helposti heraa, joka näkyy kirkkaana tai sameana nesteenä tuotteen pinnalla. Se on hapanmaitotuotteisiin liittyvä normaali ilmiö, eikä merkki pilaantumisesta. Heran voi sekoittaa tuotteeseen tai sen voi kaataa pinnalta pois ennen käyttöä.

Kultaisia neuvoja kaivataan. Mitä tehdä, jos parasta ennen -päiväys on mennyt ohi jo hyvän aikaa sitten?

Jos päiväyksen umpeutumisesta on jo tovi aikaa, tuote kannattaa hyödyntää ruoanvalmistuksessa. Maitoa voi hyvin käyttää vaikkapa pannukakkutaikinaan ja ruoka- tai ranskankerman rippeitä kastikkeisiin ja laatikkoruokaan.

Täsmällistä ohjetta siitä, kuinka pitkään parasta ennen –päiväyksen jälkeen jogurttia ja muita maitotuotteita voi vielä käyttää, on mahdotonta antaa. Jos tuotteen kylmäsäilytyksestä on huolehdittu hyvin, se säilyy käyttökelpoisena todennäköisesti pitempään kuin tuote, jota on välillä pidetty pitkiä aikoja huoneenlämmössä.

Voiko itse tehdä jotakin, jotta maito- tai jogurttipurkin sisältö pysyy syötävänä mahdollisimman pitkään?

Omalla toiminnallaan voi vaikuttaa paljonkin. Maitotuotteet säilyvät parhaiten jääkaapissa, eikä niitä kannata pitää pitkiä aikoja huoneenlämmössä esimerkiksi ruoanvalmistuksen tai ruokailun aikana. Kermaviiliä, ranskankermaa ja muita ruoanvalmistustuotteita on hyvä annostella vain puhtaalla lusikalla. Käytön jälkeen pakkaus kannattaa sulkea huolella, jotta tuotteeseen ei tartu jääkaapissa vieraita makuja.

Monia maitotuotteita voi myös pakastaa. Ruoanvalmistuksesta ja leivonnasta yli jääneet juusto ja voi sopivat pakastettavaksi erityisen hyvin. Juusto kannattaa ennen pakastamista raastaa. Maitotuotteet säilyvät pakastettuna lyhyitä aikoja, noin kuukauden verran.

Mistä sitten tietää, että maitotuote todella on jo pilalla, eikä sitä enää kannata syödä?

Esimerkiksi pullisteleva pakkaus, kokkareinen rakenne ja hyvin hapan tuoksu ovat merkkejä siitä, että parasta ennen –päiväyksen ohittanut tuote on hyvä jättää syömättä. Silloinkin purkin sisältö kannattaa laittaa roskiksen sijaan biojätteisiin.