Arlan maitotiloilla tuotetaan kultamitalin arvoista maitoa

Kuusi Arlalle maitoa tuottavaa tilaa on palkittu kultaisella Walter Ehrströmin säätiön mitalilla. Kultamitali on maidontuottajille tunnustus siitä, että tilalla tuotettu maito on ollut korkeinta E-laatuluokkaa yhtäjaksoisesti jo 25 vuoden ajan. 

Yksi palkinnon saajista on kiteeläinen Piiroomäen tila, josta Sari Rouvinen vastaa yhdessä puolisonsa Arto Rouvisen kanssa. Huhtikuussa Helsingissä järjestetty palkitsemistilaisuus merkitsi maidontuottajille odotettua hengähdyshetkeä maatilan töistä.

– Tulee hyvä mieli, kun tällaisia palkintoja jaetaan. Se motivoi jaksamaan maitotilan arkea. Juhlistamme kultamitalia ehdottomasti samppanjalla, sillä savutus on vaatinut paljon työtä, Sari sanoo.

Piiroomäen tilalla on tällä hetkellä 34 lypsävää lehmää. Navetan uusin tulokas on huhtikuun alussa syntynyt Yasmine-vasikka, suloisuudellaan kaikki hurmannut pikkuinen prinsessa.

– Yasmine on aivan ihana sydäntenmurskaaja. Aina ihmisen nähdessään se ajattelee, että voisi olla taas ruoka-aika. Se syö kokoisekseen yllättävän paljon, yli kymmenen litraa maitoa päivässä.

Kesällä Piiroomäen navetan ovet ovat aina avoinna ja lehmät saavat valita, syövätkö ne sisällä navetassa vai ulkona laitumella. Talvella lehmät ulkoilevat niin usein kuin säät sallivat.

– Minulle lehmät eivät ole vain tuotantoeläimiä, vaan tärkeitä ystäviä. Teemme työtämme lehmien ehdoilla. Jos lehmä ei voi hyvin, se ei tuota laadukasta maitoa. Ja jos lehmä voi huonosti, ei tuottajakaan jaksa työtään.

Poutapäiviä ja tilalla pesiviä pääskyjä

Työ maidontuottajana on Sarille elämäntapa, josta hän jakaa mielellään tarinoita ja videoita sosiaalisessa mediassa. Piiroomäen elämänmakuisilla julkaisuilla on kymmeniä tuhansia seuraajia.

– Olen maitotilan emäntä ja kannan tittelini ylpeydellä. Haluan antaa kasvot suomalaiselle ruoantuotannolle. Minulle iso kiitos työstäni on se, että kuluttaja valitsee kaupassa laadukkaan suomalaisen maitotuotteen.

Tulevalle kesälle Piiroomäellä toivotaan paljon poutapäiviä, jotta keväällä asennetuilla aurinkopaneeleilla saataisiin tuotettua mahdollisimman paljon omaa sähköä. Sari toivoo lisäksi näkevänsä kesällä runsaasti pääskyjä. Tila on jo toista vuotta mukana Arlan ja BirdLife Suomen yhteisessä hankkeessa, joka auttaa uhanalaisia pääskyjä pesimään maitotiloilla.

– Tämä on hyvän mielen hanke, jonka myötä olen oppinut paljon uutta lintujen käyttäytymisestä. On ihana katsella, kun pääskysen poikaset kurkistelevat pesästä. Pääskyt kuuluvat osaksi suomalaista maaseutua ihan niin kuin lehmätkin.

Walter Ehrströmin säätiön kultaisella mitalilla palkitut Arla Suomi -yhteistyöryhmän maidontuottajat - onneksi olkoon mitalisteille!

Veikko ja Sinikka Ahola, Loppi
Pasi ja Taina Karasti, Posio
Jarmo Nurmi, Huittinen
Tapio ja Elina Salo, Pälkäne
Sari ja Arto Rouvinen, Kitee
Siltalan Maatila Oy, Taivalkoski