23.10.2019

Korkiton pakkaus vähentää muovin tarvetta

Me Arlalla emme ole lisänneet maidon, piimän ja maitojuoman käytetyimpään pakkauskokoon eli litran purkkiin muovista korkkia, sillä korkittomuus on ollut monien kuluttajien toiveena. Korkittomuus säästää vuosittain yli 100 000 kiloa muovia.

– Olemme kuunnelleet lukuisaa joukkoa kuluttajia. Kuluttajat painottavat sitä, että he eivät halua lisätä muovin käyttöä, vaan päinvastoin vähentää sitä, kertoo Brand & Category Manager Sanna Heikfolk Arlalta.  

Korkiton pakkaus on ympäristön kannalta hyvä valinta, sillä se vähentää muoviraaka-aineen tarvetta. Yhden maito- tai piimäpurkin muovikorkki kauluksineen painaa 2,6 grammaa. Paljon käytetyissä volyymituotteissa pienistäkin määristä muovia tulee vuositasolla valtavia.

– Arlan litran maidossa, piimässä ja maitojuomassa ei ole koskaan ollut muovikorkkia, joten muovia on vuosien mittaan jäänyt käyttämättä huimia määriä, Sanna sanoo.

Korkittomuus lisää myös maito- ja piimäpakkauksen kierrätysarvoa. Kartonkitölkin kierrätysmateriaali on laadukkaampaa, kun siinä on vähemmän muovia. Korkittoman pakkauksen kierrättäminen kartonkikeräyksessä onkin helppoa ja vaivatonta.

Tietyissä tuotteissa korkilla on paikkansa

Arlan kahden ja viiden desilitran maidoissa sekä ruoanvalmistustuotteissa, kuten ruokakermoissa, korkki on kuitenkin osa pakkausta. Näissä tuotteissa käytetty korkki on sokeriruo’osta valmistettua biomuovia.

– Tietyissä tuoteryhmissä korkki lisää käyttömukavuutta. Esimerkiksi kahden desilitran maidon moni tykkää juoda suoraan pakkauksesta. Puolen litran maitoa taas käytetään paljon kahvimaitona, joka on helpompi annostella korkillisesta pakkauksesta, Sanna havainnollistaa.

On pakkauksessa korkki tai ei, säilyvyyden kannalta sillä ei ole merkitystä.

– Tuotetestiemme mukaan maito, piimä ja maitojuoma säilyvät korkittomassa pakkauksessa yhtä hyvin kuin korkillisessa pakkauksessa, kun kartonkisen kaatonokan taittaa käytön jälkeen kiinni.

Innovatiivisia ja vastuullisia pakkausratkaisuja

Arlalla uusien, vastuullisempien pakkausratkaisujen etsiminen on jatkuvaa kehitystyötä. Tavoitteemme on olla hiilineutraali meijeri viimeistään vuonna 2050, ja innovatiiviset pakkausratkaisut tukevat tavoitteen saavuttamista.

Alkuvuodesta aloimme pakata kaikki harjakattoisissa pakkauksissa olevat tuotteemme kartonkipurkkeihin, jotka on valmistettu pinnoitteena olevaa biomuovia myöten kokonaan puusta peräisin olevista raaka-aineista. Samanaikaisesti toimme ensimmäisenä Suomessa markkinoille kartonkisen pikarin Luonto+ jogurtteihin. Koko jogurttikipon kansineen voi laittaa kartonkikeräykseen.

– Olemme saaneet näistä uudistuneista pakkauksista kuluttajilta paljon kiitosta, Sanna iloitsee.

 

Miksi korkiton maitopurkki on hyvä valinta?
Sanna Heikfolk Arlalta tiivistää:

  • Korkiton purkki vähentää muovin käyttöä.
  • Se on helppo litistää tyhjänä kierrätysastiaan.
  • Korkittoman purkin kierrätysmateriaali on laadukasta.
  • Kaatonokasta maito tulee ulos viimeistä pisaraa myöten.