Maitotilojemme päästöt ovat pienentyneet kymmenen miljoonaa kiloa

Maitotilojemme päästöt ovat pienentyneet kymmenen miljoonaa kiloa
25.11.2024

Maitotilojemme päästöt ovat pienentyneet kymmenen miljoonaa kiloa

Arlalle maitoa tuottavilla tiloilla tehdään jatkuvaa työtä maidontuotannon päästöjen pienentämiseksi. Tätä tärkeää työtä ohjaavat Arla Suomi -yhteistyöryhmässä vuonna 2021 asetettu tavoite alentaa tilojen keskimääräisiä päästöjä 30 prosenttia vuoteen 2025 mennessä sekä Arlan kannustinmalli, joka palkitsee tiloja kestävän kehityksen toimenpiteistä.

Tilakohtaisten päästölaskentojen mukaan Arla-ryhmän tilojen päästöt pienenevät vuosittain noin kahden prosentin vauhtia. Se tarkoittaa tähän mennessä noin kuuden prosentin vähennystä.

Laskennat aloitettiin vuonna 2020. Tuolloin maitotilojen keskimääräinen päästötaso oli 1,04 kg CO2e maitokilolta. Nykyisin se on hieman alle yhden. Kasvihuonekaasupäästöt ovat pienentyneet tiloilla yhteensä noin 10 miljoonaa kiloa hiilidioksidiekvivalenttia. Se vastaa tuhannen suomalaisen keskimääräisiä vuotuisia päästöjä.

– Olemme erittäin tyytyväisiä maitotilojen toimenpiteisiin. Yhteiseen tavoitteeseen on kuitenkin vielä matkaa, ja jotta siihen päästään, maitotiloilla tarvitaan jatkuvaa kehittämistä ja uusia keinoja, Arlan hankintajohtaja Sami Kilpeläinen toteaa.

Kannustinmalli tuo tuloksia

Arla otti viime vuonna käyttöön tieteeseen perustuvan kannustinmallin maidon hinnoittelussa. Mitä enemmän maitotila tekee kestävän kehityksen toimenpiteitä, sitä enemmän Arla maksaa sille maidosta. Kannustinmalli on osoittautunut tehokkaaksi työkaluksi päästöjen vähentämisessä ja kestävän kehityksen edistämisessä.

Kuudellakymmenellä eniten pisteitä ansainneella tilalla päästöt ovat alentuneet keskimäärin tasolle 0,83 kg CO2e maitokilolta. Ruokintaan ja pellonkäytön tehokkuuteen liittyvät toimenpiteet ovat olleet erityisen vaikuttavia. Lisäksi polttoaineen käytön väheneminen ja vihreä sähkö ovat tuoneet huomattavia päästövähennyksiä.

– Jatkossa teemme päästölaskennat maitotiloilla vuosittain. Näin Arla ja tilat saavat ajantasaista tietoa ja tilat voivat kehittää toimintaansa entistä paremmin. Myös tämä tulee pienentämään tilojen päästöjä, Sami ennakoi.

Biokaasussa uusi mahdollisuus

Merkittävä päästövähennys tiloilla voidaan saavuttaa biokaasun tuotannolla. Esimerkiksi Ranualla yksitoista Arla-ryhmän tilaa on mukana käynnistämässä Suomen suurinta biokaasulaitosta, jossa maitotilojen lanta muutetaan biokaasuksi ja hajuttomaksi lannoitteeksi. Biokaasulaitokset ovat mittavia investointeja, joissa yhteistyö on tärkeää. Yleensä hankkeissa tarvitaan myös julkista rahoitusta.

Ranualla biokaasun tuotannon on tarkoitus alkaa kesällä 2025. Arvioiden mukaan tämä alentaisi tilan päästöjä jopa 25–30 prosenttia.

– Biokaasulaitokset eivät ainoastaan vähennä maitotilojen päästöjä vaan myös parantavat tilojen taloudellista kestävyyttä, Sami summaa.