Tuottajamerkki nostaa valokeilaan maidontuottajien työn huomisen hyväksi

Tuottajamerkki nostaa valokeilaan maidontuottajien työn huomisen hyväksi

1.3.2024

Tuottajamerkki nostaa valokeilaan maidontuottajien työn huomisen hyväksi

Arlalle maitoa tuottavilla tiloilla tehdään joka päivä lukuisia tekoja huomisen hyväksi. Tätä maidontuottajien jokapäiväistä työtä ruoantuotannon turvaamisen ja vastuullisuuden eteen nostaa valokeilaan Arlan Tuottajamerkki, joka alkaa näkyä Arlan pakkauksissa niin Suomessa kuin kaikkialla maailmassa.

Tuottajamerkkiin sisältyy QR-koodi, joka johdattaa Arlan vastuullisuussivustolle. Siellä maitotuotteiden matkaa pääsee seuraamaan ruokapöydästä pakkauksen, kuljetuksen ja meijerin kautta aina maitotilan lehmiin ja maaperän kasvukuntoon saakka.

– Tuottajamerkki on mielestäni aivan huippujuttu. Pidän todella tärkeänä sitä, että maidontuottajia nostetaan arvostukseen ja valokeilaan näin näkyvällä tavalla, sanoo Paulina Koskenniemi. Hän toimii Arlan maidontuottajana Pellossa yhdessä puolisonsa kanssa.

Tekoja huomisen hyväksi

Arla kannustaa maitotiloja kestävän kehityksen toimenpiteisiin palkitsemalla niistä viime vuonna käyttöönotetun Kestävän kehityksen kannustinmallin mukaisesti. Mitä enemmän tuottaja tekee ilmastovaikutuksen vähentämiseksi sekä luonnon ja sen monimuotoisuuden suojelemiseksi, sitä enemmän hänelle maksetaan maidosta. Tuottajamerkki nostaa näitä tekoja esiin.

– Olemme huomanneet, että monet kestävän kehityksen teot ovat osa maitotilojen normaalia arkipäivää. Meidänkin tilallamme on tehty tulevaisuuden tekoja jo pitkään. Nyt ne on dokumentoitu ja saamme siitä myös taloudellista hyötyä. Se on tietysti hieno asia, Koskenniemi sanoo.

Esimerkiksi eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen on Koskenniemen mukaan vastuullisuustyötä, jota tehdään joka päivä maitotilan arjessa. Lehmän on voitava hyvin, jotta se voi tuottaa maitoa. Samalla Koskenniemi pitää tärkeänä, että myös maidontuottajien hyvinvointiin ja jaksamiseen kiinnitetään huomiota.

– Hyvinvoivalla tuottajalla on hyvinvoivat eläimet, hän sanoo.

Paikkoja perhosille ja pesiä pääskyille

Koskenniemi kertoo, että vastuullisuusasioiden äärelle pysähtyminen on synnyttänyt myös uusia oivalluksia. Sen myötä tilan peltojen viljelyyn on tehty muutoksia, jotka tukevat muun muassa maaperän kasvukuntoa ja luonnon monimuotoisuutta. Viljelyyn on valittu syväjuurisempia kasveja, peltojen kääntämisen aikataulua on muutettu ja niille on jätetty talvipeitteisyyttä.

– Lisäksi jätämme peltojen reunoille suojakaistaleita, joita ei niitetä. Ne tarjoavat perhosille ja linnuille paikkoja laskeutua. Se on meille pieni asia, josta voi kuitenkin olla luonnon monimuotoisuudelle paljon apua, Koskenniemi sanoo.

Paulina Koskenniemen tila on ollut mukana myös BirdLifen, Arlan ja maitotilojen yhteistyöhankkeessa, joka auttaa uhanalaisia pääskyjä pesimään maitotiloilla. Hankkeessa on esimerkiksi rakennettu tekopesiä pääskyille. 

– Mukana olo on ollut meille hauska juttu, josta on tullut todella hyvä mieli. Kaikki hyötyvät siitä, että luonto voi hyvin.