21.6.2023

Kas näin kierrätät pakkaukset

Pakkausten oikeanlainen lajittelu kierrätystä varten on arjen ilmastoteko, jonka jokainen voi tehdä. Se auttaa säästämään rajallisia luonnonvaroja ja pitämään materiaalit kierrossa uusiin tarkoituksiin. Arlalla haluamme tehdä pakkausten kierrätyksestä mahdollisimman helppoa.

Hyvä pakkaus on maitotuotteelle kuin suojaava päällystakki, joka auttaa säilyttämään maun ja laadun hyvänä. Pakkaus parantaa tuotteen säilyvyyttä ja vähentää siten ruokahävikkiä. Kun pakkaus on tyhjä, se kannattaa viedä asuinkiinteistön kierrätysastiaan tai Rinki Oy:n ekopisteeseen. Näin pakkauksen matka uudeksi materiaaliksi voi alkaa.

Huuhtele, kuivaa ja kierrätä

Tärkeää on, että kierrätykseen päätyvä materiaali on riittävän puhdasta ja kuivaa. Maito- ja jogurttipurkeille riittää huuhtelu vesitilkalla, minkä jälkeen pakkaus ravistetaan kuivaksi ja litistetään kartonkikeräykseen. Myös Arla Luonto+ -jogurttikipot lajitellaan kansineen kartonkikeräykseen. Muiden Arlan jogurttipikarien oikea paikka muovinkeräysastiassa.

Lähes kaikki Arlan maitopurkit ja kaikki jogurttipurkit ovat korkittomia. Se on eduksi, kun talteen saaduista purkeista aletaan työstää uutta materiaalia. Vähäisen muovimäärän vuoksi korkin voi laittaa purkin mukana kartonkiastiaan, tai jos haluaa, korkin voi myös lajitella muovimateriaaliin.

Arla Lempi -ruoanvalmistustuotteiden muovipikareiden ja Arla Ingmariini -rasioiden päällä on irrotettava pahvikääre. Kääre tukevoittaa pakkausta. Sen ansiosta muoviraaka-ainetta tarvitaan vähemmän. Lajiteltuna muovipikari, pahvikääre sekä pakkausten metalli- ja muovikannet ovat käyttökelpoista tasalaatuista materiaalia kierrätykseen.

Hyväntuuliset ohjeet opastavat lajittelussa

Arlan uudet entistä selkeämmät hyväntuuliset lajitteluohjeet löytyvät jo monista tuotepakkauksistamme. Haluamme Arlalla, että ihmiset kierrättävät pakkaukset. Kun pakkaukset voi helposti lajitella ja materiaalit kierrättää, tarve käyttää täysin uusia materiaaleja erilaisten tuotteiden valmistuksessa vähenee.

Tavoitteemme on, että vuonna 2025 brändituotteissamme on käytössä 100-prosenttisesti kierrätettävät pakkaukset. Lisäksi luovumme vuoteen 2030 mennessä neitseellisestä, fossiilisista raaka-aineista valmistetusta muovista. Korvaamme muovia kierrätetyllä ja biopohjaisella muovilla sekä kuitupohjaisilla pakkausratkaisuilla, kuten kartonkipakkauksilla.