2.9.2022

Eläinten hyvinvointi ja hiilijalanjäljen pienentäminen tuotannon ytimessä

Maitosuoni Oy:n tilalla Kiteellä tuotetaan vuodessa noin 1,6 miljoonaa litraa maitoa Arlalle jalostettavaksi eri maitotuotteiksi. Tilan maidontuottajan Ari Hännisen työssä parasta on työn erilaisuus eri vuodenaikoina ja se, että saa tehdä töitä eläinten ja eri ihmisten parissa. Arille tärkeintä on, että eläimet voivat hyvin.

Myös ihmisten hyvinvoinnista on huolehdittava. ”On tärkeää, että kaikille tästä työstä jäisi oikeudenmukainen korvaus”, Ari sanoo.

”Kun kuluttajat ostavat Suomessa tuotettua ruokaa, kotimainen tuotanto on jatkossakin mahdollista. Ylpeys ruoantuotannon omavaraisuudesta vie eteenpäin: tiukkoinakin aikoina selviydymme, kun omavaraisuudesta on huolehdittu.”

Työtä maidon hiilijalanjäljen pienentämiseksi

Ilmastotyö ja hiilipäästöjen pienentäminen ovat osa maitotilan arkea. Arlalle maitoa tuottavien tilojen yhteisenä tavoitteena on vähentää päästöjä 30 prosenttia vuoden 2025 loppuun mennessä. Tulevaisuudessa tähdätään kohti hiilineutraaleja maitotuotteita. Työtä tavoitteen saavuttamiseksi tehdään jatkuvasti: Arla Suomi on esimerkiksi selvittänyt kaikkien sille maitoa tuottavien tilojen hiilijalanjäljen ja seuraa hiilijalanjäljen kehittymistä säännöllisesti. Arla oli Suomen ensimmäinen meijeri, jolla on käytössään yksityiskohtainen hiililaskelma kaikilta sen maidontuottajilta.

Maitosuonen hiilijalanjälki mitattiin Arlan Climate Check -ilmastokartoituksissa ensimmäisen kerran vuonna 2019. Uudessa laskennassa vuonna 2021 hiilijalanjäljeksi tuli 0,87 kg CO2 e maitokilolta, mikä on 14 % vähemmän kuin kaksi vuotta aiemmin. Vähennystä oli tullut esimerkiksi pienentyneestä lämmitystarpeesta sekä siitä, että kulkemiseen aiempaa lähempänä sijaitseville pelloille kului vähemmän polttoainetta.