10.3.2022

Arla tekee pakkausten lajittelusta entistä helpompaa

Elintarvikepakkausten oikeanlainen lajittelu kierrätystä varten on arjen ilmastoteko, jonka jokainen voi tehdä. Arla aikoo tehdä pakkausten lajittelusta kuluttajille entistä helpompaa, sillä vain oikein lajiteltu pakkaus voidaan kierrättää. Kansainvälistä kierrätyspäivää vietetään 18. maaliskuuta.

Hyvä pakkaus on maitotuotteelle kuin suojaava päällystakki, joka auttaa säilyttämään maun ja laadun hyvänä. Pakkaus parantaa tuotteen säilyvyyttä ja vähentää siten ruokahävikkiä. Kun pakkausta ei enää tarvita, se kannattaa lajitella ja kierrättää. Elintarvikepakkausten tehokas kierrätys auttaa säästämään luonnonvaroja ja torjumaan ilmastonmuutosta.

– Pakkausten oikeanlainen lajittelu on arjen ilmastoteko, jonka jokainen voi tehdä. Se on konkreettinen keino toimia arjessa ympäristöystävällisellä tavalla, sanoo Arla Suomen vastuullisuusjohtaja Saara Azbel.

Tavoitteena 100-prosenttisesti kierrätettävät pakkaukset

Arla haluaa tehdä arjen ilmastoteoista kuluttajille mahdollisimman helppoja. Olemme ottaneet tavoitteeksi, että vuonna 2025 tuotteissamme on käytössä 100-prosenttisesti kierrätettävät pakkaukset. Lisäksi luovumme vuoteen 2030 mennessä neitseellisestä, fossiilisista raaka-aineista valmistetusta muovista. Korvaamme muovia kierrätetyllä ja biopohjaisella muovilla sekä kuitupohjaisilla pakkausratkaisuilla, kuten kartonkipakkauksilla.

Monia pakkausten lajittelua helpottavia muutoksia on jo tehty. Vuonna 2019 otimme Luonto+ -jogurteissa käyttöön kartonkipikarit ensimmäisenä meijerinä Suomessa. Keso Cottage Cheese on viime vuodesta lähtien pakattu helpommin lajiteltavaan kartonkikippoon. Helpommin lajiteltavan rasian on äskettäin saanut myös Ingmariini.

– Kun pakkaukset voi helposti lajitella ja kierrättää, niiden materiaalit säilyvät kierrossa. Se auttaa vähentämään pakkauksista aiheutuvia ilmastopäästöjä ja säästämään rajallisia luonnonvaroja, Saara kertoo.

Kas näin kierrätät

Selkeät ohjeet tekevät pakkausten lajittelusta helppoa ja vaivatonta. Entistä selkeämmät lajitteluohjeet löytyvät jo monista tuotepakkauksistamme.

– Kerromme pakkausten lajittelusta selkosanaisesti hyväntuulisella Arlan tyylillä, Saara mainitsee.

Olemme opastaneet myös perheen pienimpiä kiertotalouden maailmaan tuottamalla viime vuonna yrityskumppaneidemme kanssa esikouluille Kierrätyskaverit-opetusmateriaalin.

– Tavoitteemme on tehdä lajittelusta ja kierrätyksestä kivaa ja kannustavaa heti nuoresta lähtien. Kun nuorena aloittaa, kierrätyksestä tulee arkinen tapa ja luonteva osa elämää myös jatkossa, Saara toteaa.

Kohti hiilineutraalia tulevaisuutta

Uudet lajittelua ja kierrätystä helpottavat pakkausratkaisut tukevat Arlan tavoitetta olla tulevaisuudessa hiilineutraali meijeri. Science Based Targets -aloite on hyväksynyt asettamamme tavoitteen vähentää oman toimintamme kasvihuonekaasupäästöjä 63 prosenttia ja arvoketjun päästöjä 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Päästötavoitteemme vastaa nyt Pariisin ilmastosopimuksessa asetettua 1,5 asteen tavoitetta.