Kevään suosikkiherkku

Parsa

Parsasesongin aloitus vaihtelee hieman vuosittain, mutta tuoreet parsat kaupoissa ovat varma merkki kevään saapumisesta.

Tuore parsa tulee Suomeen pääosin Keski-Euroopasta ja Espanjasta. Tyypillisesti parsakausi alkaa huhtikuussa, mutta joskus kevään aloitus saattaa siirtyä myöhempään ajankohtaan. Jos haluat nauttia suomalaisesta parsasta, sen kausi alkaa keväästä riippuen toukokuun puolessa välissä tai loppupuolella. Suomalaista parsaa on tarjolla kaupoissa huomattavasti vähemmän ja kausikin on lyhyempi kuin Keski-Euroopasta tulevalla parsalla.

Miten syöt parsaa?

Parsa sopii nautittavaksi sellaisenaan voinokareen kera, mutta siitä voi kokata myös ihanaa parsakeittoa, herkullisen parsapiirakan tai parsarisottoa! Parsaa voit valmistaa eri tavoilla. Tietysti kypsentämistapaan vaikuttaa myös se mitä tarjoat parsan kanssa. Suosituin valmistustapa on parsan keittäminen, mutta parsasta saa maukasta myös paahtamalla uunissa ja grillaamalla.

Parsan makupariksi sopivat perinteisesti parmankinkku, pekoni tai parmesan-juusto. Klassikko parsa-annos tarjoillaan täyteläisen hollandaisekastikkeen kanssa. Jos pidät keitetystä parsasta, kokeile herkullista parsaa ja parmankinkkua -reseptiä. Parmesan-juuston ystävälle sopii keitetty parsa voin ja parmesan-juuston kera.

Parsarisotto 

Parsan keittäminen

Parsaa valmistaessasi kannattaa varren alapäästä leikata pari senttimetriä pois, tai tankoparsan ollessa kyseessä, huokoinen osa irtoaa napsahtaen taittamalla. Jos valmistat vihreää parsaa, joka on tuoretta ja ohutkuorista, sitä ei tarvitse kuoria. Jos kuori on paksu tai valmistat valkoista parsaa, kannattaa nämä aina kuoria.

Keitä parsoja vedessä, jossa on paljon suolaa, ja mielellään hieman sitruunaa. Vihreän parsan kypsennysaika on noin 5 minuuttia ja paksumman valkoisen parsan 10 minuuttia. Älä keitä niitä liian pehmeiksi, jotta parsojen herkullinen maku säilyy. Valuta parsat hyvin ja tarjoile heti.

Uunissa paahdettu parsa ja grillattu parsa

Parsat voit valmistaa myös uunissa ja grillissä. Ennen kypsentämistä parsat huuhdellaan ja valmistellaan leikkaamalla alaosasta noin pari senttimetriä pois eli katkaisemalla puumainen tyviosa.

Uunissa parsat paahtuvat 200 asteessa noin 10 min. Maustamiseen sopivat yksinkertaisesti suola ja pippuri. Jos pidät parsasta juuston kanssa tarjoiltuna, kokeile esimerkiksi herkullista uunissa paahdettua parsaa appelsiinikastikkeella.

Parsa on maukas myös grillattuna. On kuitenkin hyvä huomioida, että parsa on parhaimmillaan hieman rapeana eli kannattaa varoa grillaamista ylikypsäksi. Valele parsat öljyllä ennen grillaamista ja grillaa parsoja noin 2-3 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Olemme keränneet ihanat parsaohjeet tälle sivulle. Tutustu resepteihin ja löydä oma suosikkisi!

Valitse alta suosikkisi!

Teemat