&format=jpg)
Valkoinen parsakeitto

Tee näin:
Valkoinen parsakeitto
Tarjoiluehdotus
Vinkki
Tuoreen parsan sijasta voit käyttää keitossa säilykeparsaa, muista valuttaa suolavesi pois. Noin 450 g parsaa säilöttynä vastaa noin 250 g parsaa.
Kysymyksiä parsakeitosta
Reseptimme avulla voit lisätä herkullisen kermaisen parsakeiton päivällissuunnitelmaasi. Lue lisää helposta ja vastustamattomasta ruokalajista alta.
Ainekset
Valkoinen parsakeitto
Höyrytettyä valkoista parsaa
|
250 g |
---|---|
Kasvisfondia
|
2½ dl |
10 g | |
Jauhoa
|
2 tl |
Kasvisfondeja
|
5 dl |
1 dl | |
Karkeaa suolaa
|
¾ tl |
Mustapippuria myllystä
|
Tarjoiluun
Täysjyväleipä
|
---|
Lisää herkullisia ideoita
Samettinen ja kermainen valkoinen parsakeitto
Valkoinen parsa on erittäin suosittu kaikkialla Euroopassa, erityisesti Saksassa, jossa vihanneksen kunniaksi järjestetään festivaaleja Spargelsaisonin eli parsakauden aikana. Se on kauan odotettu sesonki sekä herkkusuille että parsan ystäville, jotka eivät malta odottaa, että pääsevät tekemään kaikenlaisia reseptejä tästä herkullisesta vihreästä tai valkoisesta vihanneksesta.
Höyrytettynä tämä makea ja murea valkoinen vihannes, jonka makuprofiilissa on vain ripaus katkeruutta, sopii täydellisesti herkulliseen parsakeittoon. Lisäämällä kermaa se saa herkullisen täyteläisen maun ja silkkisen suutuntuman sekä paksumman koostumuksen. Kun siis kaipaat jotain kermaista ja mietoa mutta maukasta, kokeile reseptiämme - ja saatat löytää uuden suosikkikeittosi.
Miedot ja herkät valkoiset parsat
Koska tässä reseptissä valkoiset parsat ovat pääosassa, et tarvitse paljon ainesosia. Vihanneksella on melko mieto maku, ja voimakkaammat ainesosat saattavat siksi peittää sen maun alleen. Kerma, suola ja pippuri auttavat kuitenkin korostamaan sen herkän maanläheisiä ja pähkinäisiä makuja ja luovat maukkaan keiton, johon voi lisätä myös suolaisen kasvisliemen.
Tarjoile keitto maukkaan leivän, kuten täyteläisen täysjyväleipämme kanssa tai kokeile reseptiämme hapantaikinaleivän leipomiseen, jotta saat leivän, jossa on ihastuttavan rapea kuori ja lievää happamuutta, joka sopii miedon parsakeiton kanssa.
Herkullinen kermainen parsakeitto kaikkiin tilaisuuksiin
Tämä keitto sopii niin kiireisiin arki-iltoihin kuin juhlapäiviinkin. Jos valmistat ruokaa suurelle ihmisjoukolle, voit helposti tuplata tai kolminkertaistaa reseptimme ja valmistaa suuremman annoksen tätä herkullista ruokaa. Tarjoile keitto pienempinä annoksina alkuruokana tai sitten pääruokana täyteläisen leivän kera.
Kylmää parsakeittoa voi nauttia sekä kuumana että jäähdytettynä, ja sen voi jopa tarjoilla suoraan jääkaapista, joten sen voi valmistaa etukäteen, mikä helpottaa kiireisiä arkipäiviä ja illallisia vieraiden kanssa. Valkoisen parsan herkkä maku saattaa jopa korostua, kun se tarjoillaan jäähdytettynä.
Kokeile rapeita ja suolaisia lisukkeita
Yksinkertaista parsakeittoa voi höystää lukuisilla herkullisilla kotitekoisilla lisukkeilla. Jos sinulla sattuu olemaan tähteitä vaaleasta leivästä, voit valmistaa siitä rapeita krutonkeja, joita voi maustaa erilaisilla yrteillä ja mausteilla. Leikkaa vain kuutioiksi, pirskota päälle öljyä ja paista uunissa, kunnes ne ovat kullanruskeita ja hieman rapeita.
Voit myös käyttää yrttejä, kuten tilliä ja ruohosipulia, tuomaan raikkautta tähän parsakeittoon. Lisäksi niiden vihreä väri näyttää kauniilta helmiäisenvalkoista väriä vasten. Sen mieto maku sopii hyvin myös suolaisemmille lisukkeille, kuten rapeaksi rouhitulle pekonille tai tuoreelle parmesaaniraasteelle.
Lisää kanaa saadaksesi ruokaisamman keiton
Vaikka tämä keitto on täyttävä sekä vihannesten että kerman ansiosta, lisäämällä kanaa saat vielä täyttävämmän version, joka tyydyttää nälän. Se on täydellinen illallisvaihtoehto, kun haluat jotain yksinkertaista mutta täyttävää. Parasta lihaa keittoon voi olla juuri murea kananrinta, joka on revitty palasiksi. Sen lisäksi, että parsakermakeitto kanan kanssa on täyttävämpää, saat siitä umamipitoisen version.
Voit lisätä tätä umamin makua ja suolaisuutta kanaparsakeittoon käyttämällä kanalientä ehdotetun kasvisliemen sijasta, sillä se on maultaan paljon täyteläisempää. Saatat aluksi haluta lisätä keittoon hieman vähemmän suolaa, sillä kanaliemi on usein hieman suolaisempaa kuin kasvisliemi.
Vinkkejä
Keiton tulee olla paksua ja kermaista. Jos haluat sakeuttaa keittoa, voit tehdä lisää suurustetta yhdistämällä jauhot ja sulatetun voin erillisessä kattilassa.
Kun seos on saanut tasaisen rakenteen, lisää siihen pari kauhallista kuumaa parsakeittoa samalla kun jatkat sekoittamista. Lisää rahka keittoon ja kiehauta se vielä kerran sakeaksi.