Valkoinen parsakeitto

Valkoinen parsakeitto

30 minuuttia
Kulhollinen kuumaa keittoa on täydellinen lohturuoka! Kermaisen parsakeiton reseptimme lämmittää sinua sisältä ulospäin. Se on nopea ja helppo valmistaa, mutta sen samettinen rakenne ja herkät maut saavat sinut varmasti palaamaan takaisin hakemaan lisää ja jättävät hymyn huulillesi. Vain muutamien ainesosiensa ja vastustamattoman kermaisuutensa ansiosta se on alkuruoka-, lounas- tai illallisidea, jota et halua jättää väliin.

Tee näin:

Valkoinen parsakeitto
  • Aloita valkoinen parsakeitto kypsentämällä parsat.
  • Huuhtele valkoiset parsat ja leikkaa tai napsauta puumainen 1–2 cm tyvi pois. Kuori varret ohuelti.
  • Leikkaa parsa noin 4–5 cm paloiksi ja höyrytä kypsiksi. Jos et omista höyrykattilaa, voit myös keittää parsat kypsiksi.
  • Laita kypsät parsat sekä 2,5 dl kasvislientä kattilaan. Soseuta sileäksi.
  • Sulata pannulla voi korkealla lämmöllä, mutta älä ruskista. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
  • Lisää kasvisliemi vähän kerrallaan samalla vatkaten. Lisää parsasose.
  • Sekoita kerma parsakeittoon ja anna keiton kiehua samalla, kun sekoitat.
  • Anna parsakeiton kypsyä matalalla lämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia.
  • Mausta valkoinen parsakeitto suolalla sekä pippurilla ja tarjoile täysjyväleivän kanssa.
Valmis!
Vinkki

Tuoreen parsan sijasta voit käyttää keitossa säilykeparsaa, muista valuttaa suolavesi pois. Noin 450 g parsaa säilöttynä vastaa noin 250 g parsaa.

Kysymyksiä parsakeitosta

Reseptimme avulla voit lisätä herkullisen kermaisen parsakeiton päivällissuunnitelmaasi. Lue lisää helposta ja vastustamattomasta ruokalajista alta.

Miten tehdä parsakeittoa?
Kulhollinen parsakermakeittoa on loistava tapa päättää päivä tai sitten aloittaa hemmotteleva illallismenu käyttämällä sitä alkuruokana, ja se on melko helppoa. Valmista keitto sekoittamalla höyrytetyt valkoiset parsat ja kasvisliemi ja tee sitten suurus yhdistämällä sulatettu voi ja jauhot. Lisää loput liemestä suurukseen ennen soseen lisäämistä. Sekoita joukkoon kerma ja mausta maun mukaan. Tarjoile se heti leivän kanssa tai jäähdytä se ja tarjoile kylmänä.
Miten sakeuttaa parsakeitto?
Jos haluat sakeuttaa parsakeittoa, lisää yksinkertaisesti lisää jauhoja. Jauhoja käytetään keittojen ja kastikkeiden sakeuttamiseen, ja se valmistetaan sekoittamalla yhtä paljon voita ja jauhoja. Lisää vehnäjauhoja sulatettuun voihin sekoittaen. Kun suurus on kunnolla sekoittunut, lisää hieman kuumaa keittoa varmistaaksesi samanlaiset lämpötilat ennen kuin siirrät suurusteen keittoon sakeuttamaan sitä.
Voiko parsakeittoa pakastaa?
Kyllä, voit pakastaa parsakeittoa jopa 6 kuukautta. Varmista, että annat keiton jäähtyä, ennen kuin siirrät sen annoskokoisiin ilmatiiviisiin astioihin. Jätä myös tilaa nesteelle, jotta se voi hieman laajentua jäätyessään. Jos aiot pakastaa koko erän, jätä kerma pois ennen pakastamista ja lisää se hitaasti uudelleen lämmittämisen jälkeen, jolloin keitto ei pääse härskiintymään sulatettaessa.
Mitä tarjoilla parsakeiton kanssa?
Tässä valkoisen parsakeiton reseptissä ehdotamme, että tarjoat sen täysjyväleivän kanssa täydentääksesi aterian. Myös muunlaiset leivät maistuvat ihanalta tämän herkullisen keiton kanssa. Kokeile keittoa myös tuoreiden yrttien ja rapeiden lisukkeiden, kuten pekonin tai kotitekoisten krutonkien kanssa.

Ainekset

Valkoinen parsakeitto
Höyrytettyä valkoista parsaa
250 g
Kasvisfondia
2½ dl
10 g
Jauhoa
2 tl
Kasvisfondi
5 dl
1 dl
Karkeaa suolaa
¾ tl
Mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
Täysjyväleipä
Lisää herkullisia ideoita
Parsakaalikeitto
35 minuuttia
Parsakaalikeitto
(7)
Kukkakaalikeitto
30 minuuttia
Kukkakaalikeitto
(15)
Kermainen parsakeitto
35 minuuttia
Kermainen parsakeitto
(4)

Samettinen ja kermainen valkoinen parsakeitto

Valkoinen parsa on erittäin suosittu kaikkialla Euroopassa, erityisesti Saksassa, jossa vihanneksen kunniaksi järjestetään festivaaleja Spargelsaisonin eli parsakauden aikana. Se on kauan odotettu sesonki sekä herkkusuille että parsan ystäville, jotka eivät malta odottaa, että pääsevät tekemään kaikenlaisia reseptejä tästä herkullisesta vihreästä tai valkoisesta vihanneksesta.

Höyrytettynä tämä makea ja murea valkoinen vihannes, jonka makuprofiilissa on vain ripaus katkeruutta, sopii täydellisesti herkulliseen parsakeittoon. Lisäämällä kermaa se saa herkullisen täyteläisen maun ja silkkisen suutuntuman sekä paksumman koostumuksen. Kun siis kaipaat jotain kermaista ja mietoa mutta maukasta, kokeile reseptiämme - ja saatat löytää uuden suosikkikeittosi.

Miedot ja herkät valkoiset parsat

Koska tässä reseptissä valkoiset parsat ovat pääosassa, et tarvitse paljon ainesosia. Vihanneksella on melko mieto maku, ja voimakkaammat ainesosat saattavat siksi peittää sen maun alleen. Kerma, suola ja pippuri auttavat kuitenkin korostamaan sen herkän maanläheisiä ja pähkinäisiä makuja ja luovat maukkaan keiton, johon voi lisätä myös suolaisen kasvisliemen.

Tarjoile keitto maukkaan leivän, kuten täyteläisen täysjyväleipämme kanssa tai kokeile reseptiämme hapantaikinaleivän leipomiseen, jotta saat leivän, jossa on ihastuttavan rapea kuori ja lievää happamuutta, joka sopii miedon parsakeiton kanssa.

Herkullinen kermainen parsakeitto kaikkiin tilaisuuksiin

Tämä keitto sopii niin kiireisiin arki-iltoihin kuin juhlapäiviinkin. Jos valmistat ruokaa suurelle ihmisjoukolle, voit helposti tuplata tai kolminkertaistaa reseptimme ja valmistaa suuremman annoksen tätä herkullista ruokaa. Tarjoile keitto pienempinä annoksina alkuruokana tai sitten pääruokana täyteläisen leivän kera.

Kylmää parsakeittoa voi nauttia sekä kuumana että jäähdytettynä, ja sen voi jopa tarjoilla suoraan jääkaapista, joten sen voi valmistaa etukäteen, mikä helpottaa kiireisiä arkipäiviä ja illallisia vieraiden kanssa. Valkoisen parsan herkkä maku saattaa jopa korostua, kun se tarjoillaan jäähdytettynä.

Kokeile rapeita ja suolaisia lisukkeita

Yksinkertaista parsakeittoa voi höystää lukuisilla herkullisilla kotitekoisilla lisukkeilla. Jos sinulla sattuu olemaan tähteitä vaaleasta leivästä, voit valmistaa siitä rapeita krutonkeja, joita voi maustaa erilaisilla yrteillä ja mausteilla. Leikkaa vain kuutioiksi, pirskota päälle öljyä ja paista uunissa, kunnes ne ovat kullanruskeita ja hieman rapeita.

Voit myös käyttää yrttejä, kuten tilliä ja ruohosipulia, tuomaan raikkautta tähän parsakeittoon. Lisäksi niiden vihreä väri näyttää kauniilta helmiäisenvalkoista väriä vasten. Sen mieto maku sopii hyvin myös suolaisemmille lisukkeille, kuten rapeaksi rouhitulle pekonille tai tuoreelle parmesaaniraasteelle.

Lisää kanaa saadaksesi ruokaisamman keiton

Vaikka tämä keitto on täyttävä sekä vihannesten että kerman ansiosta, lisäämällä kanaa saat vielä täyttävämmän version, joka tyydyttää nälän. Se on täydellinen illallisvaihtoehto, kun haluat jotain yksinkertaista mutta täyttävää. Parasta lihaa keittoon voi olla juuri murea kananrinta, joka on revitty palasiksi. Sen lisäksi, että parsakermakeitto kanan kanssa on täyttävämpää, saat siitä umamipitoisen version.

Voit lisätä tätä umamin makua ja suolaisuutta kanaparsakeittoon käyttämällä kanalientä ehdotetun kasvisliemen sijasta, sillä se on maultaan paljon täyteläisempää. Saatat aluksi haluta lisätä keittoon hieman vähemmän suolaa, sillä kanaliemi on usein hieman suolaisempaa kuin kasvisliemi.

Vinkkejä

Keiton tulee olla paksua ja kermaista. Jos haluat sakeuttaa keittoa, voit tehdä lisää suurustetta yhdistämällä jauhot ja sulatetun voin erillisessä kattilassa.

Kun seos on saanut tasaisen rakenteen, lisää siihen pari kauhallista kuumaa parsakeittoa samalla kun jatkat sekoittamista. Lisää rahka keittoon ja kiehauta se vielä kerran sakeaksi.