Hapanjuurileipä

Hapanjuurileipä

60+ min
Hapanjuurileipä on herkullista ja sen valmistus on yllättävän helppoa. Tutustu hapanjuurileivän reseptiin, joka sopii myös aloittelijoille!

Tee näin:

Hapanjuuritaikina – päivä 1
  • Aloita hapanjuurileivän valmistus hapanjuuritaikinasta. Sekoita vesi ja jauhot yhteen puhtaassa lasipurkissa – hapanjuuren on oltava kiinteää ja kuivaa.
  • Kaavi taikinaa reunoilta alas muun taikinan joukkoon käyttäen taikinakaavinta. Jätä hapanjuuri peitettynä huoneenlämpöön noin 2 päiväksi.
Hapanjuuritaikina – päivä 3
  • Kolmantena päivänä hapanjuureen pitäisi olla syntynyt kuori, jonka voit poistaa.
  • Tarkastele ja tuoksuttele juurenalkua: hapanjuuren pitäisi olla eloisaa ja kuplivaa sekä tuoksua miedosti happamalta. Jos hapanjuuri ei näytä merkkejä aktiivisuudesta, anna sen seistä vielä vuorokauden yli.
  • Jos hapanjuuri on valmista käytettäväksi, sitä on syötettävä. Siirrä 50 g hapanjuurta puhtaaseen lasipurkkiin (hävitä loput taikinasta, siinä voi olla ei-toivottuja bakteereja). Lisää vesi ja jauhot. Sekoita taikina hyvin – siinä ei saa olla kokkareita.
  • Kaavi taas taikinaa reunoilta alas muun taikinan joukkoon taikinakaavinta käyttäen. Jätä hapanjuuri peitettynä huoneenlämpöön.
Hapanjuuritaikina – päivä 4
  • Toista sama prosessi kuin päivä 3.
Hapanjuuritaikina – päivä 5
  • Toista sama prosessi kuin päivä 3. Hapanjuuritaikinan pitäisi olla hyvin aktiivinen nyt – se näyttää kuohuneelta ja kuplii innokkaasti.
  • Kun 5. päivän syöttämisestä on kulunut 3–5 tuntia, hapanjuuren pitäisi olla kohonnut noin 50 %. Tämä on merkki siitä, että hapanjuurella voi nyt leipoa!
  • Jos hapanjuuri ei kohoa tarpeeksi, anna sen vielä seistä vuorokausi ja syötä uudelleen (katso päivä 3).
Hapanjuurileipä – päivä 1
  • Kun hapanjuuri on valmista käytettäväksi, aloita hapanjuurileivän leipominen. Sekoita ensin vesi, hapanjuuri ja hunaja leivontakulhoon. Lisää jauhot ja suola.
  • Vaivaa taikinaa yleiskoneen suurimmalla nopeudella noin 10 minuuttia tai kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta ja on kerääntynyt taikinakoukun ympärille. Taikinan tulee olla kiiltävää ja joustavaa.
  • Kaada taikina puhtaaseen öljyllä voideltuun kulhoon. Kääntele taikinaa pari kertaa kulhossa ympäri, jotta öljyä tarttuu koko taikinan pintaan. Tämä on helpointa tehdä märillä sormilla, jottei taikina ei tartu käsiin.
  • Peitä kulho kannella ja anna taikinan kohota jääkaapissa 12–24 tuntia.
Hapanjuurileipä – päivä 2
  • Laita uunipelti uuniin ja uuni päälle 250 asteeseen.
  • Ota leipätaikina esiin. Taita taikinat reunat ylös lastalla niin, että taikina ’kiristyy’ alaspäin. Käännä taikina jauhopuoli ylöspäin leivinpaperille.
  • Anna hapanjuurileivän kohota leivinpaperilla noin 1 tunti.
  • Vedä leipä leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Ripottele vielä hieman leivän päälle vehnäjauhoja ja tee terävällä veitsellä leipään viilto.
  • Paista hapanjuurileipä uunin keskitasossa noin puoli tuntia 200 asteessa.
  • Anna hapanjuurileivän jäähtyä ritilällä.
  • Tarjoile rapea hapanjuurileipä voin ja juuston kanssa välipalaksi tai lämpimän ruuan lisukkeena.
Valmis!
Vinkki

Jos et ole varma, onko hapanjuuri tarpeeksi aktiivinen, lisää 5 g hiivaa. Tällöin voit olla varma, että hapanjuurileipä kohoaa ja saat silti leivälle tyypillisen hapanjuuritaikinamaisen maun.

Ainekset

Hapanjuuritaikina – päivä 1
Haaleaa vettä
1½ dl
Jauhoja
1 dl
Karkeaa ruisjauhoa tai muuta karkeaa jauhotyyppiä
1 dl
Hapanjuuritaikina – päivä 3, 4 ja 5
Hapanjuuritaikinaa
50 g
Haaleaa vettä
½ dl
Karkeaa ruisjauhoa
50 g
Hapanjuurileipä
Vettä
3½ dl
Hapanjuuritaikinaa
150 g
Hunajaa
1 rkl
Jauhoja
300 g
Italialaista vehnäjauhoa esim. tipo 00
200 g
Karkeaa suolaa
1 rkl
Lisää herkullisia ideoita