Hapanjuurileipä

Hapanjuurileipä

60+ min
Hapanjuurileipä on herkullista ja sen valmistus on yllättävän helppoa. Tutustu hapanjuurileivän reseptiin, joka sopii myös aloittelijoille!
https://www.arla.fi/reseptit/hapanjuurileipa/

Tee näin:

Hapanjuuritaikina – päivä 1
 • Aloita hapanjuurileivän valmistus hapanjuuritaikinasta. Sekoita vesi ja jauhot yhteen puhtaassa lasipurkissa – hapanjuuren on oltava kiinteää ja kuivaa.
 • Kaavi taikinaa reunoilta alas muun taikinan joukkoon käyttäen taikinakaavinta. Jätä hapanjuuri peitettynä huoneenlämpöön noin 2 päiväksi.
Hapanjuuritaikina – päivä 3
 • Kolmantena päivänä hapanjuureen pitäisi olla syntynyt kuori, jonka voit poistaa.
 • Tarkastele ja tuoksuttele juurenalkua: hapanjuuren pitäisi olla eloisaa ja kuplivaa sekä tuoksua miedosti happamalta. Jos hapanjuuri ei näytä merkkejä aktiivisuudesta, anna sen seistä vielä vuorokauden yli.
 • Jos hapanjuuri on valmista käytettäväksi, sitä on syötettävä. Siirrä 50 g hapanjuurta puhtaaseen lasipurkkiin (hävitä loput taikinasta, siinä voi olla ei-toivottuja bakteereja). Lisää vesi ja jauhot. Sekoita taikina hyvin – siinä ei saa olla kokkareita.
 • Kaavi taas taikinaa reunoilta alas muun taikinan joukkoon taikinakaavinta käyttäen. Jätä hapanjuuri peitettynä huoneenlämpöön.
Hapanjuuritaikina – päivä 4
 • Toista sama prosessi kuin päivä 3.
Hapanjuuritaikina – päivä 5
 • Toista sama prosessi kuin päivä 3. Hapanjuuritaikinan pitäisi olla hyvin aktiivinen nyt – se näyttää kuohuneelta ja kuplii innokkaasti.
 • Kun 5. päivän syöttämisestä on kulunut 3–5 tuntia, hapanjuuren pitäisi olla kohonnut noin 50 %. Tämä on merkki siitä, että hapanjuurella voi nyt leipoa!
 • Jos hapanjuuri ei kohoa tarpeeksi, anna sen vielä seistä vuorokausi ja syötä uudelleen (katso päivä 3).
Hapanjuurileipä – päivä 1
 • Kun hapanjuuri on valmista käytettäväksi, aloita hapanjuurileivän leipominen. Sekoita ensin vesi, hapanjuuri ja hunaja leivontakulhoon. Lisää jauhot ja suola.
 • Vaivaa taikinaa yleiskoneen suurimmalla nopeudella noin 10 minuuttia tai kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta ja on kerääntynyt taikinakoukun ympärille. Taikinan tulee olla kiiltävää ja joustavaa.
 • Kaada taikina puhtaaseen öljyllä voideltuun kulhoon. Kääntele taikinaa pari kertaa kulhossa ympäri, jotta öljyä tarttuu koko taikinan pintaan. Tämä on helpointa tehdä märillä sormilla, jottei taikina ei tartu käsiin.
 • Peitä kulho kannella ja anna taikinan kohota jääkaapissa 12–24 tuntia.
Hapanjuurileipä – päivä 2
 • Laita uunipelti uuniin ja uuni päälle 250 asteeseen.
 • Ota leipätaikina esiin. Taita taikinat reunat ylös lastalla niin, että taikina ’kiristyy’ alaspäin. Käännä taikina jauhopuoli ylöspäin leivinpaperille.
 • Anna hapanjuurileivän kohota leivinpaperilla noin 1 tunti.
 • Vedä leipä leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Ripottele vielä hieman leivän päälle vehnäjauhoja ja tee terävällä veitsellä leipään viilto.
 • Paista hapanjuurileipä uunin keskitasossa noin puoli tuntia 200 asteessa.
 • Anna hapanjuurileivän jäähtyä ritilällä.
 • Tarjoile rapea hapanjuurileipä voin ja juuston kanssa välipalaksi tai lämpimän ruuan lisukkeena.
Valmis!
Vinkki

Jos et ole varma, onko hapanjuuri tarpeeksi aktiivinen, lisää 5 g hiivaa. Tällöin voit olla varma, että hapanjuurileipä kohoaa ja saat silti leivälle tyypillisen hapanjuuritaikinamaisen maun.

Hapanjuurileipä Q&A

Hapanjuurileipä on herkullinen lisuke esimerkiksi keittojen kanssa syötäväksi. Lue lisää alta!

Mitä on hapanjuurileipä?
Hapanjuurileipä on luonnollisesti hapatettua leipää, joka on valmistettu hapantaikinakäynnistimellä. Alkuaines valmistetaan sekoittamalla vettä ja jauhoja ja antamalla sen käydä, samalla kun seosta syötetään jatkuvasti vettä ja jauhoja. Käynyt seos sisältää maitohappobakteereja ja villihiivaa, jotka vaikuttavat leivän makuun ja rakenteeseen ja antavat sille kirpeän maun ja kohoamisen.
Miten hapanjuurileipä käynnistetään?
Tee hapantaikinaleipä sekoittamalla märät ainekset hapantaikinakäynnistimeen ja lisäämällä sitten jauhot ja suola. Anna sen levätä, jotta käymisprosessi voi tapahtua. Vaivaa taikinaa sekoittimessa, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta. Kun taikina on kiiltävää ja kimmoisaa, aseta se öljyllä päällystettyyn kulhoon ja taittele ja venytä se neljä kertaa, toista 4 kertaa. Laita kulhoon kansi ja anna taikinan kohota jääkaapissa 12-24 tuntia. Muotoile taikina leivän muotoon ja anna sen levätä noin 1 tunti ennen kuin ripottelet sen päälle jauhoja ja leikkaat sen pituussuunnassa. Paista leipää uunissa noin 45 minuuttia.
Miten hapanjuurileipää kannattaa säilyttää?
Jos et ole leikannut leipää ja se on vielä kokonainen, voit säilyttää sitä paperipussissa tai pyyhkeessä 1-2 päivää. Näin se ei pääse kuivumaan liian nopeasti. On kuitenkin tärkeää antaa hapantaikinaleivän jäähtyä, ennen kuin se kääritään tai laitetaan pussiin. Kun leipä on leikattu, aseta se leikkuupuoli alaspäin leipälaudalle ja laita sen päälle teepyyhe; se säilyy hyvin noin 2 päivää ilman, että sen maku tai rakenne muuttuu. Säilytä hapantaikinaleipä sen jälkeen leipälaatikossa tai -pussissa. Voit laittaa leivän pakastepussiin, mutta kuori pehmenee, kun kosteus jää pussin sisälle.
Kuinka kauan hapanjuurileipä säilyy hyvänä?
Hapanleipä pysyy tuoreena pidempään, koska sen happopitoisuus on korkeampi. Jos se pakataan ja säilytetään oikein, se säilyy huoneenlämmössä noin 3-5 päivää. Parhaan maun saavuttamiseksi suosittelemme, että leipä syödään kahden ensimmäisen päivän aikana, kun siinä on vielä rapea kuori ja pehmeä ja ilmava sisus.
Voiko hapanjuurileipää pakastaa?
Hapanleivän pakastaminen on hyvä tapa pidentää sen säilyvyyttä. Voit pakastaa sitä joko kokonaisena tai viipaleina 2-3 kuukautta. Kääri koko leipä tai viipaleet tiiviisti kelmuun tai folioon ja laita ne pakastepussiin ennen pakastimeen laittamista. Voit laittaa leivinpaperin jokaisen viipaleen väliin, jolloin se on helpompi sulattaa aina, kun haluat viipaleen leipää. Kun olet valmis nauttimaan, anna hapantaikinaleivän sulaa huoneenlämmössä ennen kuin virkistät sitä uunissa noin 10-15 minuuttia.
Miksi hapanjuurileivän taikina on tahmeaa?
Jos hapantaikinaleipäsi on sitkeää, se voi johtua siitä, että hapantaikinakäynnistys ei ole vielä kypsynyt, että se on käymistilassa tai yksinkertaisesti vain inaktiivinen. Välttääksesi tämän varmista, että annat hapatuskastikkeelle riittävästi aikaa kypsyä ja muistat syöttää sille säännöllisesti vettä ja jauhoja. Kun käyminen on päättynyt, käynnistimen pitäisi olla kaksinkertaistunut, sen pinnan pitäisi olla sileä ja siinä pitäisi olla paljon ilmakuplia; se on merkki siitä, että käynnistin on valmis hapantaikinaleivän valmistukseen.
Miltä hapanjuurileipä maistuu?
Hapanjuurileivän maut korostuvat enemmän kuin muiden leipien, koska kaupallisen hiivan sijasta käytetään hapantaikinaa. Hapanjuuritahna sisältää etikka- ja maitohappoja, jotka antavat leivälle happaman ja kirpeän maun. Jos haluat lisätä kirpeää makua, voit lisätä hapon määrää lisäämällä hapen määrää tai antamalla hapettimen käydä pidempään.
Kuinka paljon hapanjuurileivän juurta tarvitaan?
Kun valmistat hapantaikinaleipää, sinun on oltava tietoinen jauhojen ja hapatteen suhteesta. Voit laskea hapantaikinakäynnistimen määrän taikinaan käytettyjen jauhojen kokonaismäärän perusteella. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että valmiiseen taikinaan käytetään 10-20 % hapantaikinastartuntaa. Käytämme kuitenkin 150 g startteria ja 500 g jauhoja hapantaikinaleipäreseptissämme, jolloin taikina saa enemmän kosteutta ja nousee nopeammin.

Ainekset

Hapanjuuritaikina – päivä 1
Haaleaa vettä
1½ dl
Jauhoa
1 dl
Karkeaa ruisjauhoa tai muuta karkeaa jauhotyyppiä
1 dl
Hapanjuuritaikina – päivä 3, 4 ja 5
Hapanjuurta
50 g
Haaleaa vettä
½ dl
Karkeaa ruisjauhoja
50 g
Hapanjuurileipä
Vettä
3½ dl
Hapanjuurta
150 g
Hunajaa
1 rkl
Jauhoja
300 g
Italialaista vehnäjauhoja esim. tipo 00
200 g
Karkeaa suolaa
1 rkl
Lisää herkullisia ideoita

Hapanjuurileipä on rapea ja ilmava leipä, joka on helppo leipoa

Kuka sanoo, ettei leipää voi valmistaa kotona? Useimmat ihmiset ajattelevat, että maukkaan ja kauniin hapanleivänjuuri valmistaminen on mahdotonta ilman monimutkaisia vaivaustekniikoita ja kalliita ja monimutkaisia keittiötyökaluja. Mutta se on niin paljon yksinkertaisempaa. Meillä on paras hapanjuurileipäresepti aloittelijoille, jossa on rapea kuori, pehmeä muru, jossa on suuria ilmavia reikiä, ja paljon herkullista makua. Tarvitset vain hapantaikinakäynnistimen, kourallisen keittiötarvikkeita ja sekoittimen.

Etkö malta odottaa, että pääset testaamaan leivänpaistotaitojasi? Meillä on paljon muita leipäreseptejä, joita voit kokeilla. Tutustu klassiseen tanskalaiseen ruisleipään, kotitekoiseen kuohkeaan vaaleaan leipään, jota nautitaan kahvikupin kanssa, ja herkulliseen auringonkukansiemenleipään, joka tarjoillaan voin ja juuston kanssa.

Kokeile jokaisen kotileipurin suosikkileipää

Tämän suositun leivonnaisen valmistaminen voi tuntua monimutkaiselta, mutta hapantaikinaleivän perusreseptimme avulla pääset nopeasti jyvälle. Hapanjuurileivän ainekset ovat vähäiset ja yksinkertaiset, sillä tarvitset vain vettä, kahdenlaisia jauhoja, suolaa, hapantaikinaa ja hieman hunajaa tasapainottamaan leivän kirpeää makua. Tarvitset tietysti myös hieman kärsivällisyyttä, jotta saat täydellisen leivän, jossa on kauniita ilmataskuja ja rapea kuori - mutta resepti pysyy yksinkertaisena ja suoraviivaisena, jos otat vain askeleen kerrallaan.

Miten hapanjuurileipä valmistetaan?

Taikinan venyttäminen ja taittaminen auttaa vahvistamaan taikinaa, jotta hapantaikinaleipä voi pitää muotonsa, ja se parantaa gluteeniverkostoa, mikä tarkoittaa, että taikina pitää ilmakuplat paremmin kiinni, jolloin leivästä tulee kauniimpi ja reikäisempi. Tartu osaan taikinasta ja venytä sitä ylöspäin ennen kuin taitat sen keskelle. Käännä taikinaa hieman ja jatka sen venyttämistä ylöspäin ja taittamista kohti keskustaa. Toista prosessi, kunnes taikina on venytetty ja taitettu neljä kertaa kummaltakin puolelta - ajattele pohjoista, etelää, itää ja länttä. Anna sen sitten levätä.

Voit toistaa tämän prosessin 4 kertaa 30 minuutin välein (yhteensä 2 tuntia) tai kerran tunnissa (yhteensä 4 tuntia). Se auttaa aktivoimaan gluteenin, joten saat taikinan, joka pitää muotonsa ennen leivontaa ja leivonnan aikana - lisäksi se tekee taikinasta paljon helpomman työstää. Taikinaan pääsee myös enemmän ilmaa, joten taikinaan syntyy tyypillisiä ilmataskuja paistamisen jälkeen.

Hapanjuurileivän taika on sen happamassa maussa

Nauti halkeilevasta kuorrutetusta leivästä, jonka rakenne on ilmava ja jossa on ripaus mausteisuutta. Leipä saa erityisen makunsa aktiivisesta hapantaikinasta, joka sisältää maitohappoja, jotka antavat happaman maun ja pitävät leivän tuoreena pidempään. Kirpeä aromi erottaa tämän leivän muista leipätyypeistä ja luo ikimuistoisen makuelämyksen. Hemmottele itseäsi viipaleella tätä herkullista ja tuoretta hapantaikinaleipää aamulla, lounaalla tai iltapäivällä. Kirpeä maku sopii melkein minkä tahansa kanssa, käytitpä sitä sitten makean mansikkahillon kanssa aamulla tai suolaisen voileivän kanssa myöhemmin päivällä.

Lisää oma kosketuksesi

Tee hapantaikinaleivästä makeaa tai suolaista lisäämällä taikinaan muutamia ainesosia. Riippuen siitä, mitä lisäät reseptiin, sen pitäisi olla enintään 20 % taikinaan tarvittavasta jauhojen kokonaismäärästä (500 g). Jos esimerkiksi haluat lisätä cheddaria, käytä enintään 100 g.

Jos haluat makeaa, lisää leipään kanelia, rusinoita ja omenoita. Omenat ja rusinat täydentävät toisiaan ja antavat leivälle makean ja hieman hapokkaan maun. Varmista, että lisäät rusinat ja omenat vaivaamisvaiheessa, jotta ainesosat pysyvät leivän sisällä ja estävät niiden joutumisen pinnalle paistamisen aikana ja mahdollisen palamisen.

Tarvitsetko jotain tukevaa keiton kanssa? Silloin paahdettu valkosipuli- ja rosmariinihapantaikinaleipä on juuri sitä, mitä etsit. Paahdettu valkosipuli antaa leivälle upean syvän maun, jota tehostaa ripaus tuoretta rosmariinia. Paahda valkosipuli pannulla, johon on pirskotettu oliiviöljyä, ja anna sen jäähtyä hieman ennen kuin lisäät sen lepäävään taikinaan yhdessä hienonnetun rosmariinin kanssa. Muotoile ja paista leipä.