Tanskalainen ruisleipä

Tanskalainen ruisleipä

60+ min
Tanskalaisen ruisleipä on tuoreena parhaimmillaan ja se kutsuu kaikki tuoksullaan yhteisen ruokapöydän ääreen. Tämä katoaa nopeasti!
https://www.arla.fi/reseptit/tanskalainen-ruisleipa/

Tee näin:

Tanskalainen ruisleipä
  • Laita marjat kulhoon, kaada kiehuvaa vettä niiden päälle sekoittaen ja anna niiden liota noin 1 tunnin ajan.
  • Liuota hiiva haaleaan veteen ja lisää loput ainekset. Sekoita taikina hyvin.
  • Peitä taikina esimerkiksi kannella ja laita se lämpimään paikkaan kohoamaan noin 1 tunniksi.
  • Siirrä taikina kahteen voideltuun leipävuokaan (johon mahtuu noin 1½ litraa) ja anna ruisleivän kohota toisen kerran noin 50 minuuttia.
  • Kuumenna uuni 175 °C:een.
  • Raaputa ruisleipien pinta ja paista niitä uunin alaosassa noin 1 tunti ja 15 minuuttia. Tarjoile voin kanssa.
Valmis!
Valmistusvinkki

Tanskalaisen ruisleivän valmistuminen vie aikaa, mutta se on sen arvoista! Kun tanskalaisen ruisleivän taikina on kypsytetty ja kohotettu kunnolla, sen pintaan muodostuu pieniä, nuppineulan pään kokoisia reikiä. Kun pinnassa on noin 6-7 tällaista reikää, on taikina valmis leivottavaksi.

Tanskalainen ruisleipä Q&A

Onko tanskalaisen ruisleivän valmistuksesta herännyt kysymyksiä? Lue lisää alta!

Mikä on tanskalainen ruisleipä?
Tanskalainen ruisleipä on kuitupitoinen tumma leipä, joka valmistetaan ruisjauhoista, piimästä, tummasta oluesta sekä monista siemenistä ja jyvistä. Klassinen tanskalainen ruisleipä voidaan valmistaa joko tavallisesta hiivataikinasta tai hapantaikinasta, jos sinulla sattuu olemaan hapantaikinakäynnistys.
Miten tanskalaista ruisleipää valmistetaan?
Perinteisen tanskalaisen ruisleivän valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii hieman kärsivällisyyttä. Onneksi itse ruisleipätaikinan sekoittaminen on melko helppoa. Kun marjat ovat pehmenneet ja hiiva on liuennut, sekoita kaikki ainekset keskenään. Nyt kärsivällisyytesi on valttia, sillä taikinan on annettava kohota sekä ennen kuin se siirretään voideltuihin leipävuokiin.
Voiko tanskalaista ruisleipää pakastaa?
Tanskalaista ruisleipää voi pakastaa, ja Tanskassa useimmat ihmiset pakastavatkin! Pakastimessa tanskalainen ruisleipä säilyy jopa 5 kuukautta. Kääri vain koko leipä, osa leivästä tai yksittäiset viipaleet kelmuun ja laita ne pakastepussiin tai ilmatiiviiseen astiaan. Mitä tuoreempaa tanskalainen ruisleipäsi on pakastettaessa, sitä maukkaampaa siitä tulee sulatettaessa. Sulata tanskalainen ruisleipä yön yli jääkaapissa tai 1-3 tuntia työtasolla.
Kuinka kauan tanskalainen ruisleipä säilyy?
Jos kotitekoinen tanskalainen ruisleipä säilytetään ja sitä käsitellään oikein, sen pitäisi säilyä 6-10 päivää. Ruisleivän viipaleet ja kokonainen leipä säilyvät yhtä hyvin, mutta leivän säilyvyys paranee, jos sitä käsitellään mahdollisimman vähän, esimerkiksi käyttämällä puhdasta astiapyyhettä, josta voi pitää kiinni leipää viipaloidessa. Jääkaapissa säilytettynä tanskalainen ruisleipä kuivuu ja kovettuu paljon nopeammin, joten laita se sen sijaan pussiin tai ilmatiiviiseen astiaan työtasolle. Varmista, että ruisleipä jäähtyy kokonaan ennen sen siirtämistä mihin tahansa astiaan, jotta vältät mahdollisen homeen kasvun.

Ainekset

Tanskalainen ruisleipä
Marjoja (esim. herukoita tai puolukoita)
300 g
Kiehuvaa vettä
5 dl
Hiivaa
25 g
Haaleaa vettä
3 dl
4 dl
Porter-olutta
2 dl
Vehnäjauhoja
500 g
Ruisjauhoja
250 g
Pellavansiemeniä
200 g
Auringonkukansiemeniä
150 g
Seesaminsiemeniä
125 g
Suolaa
2 tl
Lisää herkullisia ideoita

Tanskalainen ruisleipä on kivaa vaihtelua arkeen

Ruisleipä tunnetaan ja sitä rakastetaan sen tummanruskeasta väristä, syvistä mauista ja tukevasta mutta pehmeästä rakenteesta. Tumma ja tiivis leipätyyppi on suosittu useimmissa Skandinavian maissa, ja niin on ollut ainakin keskiajalta lähtien. Tanskassa monet ihmiset syövät ruisleipää päivittäin - runsaana aamiaisena, klassisena lounaana tai nopeana ja helppona illallisena - ja jotkut tanskalaiset jopa pakkaavat ruisleivän mukaansa pitkälle lomalle lähtiessään. Me täällä Suomessa olemme perinteisen ruisleivän ystäviä, mutta kannattaa silti kokeilla myös tätä tanskalaista ruisleipää - saatat yllättyä!

Nauti kirpeästä ja maltaisesta mausta

Verrattuna klassiseen valkoiseen leipään tai rakenteeltaan vahvempaan täysjyväleipään, tanskalainen ruisleipä on maalaismaisempaa ja kiehuvampaa, ja sen mureus on paljon tiiviimpi. Ruis antaa leipätyypille monitahoisen, hieman happaman maun, jota tumman oluen lisääminen täydentää kauniisti. Piimän ja oluen käyttö on hyvä ja helppo tapa varmistaa, että kotitekoisista leivonnaisista tulee kosteita. Vaikka oluen alkoholi haihtuu leivän paistuessa, siitä jää jäljelle runsaasti happamuutta sekä makeaa, maltaista herkullisuutta.

Laita tanskalaisen ruisleipäviipaleen päälle suosikkijuustoasi tai leikkelettäsi ja salaattia. Näin saat leivästä ruokaisamman, vaikka toimii tanskalainen ruisleipä sellaisenaankin.

Tanskalaisen ruisleivän ikonisiin täytteisiin kuuluvat naudanpaisti remouladin, piparjuuren, suolakurkkukastikkeen ja paahdetun sipulin kera. Kananmunat ja katkaravut majoneesin, tomaatin, puutarhakrassin, kaviaarin ja sitruunaviipaleen kera. Possunpaisti rapean sianlihan rapeiden raasteiden, pikkelöidyn punakaalin, suolakurkkukastikkeen ja appelsiiniviipaleen kera, sekä patee paahdettujen sienien, pekonin ja pikkelöityjen punajuurten kera.

Tanskalainen ruisleipä sisältää runsaasti proteiinipitoisia siemeniä

Perinteinen tanskalainen ruisleipä on kuitupitoinen leipä, jossa on runsaasti erilaisia siemeniä ja jyviä, jotka yhdessä muodostavat herkullisen leivän. Pellavansiementen, auringonkukansiementen ja seesaminsiementen klassinen yhdistelmä on maukas ja antaa tanskalaiselle ruisleivälle hienovaraista maanläheistä ja pähkinäistä makua, joka tuo leivälle herkullista täyteläisyyttä. Marjojen maku on hieman makea ja hedelmäinen, mikä täydentää oluen maltaisuutta ja hienovaraista voimaista makua kauniisti ja antaa leivälle mielenkiintoisen rakenteen.

Kokeile hiivan sijasta hapantaikinaa

Perinteinen tanskalainen ruisleipä voidaan valmistaa myös käyttämällä hiivan sijasta hapantaikinaa hapattamisaineena. Hapantaikinaa käyttämällä saadaan aikaan hapokas aromi, joka korostaa tumman leivän luonnollista kirpeyttä ja täydentää sen maltaista makeutta. Lisäksi ruisleivän säilyvyysaika on hiivaleipää pidempi. Kun sinulla on oma hapantaikinakäynnistys, voit käyttää sitä varmistaaksesi, että sinulla on aina tuoreet tanskalaisen ruisleivän tai ilmavan ja rapean hapantaikinaleivän leivät valmiina helppoja ja herkullisia aterioita varten.