Tanskalaisen ruisleivän valmistuminen vie aikaa, mutta se on sen arvoista! Kun tanskalaisen ruisleivän taikina on kypsytetty ja kohotettu kunnolla, sen pintaan muodostuu pieniä, nuppineulan pään kokoisia reikiä. Kun pinnassa on noin 6-7 tällaista reikää, on taikina valmis leivottavaksi.
Onko tanskalaisen ruisleivän valmistuksesta herännyt kysymyksiä? Lue lisää alta!
Marjoja (esim. herukoita tai puolukoita)
|
300 g |
---|---|
Kiehuvaa vettä
|
5 dl |
Hiivaa
|
25 g |
Haaleaa vettä
|
3 dl |
Arla® AB -piimää
|
4 dl |
Porter-olutta
|
2 dl |
Vehnäjauhoja
|
500 g |
Ruisjauhoja
|
250 g |
Pellavansiemeniä
|
200 g |
Auringonkukansiemeniä
|
150 g |
Seesaminsiemeniä
|
125 g |
Suolaa
|
2 tl |
Ruisleipä tunnetaan ja sitä rakastetaan sen tummanruskeasta väristä, syvistä mauista ja tukevasta mutta pehmeästä rakenteesta. Tumma ja tiivis leipätyyppi on suosittu useimmissa Skandinavian maissa, ja niin on ollut ainakin keskiajalta lähtien. Tanskassa monet ihmiset syövät ruisleipää päivittäin - runsaana aamiaisena, klassisena lounaana tai nopeana ja helppona illallisena - ja jotkut tanskalaiset jopa pakkaavat ruisleivän mukaansa pitkälle lomalle lähtiessään. Me täällä Suomessa olemme perinteisen ruisleivän ystäviä, mutta kannattaa silti kokeilla myös tätä tanskalaista ruisleipää - saatat yllättyä!
Verrattuna klassiseen valkoiseen leipään tai rakenteeltaan vahvempaan täysjyväleipään, tanskalainen ruisleipä on maalaismaisempaa ja kiehuvampaa, ja sen mureus on paljon tiiviimpi. Ruis antaa leipätyypille monitahoisen, hieman happaman maun, jota tumman oluen lisääminen täydentää kauniisti. Piimän ja oluen käyttö on hyvä ja helppo tapa varmistaa, että kotitekoisista leivonnaisista tulee kosteita. Vaikka oluen alkoholi haihtuu leivän paistuessa, siitä jää jäljelle runsaasti happamuutta sekä makeaa, maltaista herkullisuutta.
Laita tanskalaisen ruisleipäviipaleen päälle suosikkijuustoasi tai leikkelettäsi ja salaattia. Näin saat leivästä ruokaisamman, vaikka toimii tanskalainen ruisleipä sellaisenaankin.
Tanskalaisen ruisleivän ikonisiin täytteisiin kuuluvat naudanpaisti remouladin, piparjuuren, suolakurkkukastikkeen ja paahdetun sipulin kera. Kananmunat ja katkaravut majoneesin, tomaatin, puutarhakrassin, kaviaarin ja sitruunaviipaleen kera. Possunpaisti rapean sianlihan rapeiden raasteiden, pikkelöidyn punakaalin, suolakurkkukastikkeen ja appelsiiniviipaleen kera, sekä patee paahdettujen sienien, pekonin ja pikkelöityjen punajuurten kera.
Perinteinen tanskalainen ruisleipä on kuitupitoinen leipä, jossa on runsaasti erilaisia siemeniä ja jyviä, jotka yhdessä muodostavat herkullisen leivän. Pellavansiementen, auringonkukansiementen ja seesaminsiementen klassinen yhdistelmä on maukas ja antaa tanskalaiselle ruisleivälle hienovaraista maanläheistä ja pähkinäistä makua, joka tuo leivälle herkullista täyteläisyyttä. Marjojen maku on hieman makea ja hedelmäinen, mikä täydentää oluen maltaisuutta ja hienovaraista voimaista makua kauniisti ja antaa leivälle mielenkiintoisen rakenteen.
Perinteinen tanskalainen ruisleipä voidaan valmistaa myös käyttämällä hiivan sijasta hapantaikinaa hapattamisaineena. Hapantaikinaa käyttämällä saadaan aikaan hapokas aromi, joka korostaa tumman leivän luonnollista kirpeyttä ja täydentää sen maltaista makeutta. Lisäksi ruisleivän säilyvyysaika on hiivaleipää pidempi. Kun sinulla on oma hapantaikinakäynnistys, voit käyttää sitä varmistaaksesi, että sinulla on aina tuoreet tanskalaisen ruisleivän tai ilmavan ja rapean hapantaikinaleivän leivät valmiina helppoja ja herkullisia aterioita varten.