Ruisleipä

Ruisleipä

Äänestysvaihtoehdot
Äänestysvaihtoehdot
Äänestysvaihtoehdot
Äänestysvaihtoehdot
Äänestysvaihtoehdot

(1)

Tuoreen ruisleivän tuoksua ei voita mikään! Ruisleipä on helppo valmistaa myös kotona.

Ainekset

Reseptistä valmistuu 36 kpl

  • 250 g kuorittuja rukiinjyviä
  • 3 dl kiehuvaa vettä
  • 1 plo tummaa vehnäolutta (n. 33 cl)
  • 50 g hiivaa
  • 3½ dl Arla Rasvatonta piimää
  • 200 g vehnäjauhoja
  • 1 rkl suolaa
  • 1 kg karkeita ruisjauhoja

Voiteluun

Tee näin:

Tee näin:

Laita rukiinjyvät suureen kulhoon. Kaada päälle kiehuva vesi ja peitä leivinliinalla. Anna jyvien turvota tunti. Lämmitä olut kädenlämpöiseksi kattilassa. Lisää jyvien joukkoon. Lisää hiiva ja sekoita. Lisää piimä, vehnäjauhot ja suola. Vaivaa taikina yleiskoneen taikinakoukuilla. Lisää ruisjauho pienissä erissä. Peitä leivinliinalla ja kohota tunti. Kumoa taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja levitä tasaiseksi levyksi kylmässä vedessä kostutetulla lusikalla. Peitä pelti liinalla ja anna kohota tunti. Viillä taikina 36 neliöön, voitele voisulalla ja paista leipä uunin alatasolla 200 °C:ssa noin 40 minuuttia. Sammuta sitten uuni ja anna leivän kypsyä jälkilämmöllä vielä 10 minuuttia. Murra leipäpalaset irti toisistaan, kun leipä on jäähtynyt hieman. Taikinasta voi myös tehdä sämpylöitä.