Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä

Arvioi

(10)

Saaristolaisleipä on tuttu monissa kodeissa. Tumma ja rukiinen saaristolaisleipä on helppo valmistaa myös itse ja sopii erinomaisesti esimerkiksi joulupöytään.

Ainekset

Reseptistä valmistuu 3 kpl

  • 1 l Laktoositon Arla piimää
  • 75 g hiivaa
  • 3 dl tummaa siirappia
  • 3 dl kaljamallasta
  • 1½ dl ruisleseitä
  • 1½ dl kauraleseitä
  • 1 rkl suolaa
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun

  • 1½ dl vettä
  • ½ dl siirappia

Tee näin:

Tee näin:

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää siirappi, kaljamaltaat, leseet, suola ja jauhot puuhaarukalla sekoittaen. Jaa taikina kolmeen kartonkiseen litran paistovuokaan. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1,5 tuntia. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä uunissa noin 2 tuntia. Kuumenna vesi ja sekoita sen joukkoon siirappi. Voitele leivät siirappivedellä paiston loppuvaiheessa. Anna kypsien leipien jäähtyä vuoissaan. Parhaimmillaan leipä on parin-kolmen päivän päästä. Säilytä leivät viileässä.

Vinkki

Tämän reseptin on suunnitellut Henskiksen hekumalliset herkut-blogin Henna.