Hapanjuuri-sämpylät

Hapanjuuri-sämpylät

Herkulliset hapanjuuri-sämpylät, eli sourdough-sämpylät, kruunaavat jokaisen aamiaispöydän ja ne on helppo valmistaa hapanjuurta hyödyntäen. Testaa ja ihastu!
https://www.arla.fi/reseptit/hapanjuuri-sampylat/

Tee näin:

Hapanjuuri
  • Aloita valmistamaan hapanjuuri-sämpylät tekemällä 3 päivää aikaisemmin hapanjuuri.
  • Sekoita ainekset taikinaksi kulhossa.
  • Anna hapanjuuren olla peitettynä huoneenlämmössä 3 päivää. Kolmen päivän kuluttua hapanjuuren tulisi olla eloisaa ja kuplivaa, valmista käytettäväksi.
Hapanjuuri-sämpylät
Päivä 1
  • Valmista hapanjuuri-sämpylätaikina. Mittaa vesi yleiskoneen kulhoon. Sekoita lusikalla veden joukkoon hiiva, hapanjuuri ja hunaja.
  • Sekoita jauhot ja suola keskenään. Lisää jauhoseos veden, hiivan, hapanjuuren ja hunajan joukkoon ja sekoita kevyesti lusikalla. Taikinan tulee tässä vaiheessa muistuttaa kaurapuuroa, eikä haittaa, jos taikinassa on paakkuja. Taikinaa ei tule vielä vaivata. Anna taikinan levätä noin 15 minuuttia.
  • Vaivaa taikinaa yleiskoneen suurimmalla nopeudella noin 10 minuuttia tai kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta ja on kerääntynyt taikinakoukun ympärille. Taikinan tulee olla kiiltävää ja joustavaa.
  • Kaada taikina puhtaaseen öljyllä voideltuun kulhoon. Kääntele taikinaa parikertaa kulhossa ympäri, jotta öljyä tulee koko taikinan pintaan. Tämä on helpointa tehdä märillä sormilla, jottei taikina ei tartu käsiin.
  • Peitä kulho kannella ja anna taikinan nousta jääkaapissa 12-24 tuntia.
Päivä 2
  • Laita uunipelti uuniin ja uuni päälle 250 asteeseen. Odota, että uuni ja uunipelti ovat kuumia.
  • Kaada taikina varovasti ulos kulhosta jauhotetulle pöydälle – kaikkien ilmakuplien on pysyttävä taikinan sisällä.
  • Ripottele taikinan päälle hiukan jauhoja ja paloittele taikina 18 palaan. Käytä taikinalastaa tai isoa veistä.
  • Siirrä taikinapalat varovasti kahden leivinpaperin päälle. Vältä koskettamasta taikinaa liikaa – siirrä taikinapaloja esimerkiksi taikinalastan tai veitsen avulla.
  • Vedä nopeasti yksi leivinpaperillinen hapanjuuri-sämpylöitä kuuman uunipellin päälle (sulje uuninluukku tällä välillä, ettei uunin lämpö laske) ja laita hapanjuuri-sämpylät kuumalla pellillä heti uuniin.
  • Paista hapanjuuri-sämpylät uunissa noin 12-15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Ota hapanjuuri-sämpylät uunista ja anna niiden jäähtyä uuniritilän päällä.
  • Paista vielä toinen pellillinen hapanjuuri-sämpylöitä samalla tavalla.
Valmis!
Vinkki

Jos sinulla on erittäin aktiivinen hapanjuuri, sinun ei tarvitse taikinan tekovaiheessa lisätä hiivaa. Jätä tällöin taikina seisomaan noin 1 tunniksi huoneenlämpöön ennen jääkaappiin laittamista. Voit myös leipoa sämpylät ilman hapanjuurta – lisää vain 10 g hiivaa.

Ainekset

Hapanjuuri
Vettä
1 dl
Arla® AB -piimää
1 dl
Grahamjauhoja (noin 3 dl)
150 g
Suolaa
1 tl
Hapanjuuri-sämpylät
Haaleaa vettä
5 dl
Hiivaa
5 g
Hapanjuurta (noin 100 g)
1 dl
Hunajaa
1 rkl
Vehnäjauhoja (noin 9 dl)
550 g
Sormisuolaa
1 rkl
Lisää herkullisia ideoita
Sämpylät
1 tunti 20 minuuttia
Sämpylät
(7)