Sämpylät
Uusi

Sämpylät

60+ min
Itse tehdyt sämpylät maistuvat aina parhaimmilta ja kruunaavat päivän. Nämä sämpylät tekevät takuulla vaikutuksen!
https://www.arla.fi/reseptit/sampylat/

Tee näin:

Sämpylät
  • Aloita valmistamaan sämpylät lämmittämällä maito ja liottamalla hiiva siihen.
  • Lisää sitten rahka, voi, suola ja suurin osa jauhoja. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  • Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyöritä niistä pyöreitä palloja. Aseta sämpylät leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Levitä päälle liina ja jätä sämpylät kohoamaan liinan alle noin tunniksi, mieluiten hieman lämpimään paikkaan.
  • Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle erilaisia siemeniä.
  • Paista sämpylät uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
  • Jätä sämpylät jäähtymään hetkeksi ennen tarjoilua. Tarjoile sämpylät herkullisen meijerivoin kera.
Valmis!
Valmistusvinkki

Jotta sämpylät saavat rapean pinnan ja ne kypsyvät tasaisesti, paista sämpylät uunissa pelti kerrallaan.

Ainekset

Sämpylät
Hiivaa
25 g
2 dl
1 dl
2 rkl
Suolaa
Vehnäjauhoja
7 dl
Vatkattu kananmuna voiteluun
1
Seesaminsiemeniä, kurpitsansiemeniä, unikonsiemeniä
1 dl
Päälle
50 g
Lisää herkullisia ideoita

Kohota leivontasi uudelle tasolle ruusunmuotoisilla sämpylöillä

Olitpa kokenut leipuri tai aloittelija, tämä resepti on nautinnollinen tapa lisätä tyylikkyyttä kotitekoiseen leipääsi. Tyylikäs ruusukuvio sämpylöiden päällä lisää taiteellisen kosketuksen, muuttaen yksinkertaisen sämpylän taideteokseksi. Täydellinen niille, jotka arvostavat sekä makua että esillepanoa, nämä ruususämpylät maistuvat paitsi ihastuttavilta, myös näyttävät silmiä hiveleviltä.

Pehmeät sämpylät vaikuttavalla ulkonäöllä

Mikään ei voita vastapaistettuja pehmeitä sämpylöitä. Nämä ruususämpylät ovat pehmeitä ja kuohkeita, herkullisen murumaisia ja hieman rapeakuorisia, koristeltuna ruusukuvioilla sekä siemenripauksella päällä. Värikkäiden erikokoisten siementen sekoitus luo vaikuttavan ilmeen pullille, esitellen ruusukuvion kauniisti. Erityinen kuvio luodaan yksinkertaisella, mutta tehokkaalla tekniikalla, joka vaatii sinua tekemään vain pienen tähden jokaisen pullan päälle. Paistettuna tämä saa sen näyttämään ruusulta.

Tarjoile koristeelliset sämpylät aamiaiseksi tai esimerkiksi keittojen lisukkeena

Nämä kauniisti muotoillut ruususämpylät ovat monipuolisia ja täydellisiä erilaisiin tilaisuuksiin. Tarjoile ne lämpiminä aamiaiseksi, yhdistettynä rikkaan juuston ja makean hillon kanssa, aloittaaksesi päiväsi luksuksen ja eleganssin kosketuksella. Tai tarjoile ne kylmän voin, hillon tai vaikkapa suklaalevitteen kanssa osana iltapäiväteetä tai välipalaa, jolloin voit todella arvostaa niiden muotoa ja rakennetta.

Nämä sämpylät ovat yksinkertaisesti herkullisia sekä makeiden että suolaisten täytteiden ja levitteiden kanssa, varmistaen, että voit tarjota niitä sekä rauhallisina aamuina perheen kesken että tyylikkäänä suupalana vieraille iltapäivällä.

Jos etsit lisää koristeellisia leivontavinkkejä, meiltä löytyy muita reseptejä valittavaksi, esimerkiksi nämä pääsiäisteemaiset pääsiäissämpylät kananmunalla – täydellinen vaihtoehto perinteiselle pehmeäksi keitetylle munalle aamulla. Tai ehkä haluat kokeilla näitä klassisia pääsiäissämpylöitä kermalla ja sitruunatahnalla.

Lisää oma twistisi

Jos olet valmis haasteeseen, kokeile muotoilla sämpylät monimutkaisemmaksi ruusuksi. Jaa taikina 14 taikinapalaksi 28 sijaan. Luodaksesi ruusun muodon, ota jokainen näistä taikinapalloista ja jaa ne neljään pienempään osaan. Muotoile ne pieniksi, ohuiksi 'letuiksi'. Sivele varovasti vähän vettä kunkin päälle, aseta sitten neljä lettua vierekkäin niin, että ne menevät osittain toistensa päälle peittäen melkein puolet toistensa pinnasta. Kun ne ovat linjassa, kääri yhdestä päästä toiseen ja jaa sitten rulla kahtia. Sinulla on nyt kaksi sämpylää, joissa on siisti alapuoli ja ruusun muotoinen yläosa. Aseta kumpikin sämpylä alapuoli alaspäin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja jatka reseptiä tästä eteenpäin.

Voit myös mukauttaa ruususämpylöitäsi esimerkiksi maustamalla taikinan tuoreilla yrteillä, kuten rosmariinilla, timjamilla tai ruohosipulilla, antaaksesi sille ihastuttavan tuoksun ja hienovaraisia yrttivivahteita. Juuston ystävät voivat ripotella sämpylöiden päälle raastettua juustoa juuri ennen paistamista saadakseen suolaisen, kullanruskean kuoren, jossa on houkutteleva juustomainen potku. Makeutta kaipaavat voivat harkita hieman hunajan tai vaahterasiirapin sekoittamista taikinaan tai kourallisen kuivattujen hedelmien, kuten rusinoiden tai karpaloiden, lisäämistä taikinaan.