Hapanjuuritaikina

Hapanjuuritaikina

Hapanjuuritaikina on hapanjuurileivän perusta ja se on helppo valmistaa. Kun olet saanut tehtyä hapanjuuritaikinan, saat leivottua siitä usean hapanjuurileivän kerralla.
https://www.arla.fi/reseptit/hapanjuuritaikina/

Tee näin:

Hapanjuuritaikina, päivä 1
 • Sekoita vesi ja jauhot keskenään lasipurkissa - hapantaikinakeittimen pitäisi olla kiinteä ja kuiva.
 • Kaavi taikina pois reunoilta taikinakaapimella tai lastalla.
 • Peitä taikina liinalla ja anna sen olla huoneenlämmössä noin 2 päivää.
Hapanjuuritaikina, päivä 3
 • Kolmanteen päivään mennessä hapanjuuritaikinan pitäisi olla muodostanut kuoren.
 • Poista kuori ja hävitä se.
 • Hapanjuuritaikinan pitäisi nyt olla aktiivinen ja tuoksua happamalta, eli sen pitäisi olla kohonnut, ja lasin läpi pitäisi näkyä pieniä ilmakuplia.
 • Jos siinä ei näy merkkejä aktiivisuudesta, anna sen olla vielä yksi päivä.
 • Jos se on aktiivinen, sitä on ruokittava.
 • Ota 50 g hapantaikinaa ja laita se puhtaaseen lasipurkkiin (hävitä loput tai käytä sitä leivonnaisissa mausteena).
 • Lisää vesi ja jauhot.
 • Sekoita seos hyvin - siinä ei saa olla kokkareita.
 • Kaavi taikina reunoilta ja lisää se muuhun taikinaan taikinakaapimella.
 • Peitä alkutaikina kankaalla ja anna sen olla huoneenlämmössä.
Hapanjuuritaikina, päivä 4
 • Toista päivän 3 vaiheet.
Hapanjuuritaikina, päivä 5
 • Toista päivän 3 vaiheet.
 • Hapanjuuritaikinan pitäisi nyt olla erittäin aktiivinen.
 • Laita kuminauha lasipurkin ympärille hapantaikinan reunaan.
 • Päivän 5 syöttämisen jälkeen 3-5 tunnin kuluttua, hapatteen pitäisi olla noussut noin 50 %.
 • Tämä on merkki siitä, että se on valmis käytettäväksi leivontaan.
 • Jos alkuaines ei ole noussut riittävästi, jätä se vielä yhdeksi päiväksi ja ruoki sitä uudelleen (ks. päivä 3).
Valmis!
Vinkki

Varmista, että vesi on korkeintaan 30 °C:n lämpötilassa, kun sekoitat sen jauhoihin, sillä muuten hyvät bakteerit voivat kuolla. Laita kuminauha lasin ympärille, jotta voit merkitä alkutason ja seurata, kuinka paljon se nousee. Suosittelemme käyttämään sormiasi sekoittamiseen, koska sormissasi olevat luonnolliset bakteerit voivat auttaa käynnistimen aktivoimisessa. Jos sen tilavuus ei ole kaksinkertaistunut 3-5 tunnin kuluttua 5. päivänä, anna sen olla vielä päivän ajan ja ruoki sitä uudelleen. Hapanjuuritaikinan alkuaines koostuu elävistä bakteereista, jotka toimivat eri tavoin, minkä vuoksi on vaikea määrittää kiinteitä aikoja sen kehittymiselle. Voit auttaa prosessia käyttämällä lämpimämpää, noin 28-29 °C:n vettä ja säilyttämällä hapantaikinaa lämpimässä paikassa. Kun se on noussut ja kehittänyt ilmakuplia lasin kylkeen sekä makean ja kevyesti happaman tuoksun, se on merkki siitä, että se on aktiivinen ja valmis käytettäväksi. Muista ottaa noin 50 grammaa hapantaikinaa purkista ennen leipomista. Aina jää jonkin verran tähteitä, jotka on hävitettävä prosessin aikana. Muuten taikinaa jää huomattavan paljon. Jos hapantaikinaan muodostuu vaaleanpunaista tai oranssia sävyä, se on selvä merkki siitä, että se on pilaantunut ja se on heitettävä pois välittömästi. Puhdista lasipurkki tai -astia perusteellisesti ja aloita alusta. Voit myös haistaa sen; jos se haisee pilaantuneelta hedelmältä, hävitä se heti.

Hapanjuuritaikina Q&A

Hapanjuuritaikinan valmistus on helppoa, mutta se vie muutaman päivän. Lue lisää alta!

Mitä on hapanjuuritaikina?
Hapanjuuritaikina on hapatusaine, joka saa leivonnaiset kohoamaan, ja se sisältää fermentoitua vettä ja jauhoja. Tämä luo täydelliset olosuhteet maitohappobakteerien ja luonnossa esiintyvien hiivojen kasvattamiselle, jotka syövät jauhojen ja veden hiilihydraatteja. Käynnistyshiivaa on syötettävä jatkuvasti, jotta siitä vapautuu kaasuja, jotka antavat ilmaa ja nostetta leivän ja leivonnaisten leivonnassa.
Miten hapanjuuritaikinaa tehdään?
Hapanjuuritaikinan valmistaminen on melko yksinkertaista, sillä tarvitset vain vettä ja kahdenlaisia jauhoja. Sekoita vesi ja jauhot keskenään lasipurkissa ja peitä se kankaanpalalla. Anna hapatteen olla huoneenlämmössä 2 päivää, ennen kuin jatkat sen syöttämistä säännöllisesti vedellä ja jauhoilla päivinä 3, 4 ja 5. Näin käynnistin pysyy aktiivisena ja elossa ja leivonnaiset saavat riittävästi nousua ja ilmaa.
Miten hapanjuuritaikinaa ruokitaan?
Kun hapanjuuritaikina on ehtinyt vetäytyä 2 päivää, voit alkaa syöttää sille vettä ja jauhoja. Poista kuori, ota 50 g pois ja laita se purkkiin, jossa on vettä ja jauhoja. Sekoita seosta, kunnes siinä ei ole kokkareita, ja peitä se kankaalla, ennen kuin annat sen taas seisoa huoneenlämmössä. Toista prosessi 4. ja 5. päivänä. Kun sen tilavuus on kaksinkertaistunut viidennen päivän ruokinnan jälkeen, se on valmis leivontaan.
Miten hapanjuuritaikinaa säilytetään?
Hapanjuuritaikina on parasta käyttää heti. Jos jätteet jätetään liian pitkäksi aikaa, ne vaikuttavat laatuun ja makuun ja antavat leivonnaiselle epämiellyttävän maun. Säilytä tähteitä huoneenlämmössä enintään 2 päivää tai laita ne ilmatiiviiseen astiaan ja säilytä niitä jääkaapissa noin 1-2 viikkoa. Kun olet valmis käyttämään sitä, lämmitä tähteet huoneenlämpöön ennen leipomista.
Mitä hapanjuuritaikinasta voi valmistaa?
Voit valmistaa siitä täydellisen herkullisia reseptejä. Käytä sitä erilaisten herkkujen, esimerkiksi pannukakkujen, lättyjen, vohveleiden tai kakun valmistukseen. Koska tähteellä ei ole enää samanlaista potentiaalia kohota, sinun on yhdistettävä tähteeseen jokin muu taikinan nostatusaine, kuten leivinjauhe tai sooda, joka on usein jo osa reseptiä, jota käytät, kun lisäät hapantaikinajätettä. Se antaa lisävauhtia, ja saat erityisen kuohkean ja ilmavan lopputuloksen.
Voiko hapanjuuritaikinan pakastaa?
Kyllä, voit pakastaa hapanjuuritaikinan, mutta on tärkeää huomata, että osa hiivasta ja bakteereista, jotka saavat leivonnaiset kohoamaan, kuolee pakastettaessa. Suojellaksesi ja säilyttääksesi hyvien bakteerien ja hiivan tasapainon sinun on valmistettava se pakastamista varten. Kypsä, vähintään muutaman kuukauden ikäinen heräte sopii paremmin pakastettavaksi, sillä maitohappobakteereilla ja hiivalla on paremmat mahdollisuudet selviytyä, jolloin se on helpompi herättää henkiin sulatuksen yhteydessä. Helpoin tapa pakastaa startteri on annostella se määrään, jonka yleensä käytät leivontaan. Laita nämä annokset pakastepusseihin tai pakastamiseen soveltuviin purkkeihin ja laita ne pakastimeen.
Miten herätellä jääkaappikylmä hapanjuuritaikina?
Pienellä rakkaudella voit elvyttää hapanjuuritaikinan säännöllisillä syötöillä. Ota se pois jääkaapista ja anna sen olla huoneenlämmössä pari tuntia. Sekoita seosta varmistaaksesi, että kaikki ainesosat ovat uudelleen sitoutuneet, ja aloita syöttöprosessi. Hävitä osa siitä, lisää tuoreita jauhoja ja vettä, anna sen olla ja toista prosessi, kunnes se osoittaa toiminnan merkkejä.

Ainekset

Hapanjuuritaikina, päivä 1
Vettä
1½ dl
Vehnäjauhoa
1 dl
Ruisjauhoa
1 dl
Hapanjuuritaikina päivät 3, 4 ja 5
Hapanjuurta
50 g
Haaleaa vettä
½ dl
Ruisjauhoja
50 g
Lisää herkullisia ideoita
Hapanjuurileipä
60+ min
Hapanjuurileipä
(3)

Hapanjuuritaikinan alku - aloita helpon hapanjuurileipän leipominen

Unohda kaupasta ostetut leivät ja leivonnaiset; tämä on aitoa tavaraa! Hapanjuurireseptimme avulla voit nauttia kuohkeista ja ilmavista leivonnaisista, joissa on paljon makua. Saat hapantaikinaleipää, jolle on ominaista rapea kuori, pehmeä sisus ja valtavat ilmakuplat - ja tietysti vastustamaton hapan maku, joka sopii hyvin melkein minkä tahansa täytteen ja levitteen kanssa.

Se on yksinkertainen ja helppo - tarvitset vain vettä, jauhoja ja hieman kärsivällisyyttä. Laita ainekset valmiiksi, etsi puhdas lasipurkki ja aloita sekoittaminen.

Miten leipoa hapanjuurileipää hapanjuuritaikina

Ennen kuin voit leipoa alkuaineella, sinun on hävitettävä osa siitä ja syötettävä siihen jauhoja ja vettä. Kun se laajenee ja tuottaa ilmakuplia, se on valmis käytettäväksi. Voit myös haistaa sen; jos se tuoksuu happamalta kuin kirnupiimä, se on valmis. Alkuaines toimii hapatusaineena, jonka ansiosta leivät ja leivonnaiset kohoavat. Jos siis teet leipää, käytä vain elävää, kuplivaa ja käyttövalmista startteria ja aloita esimerkiksi tämän herkullisen hapantaikinaleivän valmistus, jossa on rapea kuori.

Oikean jauhon valinta

Oikeissa olosuhteissa ja kärsivällisyydellä käynnistimesi herää lopulta eloon, ja voit käyttää useimpia jauhotyyppejä. Joillakin jauhoilla kohoaminen on vähäisempää mutta maku on parempi. Parhaan lopputuloksen saamiseksi kannattaa kokeilla eri jauhoja, jotta voit kokeilla makua, aromia ja koostumusta ja löytää täydellisen tasapainon makujen ja rakenteiden välillä. Meidän reseptimme hapantaikinakäynnistykseen sisältää ruisjauhoja ja täysjyvävehnäjauhoja. Ruisjauho käy nopeasti, ja siinä on kostea rakenne ja hedelmäinen maku, ja lisäksi siinä on enemmän luonnollisia bakteereja, minkä ansiosta se käy nopeammin, kun taas täysjyvävehnäjauho antaa tiiviimmän rakenteen ja monitahoiset maut.

Haluatko hapanjuuritaikinasta enemmän vai vähemmän hapanta?

Haluatko lisätä happamuutta? Lisää happoja oman makusi mukaan. Voit tehdä muutamia asioita hapokkuuden lisäämiseksi. Voit esimerkiksi ruokkia hapantaikinaa vähemmän ja näännyttää bakteereja ja hiivaa, jolloin hapantaikinakäynnistys tuottaa humalaa, nestettä, joka kerääntyy hapantaikinan päälle, kun sitä ei ole ruokittu vähään aikaan. Helpoin tapa lisätä hapokkuutta on kuitenkin antaa hapatuskastikkeen käydä tavallista pidempään, jolloin syntyy enemmän etikkahappoa, jonka muun muassa etikasta tunnet.

Hapanjuuritaikinan ei tarvitse olla niin hapanta. Muista ruokkia hapantaikinaa säännöllisesti, älä anna sen tuottaa humalaa ja lyhennä sen käymisaikaa. Todellisuudessa sinun on tehtävä päinvastoin kuin edellä on kuvattu, jotta hapantaikinasta tulisi vähemmän hapan.

Hyvä nyrkkisääntö on tunnistaa se hajusta. Kun se on nuorta ja tuoretta, se tuoksuu kirnupiimälle, ja kun se on vanhempaa ja käyneempää, se tuoksuu etikalle tai jopa alkoholille.

Hyödynnä koko hapanjuuritaikina

Miksi heittää tähteeksi jäänyt startteri pois, kun voit käyttää sitä hyödyksi? Jos käytät poisheitetyn startin heti, se on edelleen aktiivinen ja kupliva. Jos kuitenkin säilytät sen myöhempää käyttöä varten, se on vähemmän aktiivinen eikä se nouse kunnolla. Mutta voit olla varma, että voit yksinkertaisesti yhdistää sen leivinjauheeseen ja soodaan ja saada silti ilmavan ja kuohkean lopputuloksen.

Jos käytät sen sellaisenaan, voit yksinkertaisesti lisätä sen useimpiin resepteihin ottaen huomioon, kuinka paljon jauhoja ja vettä lisäät, koska se on jo osa hapantaikinasta poistettua taikinaa. Yksinkertaisesti sanottuna, jaa hapatteen määrä kahdella ja vähennä tämä sitten reseptin jauhojen ja nesteen määrästä. Käytä esimerkiksi amerikkalaisia pannukakkuja koskevaa reseptiämme. Jos sinulla on 100 grammaa hapantaikinaa, käytä vain 250 grammaa jauhoja ja noin 250 grammaa maitoa (koska reseptissä käytetään 300 ml maitoa). Tee resepti sellaisenaan muuttamatta mitään muuta kuin jauhojen ja maidon määrää ja lisäämällä hapantaikinaa. Saat edelleen kohonneita, kauniin kuohkeita amerikkalaisia pannukakkuja, mutta niiden maku on monimutkaisempi.