Kasvissosekeitot ovat samettisen herkullisia keittoja.
Pehmeän täyteläiset

Kasvissosekeitot

Pehmeät kasvissosekeitot ovat loistava valinta ruokalistalle arjen kiireiden keskellä. Kasvissosekeitot valmistuvat nopeasti ja niitä on helppoa muunnella oman maun ja sesongin kasvisten mukaan.

Kasvissosekeitot valmistetaan soseuttamalla keitetyt kasvikset sauva- tai tehosekoittimella. Samettisen rakenteen kasvissosekeittoon tuo creme fraiche, smetana tai kerma

Kasvissosekeitot sopivat lounaaksi ja iltaruoaksi syksyn viileneviin iltoihin. Kuohkea bataattikeitto saa pehmeän makunsa ranskankerman ja bataatin liitosta. Kivennäisvesi antaa kuohkeaan rakenteeseen ilmavuutta. Chili-porkkanasosekeitto tuo aasialaista makumaailmaa ruokapöytään. Halutessasi voit nauttia keiton lisäämällä päälle nokareen Arla Lempi Créme Fraîchea, johon on silputtu korianteria tai persiljaa. Klassinen tomaattikeitto on kasviskeitto, josta on helppo pitää. Voit lisätä tomaattikeiton päälle Apetina-juustokuutioita tai raejuustoa sekä tuoreita yrttejä makusi mukaan.

Kasvissosekeitot osana suomalaista ruokakulttuuria

Kasvissosekeittojen suosio on säilynyt vahvana suomalaisten ruokapöydissä. Niitä arvostetaan niiden terveellisyyden ja monipuolisuuden vuoksi. Kasvissosekeitot tarjoavat runsaasti vitamiineja, kuitua ja muita ravintoaineita. Suomessa kasvissosekeitot ovat perinteisesti tehty sesongin mukaan saatavilla olevista raaka-aineista. Yleisimpiä kasviksia ovat olleet peruna, bataatti, porkkana, palsternakka, lanttu ja kukkakaali.

Viime aikoina suomalaisten suosimissa kasvissosekeitoissa on näkynyt myös kansainvälisiä vaikutteita. Esimerkiksi tomaatti-paprika- ja curry-mausteiset kasvissosekeitot ovat saavuttaneet suuren suosion. Yksi kasvissosekeittojen suosion salaisuuksista saattaa olla myös se, että ne maistuvat myös kasvispainotteista ruokavaliota suosiville, terveyttä tukevaa ruokavaliota noudattaville sekä satokausia ruoanlaitossaan seuraaville kokkailijoille. Onkin vaikea löytää henkilöitä, joille kasvissosekeitot eivät maistuisi!

Valmista kasvissosekeitot sesonkeja hyödyntäen

Sesongin aikaan tuoreet kasvikset ovat parhaimmillaan; kasvissosekeitot ovatkin satokausi- ja sesonkikokkailijoiden parhaita ystäviä. Juureksien sesonki alkaa perinteisesti alkusyksystä. Kokeile porkkanasosekeittoa, jonka hienostunut maku on tasapainotettu valkoviinin kanssa. Keiton voit viimeistellä esimerkiksi rapeilla juureslastuilla.

kasvissosekeitot

Maukas kurpitsasosekeitto on suosittu syksyn sesonkiruoka. Hyödynnä tuoreiden kurpitsojen hyvä saatavuus ja valmista herkullinen kurpitsakeitto. Ihanan lempeän makuinen kermainen maa-artisokkakeitto on loppusyksyn sesonkiruokaa parhaimmillaan. Kotimaisen maa-artisokan sadonkorjuu tapahtuu vasta myöhään syksyllä.

Kasvissosekeitot osana ateriaa

Kasvissosekeitot sopivat alkuruoaksi pieninä annoksina tarjoiltuna. Isompina lautasellisina kasvissosekeitot toimivat myös kevyenä ateriana. Saat kasvissosekeittoa ruokaisemmaksi lisäämällä keittoon esimerkiksi raejuustoa, erilaisia siemeniä tai vaikka krutonkeja. Halutessasi voit viimeistellä kasvissosekeiton tuoreilla yrteillä tai vaikka nokareella creme fraichea!

Valitse alta suosikki kasvissosekeittosi. Käy myös katsomassa muut keittoreseptimme!

Valitse alta suosikkisi!

Teemat