Helpon tomaattikeiton valmistaminen ei vaadi kuin muutamia ainesosia, joita ruokakomerosta usein löytyy jo valmiiksi. Alta voit lukea lisää siitä, miten valmistat parasta kotitekoista tomaattikeittoa.
25 g | |
Sipuli
|
1 |
Iso, hienonnettu valkosipulinkynsi
|
1 |
Sokeria
|
1 tl |
Porkkanoita pieninä paloina (n. 175 g)
|
3 |
Hienonnettuja tomaatteja (400 g kypsiä tomaatteja tai 1 tlk)
|
400 g |
Kuivattua tuoretta basilikaa
|
1 tl |
Kasvisfondia
|
1 l |
Jauhettua pippuria
|
|
Kuivaa pastaa esi. simpukkapastaa tai sarvimakaroneja
|
200 g |
Arla® Lempi Smetanaa
|
2 dl |
---|---|
Täysjyväleipä
|
|
Valitsemiasi vihanneksia esim. paprikaa, porkkanaa, selleriä tms.
|
400 g |
Mikään ei ole rauhoittavampaa kuin kotitekoinen tomaattikeitto. Tässä tomaattikeittoreseptissä on sipulia, valkosipulia ja kuivattua basilikaa maun lisäämiseksi sekä porkkanoita ja pastaa, jotka tekevät siitä täyteläisemmän. Nauti tätä helppoa tomaattikeittoa pastan kanssa täyttävänä pääruokana leivän kera tai pienenä ja lämmittävänä alkuruokana.
Tomaattikeiton ainoat kasvikset eivät välttämättä ole vain tomaatteja. Käytä kasvissosekeittoreseptiä, jossa on tuoreita tomaatteja, porkkanoita, paprikaa tai muuta vastaavaa, jotta saat lisää kasviksia joka päivä - tämä sopii erinomaisesti siihen, että saat lapsesi syömään enemmän kasviksia heidän tietämättään, sillä kasvikset ovat täydellisesti naamioituneet kasvissosekeittoon. Klassinen ainesosa on porkkana, mutta voit käyttää tuoretta tomaattikeittoa varten myös muita makeita vihanneksia, kuten kurpitsaa, paprikaa tai bataattia.
Keitto on herkullista jo itsessään, mutta pastan yhdistäminen tomaattikeittoon nostaa sen aivan uudelle tasolle. Se lisää sekä rakennetta että kylläisyyttä, ja voit varioida sitä ja käyttää kaikkia pastan muotoja ja kokoja. Tee tomaattikeittoa simpukkapastasta, pienillä sarvimakaroineilla tai isoilla, maukkailla ravioleilla, kuten tässä reseptissä: kermainen sienikeitto raviolien kanssa. Kokeile lisätä pastaa tomaattikeittoon seuraavan kerran, kun kaipaat herkullista ateriaa, jossa on rohkeaa tomaatin makua ja mureaa pastaa.
Vaikka tomaattikeitto on klassikko, voit helposti piristää sitä tuunaamalla hieman reseptiäsi. Tee keitosta makeampaa lisäämällä kermaa tai kookosmaitoa, punaista paprikaa. Muista käyttää auringossa kypsytettyjä tomaatteja, jotta saat kaiken irti makeasta ja rohkeasta tomaatin mausta - jos siis teet tomaattikeittoa tuoreista tomaateista.
Voit myös valmistaa mausteisen tomaattikeiton lisäämällä tuoreita chilipippureita tai kuivattuja chilihiutaleita, kun kuullotat sipulia, valkosipulia jne. Voit myös lisätä hieman pippuria, jos tarvitset vain pientä lisäpotkua keittoon.
Kun valmistat pastaa tomaattikeittoon, on tärkeää, että sitä ei keitetä liikaa. Pastan on oltava pehmeää, mutta napakkaa, joten pidä keittoa silmällä pastan lisäämisen jälkeen. Voit myös keittää pastan ensin vedessä al dente -kypsyyteen ja lisätä sen sitten tomaattikeittoon ja sekoittaa nopeasti ennen tarjoilua.
Tomaattikeiton kaveriksi valmistettu pasta voi helposti menettää makunsa silloin, kun lisäät pastan keiton joukkoon, joten muista lisätä riittävästi suolaa ja mausteita. Kiehauttamalla pastan ensin erikseen varmistat myös, että saat pastaan riittävästi makua ja vältät makujen laimenemisen.