Kuulutko niihin, jotka kuittaavat aamupalan parilla kupillisella kahvia ja sinnittelevät pienessä nälässä kahvin voimalla lounaaseen saakka? Ei kannattaisi. Koko loppupäivän hyvä työvire nimittäin pohjustetaan heti aamusta.
Aamupala siivittää työpäivän sujumista monesta eri syystä. Se parantaa vireystilaa ja suorituskykyä työpäivän alkaessa, ja vaikuttaa muistiin, mielialaan ja keskittymiskykyyn. Tutkimusten perustella tiedetään lisäksi, että säännöllinen aamupalan syöminen auttaa painonhallinnassa ja pienentää tyypin 2 diabeteksen riskiä.
Älä jätä lounasta väliin kiireessäkään. Väliin jätetty lounas kostautuu iltapäivällä heikentyneenä työtehona ja –vireytenä. Puolen tunnin satsaus ruokataukoon kannattaa!
Monipuolinen ja riittävän iso aamiainen takaa parhaan työtehon heti aamupäivän tunneiksi. Hyvän työvireyden takaavaan aamiaiseen kannattaa sisällyttää jotakin hiilihydraattipitoista, kuten puuroa tai täysjyväleipää, reilusti kasviksia, marjoja tai hedelmiä sekä kylläisyyttä antavaa proteiinia esimerkiksi rahkan, jogurtin tai juuston muodossa. Kuppi, pari kahvia tai teetä viimeistelee virkistävän aamuhetken.
Vaivutko usein ruokakoomaan?
Kun aamulla syö sopivasti, myös lounaalla on helppo tehdä työvireyttä edistäviä, terveellisiä ruokavalintoja. Jos aamupala jää syömättä, nälkä ehtii aamupäivän mittaan kasvaa hallitsemattoman suureksi. Silloin lounaslautaselle tulee helposti annosteltua turhan tuhti annos. Liian suuri ja tukeva lounas väsyttää.
Iltapäivän tunteihin ajoittuvaa notkahdusta vireystilassa nimitetään joskus jopa ruokakoomaksi. Suurikokoinen, runsaasti hiilihydraatteja ja rasvaa sisältävä lounas kutsuu nukkumatin paikalle todennäköisemmin kuin kasvisvoittoinen, tasapainoisesti koostettu lounas. Vanha tuttu lautasmalli on oiva apu tässäkin asiassa: kun lastaa lautasen ensimmäiseksi puolilleen salaattia ja kasviksia, tukevampaa pääruokaa tulee automaattisesti otettua vähemmän.
Jos ongelmasi on työpäivän jälkeen kotona alkava jääkaappi- ja voileipäralli, kiinnitä erityistä huomiota päivän ruokarytmiin. Jos aamupala tai lounas jää toistuvasti väliin, on todennäköisempää, että illan mittaan nälkä leimahtaa jatkuvaksi naposteluksi. Runsas iltasyöpöttely voi hankaloittaa painonhallintaa, häiritä yöunta ja heikentää seuraavan aamun ruokahalua. Aamupainotteinen ruokarytmi on terveyden kannalta parempi kuin iltapainotteinen.