Arla on mukana kehittämässä kouluruokailua

Suomalainen kouluruokailu täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Arla haluaa olla mukana vaikuttamassa suomalaiseen ruokakulttuuriin, jota rakennetaan myös koulujen arjessa.

”Meillä on tahto kehittää kouluruokailua ja tuotteita, jotka sopivat kouluruokailuun”, sanoo Marketing Manager Foodservice Mia Kettunen.

Yksi pelkästään kouluruokailua varten kehitetty tuotteemme on Arla luomu rasvaton Koulumaito. D-vitaminoitu Koulumaito valmistetaan Hämeenlinnassa suomalaisesta luomumaidosta.

Koulumaito on kehitetty lapsia ja nuoria varten. Se on pakattu ekologiseen purkkiin, jonka kuvitus sopii kouluruokateemaan, Mia kuvailee.

Maito on verraton ravinnon lähde

Mian mukaan maito on monille nuorille edelleen maistuva ja tärkeä ruoka- ja välipalajuoma, vaikka maidon käyttö onkin jonkin verran menettänyt suosiotaan nuorten keskuudessa.

Ruoka- ja juomatrendejä tulee ja menee, mutta maito kuuluu perusravitsemukseen. Se on monien ravintoaineiden lähteenä vertaistaan vailla. Maidosta koululainen saa muun muassa proteiinia, kalsiumia ja D-vitamiinia, Mia muistuttaa.

Kouluruokakilpailun yhteistyökumppani

Arlan Koulumaito oli näyttävästi esillä myös valtakunnallisen kouluruokakilpailun finaalissa, joka käytiin maaliskuussa Gastro Helsingissä. Kouluruokakilpailun järjesti Continental Foods Finland yhteistyössä Arlan ja Atria Food Servicen kanssa. Arla oli kilpailun yhteistyökumppani toista kertaa.

Kouluruokakilpailun tavoitteena on nostaa kouluruoan ja sen tekijöiden arvostusta sekä tuottaa uusia reseptejä kaikkien suomalaisten koulujen käyttöön. Tiukassa ja tasaväkisessä finaalissa kohtasivat Helsingin, Joensuun, Mäntsälän, Oulun ja Sodankylän tiimit. Voiton vei Joensuun Enon koulun keittiötiimi Anne Kinnunen, Meerit Kärki ja Leena Koponen.

Värikäs annos euron budjetilla

Kilpailuruokien budjetti oli sama kuin kouluruoissa keskimäärin: vain yksi euro ruokalajia kohden. Joensuun tiimi vei kilpailussa voiton menullaan, johon kuului porkkanamakkarakeitto, paella broilerista sekä uuniperunaviipaleet kaverinaan kikhernetahna ja kiinankaali-ananas-hernesalaatti.

Kilpailun tuomaristossa kouluruokia arvioi 20 jäsentä, joista puolet oli kouluruokailun parhaita asiantuntijoita eli koululaisia. ”Kilpailun taso oli korkea. Ruoka oli värikästä ja houkuttelevan näköistä. Erityisesti keitot saivat paljon positiivista palautetta”, summasi tuomaristossa mukana ollut kokki Jyrki Sukula.

Kuvassa on Joensuun Enon koulun keittiötiimi.