Joulukinkku

Joulukinkku on joulupöydän ehdoton kuningas! Arla Keittiön ohjeilla joulukinkun oikeaoppinen sulattaminen, kuorruttaminen sekä paistaminen onnistuu käden käänteessä.

Kinkun valitsemisessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, montako syöjää joulupöytään istuu ja monellako aterialla kinkkua ainakin syödään. Myös se, valitsetko luullisen vai luuttoman kinkun, vaikuttaa kinkun painoon merkittävästi. Netistä löytyy myös laskureita, joilla voit arvioida kinkun kokoa.

Mehevän lopputuloksen kannalta on tärkeää, että paistat kinkun oikein. Myös kuorrutus ja kastike ovat osa herkullista joulukinkkuelämystä. Alta löydät ohjeet kinkun paistoon, kastikkeen valmistukseen sekä kuorruttamiseen. Lisäksi olemme koonneet sivulle linkkejä muihin jouluruokiin, jotka sopivat kinkun kanssa tarjottavaksi.

Kinkun sulatus – maltti on valttia!

Mikäli käytät pakastettua joulukinkkua, kannattaa kinkun sulatus aloittaa hyvissä ajoin, jopa päiviä ennen kinkun suunniteltua paistamista.

Aloita sulatus siirtämällä kinkku pakastimesta jääkaappiin kaksi päivää ennen paistamista. Kun kinkku on saanut sulaa hitaasti kylmässä kahden päivän ajan, siirrä se huoneenlämpöön sulamaan noin 4-5 tuntia ennen paistamista. Näin kinkun sisälämpötila ehtii nousta ennen paistamista ja se kypsenee tasaisesti paistettaessa. Kun kinkun sisälämpötila on +10 astetta, se on valmis paistettavaksi.

Kinkun paistoon kannattaa myös varata tarpeeksi aikaa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että paistoaika on 1,5 tuntia ensimmäistä kiloa kohti ja sen jälkeen noin 1 tuntia kiloa kohden. Lue myös tarkemmat vinkkimme mehevän kinkun paistoon!

Säilytä kinkku kylmässä. Oikein säilytettynä joulupöydän lihaherkku säilyy syöntikelpoisena noin viikon – ainakin jos se ei lopu jo aikaisemmin!

Aiheeseen liittyvät reseptit