Suklainen piparkakkuhalko

Suklainen piparkakkuhalko

Suklainen piparkakkuhalko, perinteinen ranskalainen joulupöytien komistaja kätkee sisäänsä ihanaa piparkakkurahkaa. Halon suklainen pinta muistuttaa puunkuorta.
https://www.arla.fi/reseptit/suklainen-piparkakkuhalko/

Tee näin:

Pohja
  • Lämmitä uuni 225 asteeseen.
  • Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne munavaahdon sekaan vähitellen, koko ajan vatkaten.
  • Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle korkeareunaiselle pellille, tasoita pinta ja paista uunissa noin 10 minuuttia.
  • Kumoa kypsä pohja puhtaalle leivinpaperille ja irrota päällä oleva leivinpaperi varovasti.
Täyte
  • Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi.
  • Lisää oiparkakkurahka ja vatkaa kiinteäksi.
  • Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle ja rullaa tiiviiksi rullaksi.
  • Kääri torttu tiiviisti leivinpaperin sisään ja nosta jääkaappiin odottamaan.
Kuorrute
  • Laita kulhoon pieniksi paloiksi pilkottu suklaa.
  • Kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja kaada kahdessa erässä suklaan päälle. Sekoita, kunnes seos on tasainen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.
  • Levitä kuorrute tortun päälle lusikalla.
  • Anna kuorrutteen jähmettyä noin 10 minuuttia ja vedä pintaan lusikalla puunkuorikuviointi.
  • Viimeistele kaakaojauheella ja tomusokerilla. Tarjoile piparkakkuhalon seurana huurrutettuja karpaloita.
Huurrutetut karpalot
  • Vuoraa laakea vuoka leivinpaperilla.
  • Vispaa haarukalla valkuaisen rakenne kulhossa rikki. Kaada karpalot valkuaisen joukkoon ja sekoita huolellisesti.
  • Nosta karpalot käsin kulhosta valuttaen samalla liiat valkuaiset pois. Laita marjat vuokaan mahdollisimman erilleen toisistaan.
  • Ripottele karpaloiden päälle puolet tomusokerista ja heiluttele vuokaa niin, että tomusokeri tarttuu niihin. Lisää loput tomusokerit ja heiluttele vuokaa uudelleen.
  • Kaada karpalot puhtaalle leivinpaperille kuivumaan pariksi tunniksi.
Valmis!
Vinkki

Kääretorttupohja sijaan voit valmistaa jouluhalon perinteisen ranskalaisen ohjeen mukaan: Lämmitä uuni 200 asteeseen. Erottele viiden kananmunan keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Mittaa 1dl sokeria keltuaisten joukkoon ja vaahdota vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon vielä 1 kananmuna ja vatkaa kuohkeaksi. Yhdistä 0.5dl kaakaojauhetta 1dl vehnäjauhoja ja sekoita jauhot taikinaan. Lisää valkuaisten joukkoon ripaus suolaa ja vatkaa puhtain vatkaimin, kunnes vispilöitä nostettaessa vaahdon pintaan jää pehmeitä huippuja. Lisää valkuaisvaahto taikinaan kahdessa erässä lastalla sekoittaen, kunnes seos on tasainen. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja tasoita lastalla. Paista pohjaa noin 15 minuuttia. Kumoa kypsä pohja läpikostealle, kuivaksi puristetulle keittiöpyyhkeelle, jossa on tasainen puuvillapinta. Irrota leivinpaperi ja laita toinen pyyhe päälle. Rullaa pohja tiiviiksi rullaksi pyyhkeiden kanssa ja anna jäähtyä 30–40 minuuttia.

Ainekset

pohja
Kananmunia
4
Sokeria
1 dl
Perunajauhoja
1 dl
Vehnäjauhoa
2 rkl
Kaakaojauhetta
2 rkl
Leivinjauhetta
1 tl
Täyte
2 dl
(á 200 g) Arla Ihana Piparkakkurahkaa
2 prk
Sokeria
1 rkl
Ganache-kuorrute
1 dl
Tummaa taloussuklaata
150 g
Koristeluun
Kaakaojauhe
Tomusokeri
Huurrutetut karpalot
Kananmunan valkuainen
1
Tuoreita karpaloita
5 dl
Tomusokeria
2 dl
Lisää herkullisia ideoita