Jouluaaton menu

Jouluaaton menu

Arvioi

(1)

Jouluun liittyy ruokaperinteitä, joita ilman juhla ei tunnu oikealta.

Ainekset

Reseptistä valmistuu 6 buffetannosta

Lohitartar ja inkivääritsatsiki 6:lle

  • 300 g nahatona ja ruodotonta lohta
  • suolaa
  • mustapippurirouhetta
  • 1 sitruunan kuorta raastettuna
  • 1 tl sitruunamehua
  • ruohosipulia
  • 1 kurkku
  • suolaa
  • 200 g Ingman luonnonjogurttia

Rosolli 6:lle

  • 5 etikkapunajuurta
  • 3 keitettyä porkkanoita
  • 2 keitettyä perunaa
  • 2 maustekurkkuja
  • 1 sipuli
  • 1 omena
  • 2 dl Arla Kuohukerma Kuohukermaa Suomesta
  • 1 rkl dijonsinappia
  • suolaa, sokeria valko-sekä mustapippuria
  • etikkapunajuurien lientä

Joulukinkku ja kuorrute

Tee näin:

Tee näin:

1. Lohitartar ja inkivääritsatsiki Pakasta lohta vähintään 2 vuorokautta ja sulata sen jälkeen. Hienonna lohi karkeasti ja lisää mausteet. Kuutioi kurkku, levitä talouspaperille ja ripottele suola päälle. Anna seistä noin 15 minuuttia. Purista neste pois kurkkukuutioista. Sekoita puolet kurkkukuutioista ja inkivääri jogurtin kanssa. Muotoile lohiseoksesta kuusi pyöreää pihviä ja aseta lautasille. Lisää pihveille loput kurkkukuutiot sekä ruohosipulia ja kastiketta. 2. Rosolli Pilko kasvikset pieniksi kuutioiksi. Sekoita ainekset keskenään tai asettele erikseen tarjoiluastiaan. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Mausta ja värjää kerma etikkapunajuurien liemellä vaaleanpunaiseksi. Tarjoile kastike erikseen. 3. Kinkku Sulata pakastekinkku hitaasti jääkaapissa. Ota tuorekinkku jääkaapista lämpenemään pari tuntia ennen paistoa, jolloin paistoaika hieman lyhenee, kun liha ei ole kylmää. Kuumenna uuni 100-125-asteiseksi. Työnnä kinkun keskikohtaan paistomittari ja nosta kinkku ritilälle. Työnnä uunin alaosaan uunipannu ja kaada sille vettä, ettei kinkusta paiston aikana valuva neste kuivu pannulle. Nosta kinkkuritilä uunin alaosaan. Paista kinkkua, kunnes sen sisälämpötila on 75-80 astetta. Nosta kinkku uunista ja peitä alumiinifoliolla. Nosta uunin lämpötila 225-asteiseksi kinkun kuorruttamista varten. Valmista kuorrute. Sekoita huoneenlämpöinen voi, curry, korppujauho, persilja ja kerma keskenään. Poista kinkun päältä folio. Irrota kinkun verkko. Leikkaa pois kamaranpala ja rasva. Levitä kuorrutus kinkulle. Ripottele pinnalle korppujauhoa. Nosta kinkku uuniin ja kuorruta 5-8 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä. Leikkaa kinkusta ohuita viipaleita hyvin teroitetulla paistiveitsellä. Koristele kinkkuvati makeilla omenalohkoilla, jotka voit maustaa limettimehulla.

Vinkki

Joulukinkku maistuu esimerkiksi lanttulaatikon, imellettyn perunalaatikon, porkkanalaatikon kanssa. Katso joululaatikoiden reseptit.