Chili

Chili tai chilipippuri on tulinen mauste, joka sopii liha-, kala- ja kasvisruokiin. Ei tarvita kuin ripaus tuoretta chiliä ja perinteinen lihapata saa sopivasti tulisuutta. Punaiset chilit ovat kypsiä ja ne ovat maultaan rikkaampia kuin vihreät.

Chili sisältää kapsaisiinia, ainetta, joka aiheuttaa polttelun tunteen suussa. Ainetta löytyy koko hedelmästä, mutta suurin osa on siemenissä ja valkoisissa väliseinissä. Jos haluaa miedomman maun, on siemenet ja seinämät hyvä leikata pois. Pese kädet huolellisesti, kun olet käsitellyt chiliä. Älä hiero silmiäsi jälkeenpäin, sillä kapsaisiini aiheuttaa polttavan tunteen myös, kun sitä joutuu silmiin.

Jalapeño
Vahvuus: Mieto
Jalapeño on chili, joka on laajalti käytetty meksikolaisessa keittiössä. Sitä käytetään myös maustettaessa tacoja ja muita Tex-mex-ruokia. Suomessa elintarvikemyymälät myyvät lähinnä vihreitä ja raakoja hedelmiä, jotka muuttuvat punaisiksi, kun ovat kypsiä. Savustettua jalapeñoa kutsutaan Chipotleksi, sen suosio on kasvamassa kylmissä grillikastikkeissa ja tex-mex-ruoissa.

Espanjalainen chili
Vahvuus: Mieto-tulinen
Espanjalainen chili on kapea, noin 10 cm pitkä chili. Kaupoista löytyy yleensä punainen ja vihreä chili. Punainen on vahvin. Tämä chili sopii erittäin hyvin patoihin, kastikkeisiin ja paistettuihin ruokiin.

Piri Piri
Vahvuus: Erittäin tulinen!
Piri piri on yksi pienimmistä chileistä. Vihreä on raaka ja punainen on kypsä hedelmä. Sitä käytetään mausteena padoissa ja kastikkeissa. Käytetään hyvin usein portugalilaisessa ruoassa. Piri Piriä tulee käyttää varoen, koska se on polttavan tulista!

Serrano
Vahvuus: Erittäin tulinen!
Serrano on pieni chili, joka on erittäin tulinen. Se on yksi suosituimmista lajikkeista, jota käytetään meksikolaisessa keittiössä. Serrano chiliä myydään sekä vihreänä että punaisena. Meksikolaiset käyttävät Serranoa kylmissä kastikkeissa ja dipeissä, kuten salsassa ja guacamolessa.

Valitse alta suosikkisi!

Teemat