Chili con carne smetanalla

Chili con carne smetanalla

30 minuuttia
Sopivan mausteinen chili con carne naudanjauhelihalla ja smetanalla pelastaa kiireiset arki-illat, sillä se on helppo ja nopea valmistaa. Lisäksi chili con carne kaipaa kylkeensä vain lämpimän leivän, joten tarjoiluun ei tarvitse käyttää ylimääräistä aikaa.
https://www.arla.fi/reseptit/chili-con-carne-smetanalla/

Tee näin:

Chili con carne
  • Anna voin sulaa kattilassa korkealla lämmöllä - älä kuitenkaan ruskista. Paista naudanjauheliha voisulassa kypsäksi.
  • Lisää sipuli, valkosipuli, juustokumina ja chili ja jatka paistamista noin 2 minuuttia.
  • Lisää tomaatit, kidneypavut, porkkanat ja suola ja anna keittyä keskilämmöllä noin 20 minuuttia kansi päällä - sekoita välillä.
  • Mausta maun mukaan.
  • Tarjoile chili con carne kulhoissa smetanan ja lämpimän leivän kanssa.
Valmis!
Tiesitkö?

Chili con carne maistuu vielä paremmalta seuraavana päivänä jos se on saanut marinoitua jääkaapissa yön yli. Voit nauttia chili con carnen sellaisenaan myös seuraavana päivänä, lämmität sitä vain hieman kattilassa tai mikroaaltouunissa.

Tarjoiluehdotus

Kokeile mausteista chili con carnea nachojen kanssa. Tämä sopii myös juhlien tarjoilupöytään! Smetanan voit halutessasi korvata guacamolella.

Lisää ideoita

Voit myös käyttää jäljelle jääneen chili con carnen hot dogeihin. Chili con carne, muutama viipale suolakurkkua sekä tuoretta sipulia tekevät hot dogeista kivan tulisen ja helpon lounasvaihtoehdon hetkessä.

Chili con carne Q&A

Chili con carne on kiireisten arki-iltojen pelastaja, sillä se on herkullinen ja nopea ruokalaji valmistaa. Jos haluat tietää lisää chili con carnesta, lue vastauksemme useimmiten kysyttyihin kysymyksiin alta.

Miten chili con carne tehdään?
Chili con carnen valmistaminen onnistuu vain muutamalla raaka-aineella. Aloita paistamalla naudanjauhelihaa voissa, kunnes sen väri muuttuu. Lisää juustokumina ja chilipippuri, sekä sipuli ja valkosipuli. Parin minuutin paistamisen jälkeen lisää kidneypavut, tomaattikuutiot, porkkanakuutiot sekä suola. Sekoita chili con carnea silloin tällöin kypsennyksen aikana, ja mausta maun mukaan. Tarjoile lämpimän leivän ja viilentävän smetanan kanssa.
Voiko chili con carnea pakastaa?
Naudanlihaa sisältävän chili con carnen pakastaminen on hyvä idea, jos et aio syödä sitä 3-4 päivän kuluessa. Se säilyy pakastimessa 3 kuukautta. Anna chili con carnen jäähtyä valmistamisen jälkeen, ennen kuin siirrät sen ilmatiiviisiin astioihin tai pakastimeen sopiviin pusseihin, ja laitat sen pakastimeen. Sulata chili con carne jääkaapissa yön yli ennen kuin lämmität sen mikroaaltouunissa tai liedellä.
Onko chili con carne mausteista?
Chili con carne voi olla varsin mausteista. Vaikka naudanliha, tomaatit ja pavut eivät itsessään ole mausteisia, useimmissa resepteissä käytetään tuoretta tai jauhettua chiliä sekä lämmittäviä mausteita, kuten kuminaa. Siksi suosittelemelle smetanaa tarjoilussa, sillä se tasapainottaa tulisuutta kermaisuudellaan.
Mitä mausteita käytetään chili con carneen?
Parhaat mausteet chili con carneen ovat chili ja kumina. Tuoreet tai jauhetut chilipaprikat tuovat tulisuutta tähän Tex-Mex-klassikkoon. Kumina lisää lämpöä, syvyyttä ja herkullista maanläheisyyttä. Muita suosittuja maustevaihtoehtoja ovat savuinen paprika, kaneli ja korianteri.

Ainekset

Chili con carne
10 g
Jauhelihaa
500 g
Keltasipulia
2
Valkosipulinkynttä
2
Jauhettua jeeraa
2 tl
Punaista chilipaprikaa
2 rkl
Säilyketomaattia
2 tlk
Kidneypapu
1 tlk
Porkkanoita
3
Suolaa
1 tl
Tarjoiluun
Arla® Lempi Smetanaa
Leipä
Lisää herkullisia ideoita
Chili con carne
25 minuuttia
Chili con carne
(14)
Helppo chili con carne
30 minuuttia
Helppo chili con carne
(6)

Mausteinen chili con carne papujen ja smetanan kanssa

Jauhelihaa ja papuja sisältävä chili con carne sopii päiviin ja öihin, jolloin tarvitset hieman lämpöä ja annoksen aitoa lohturuokaa. Se on valmistettu tomaateista, kidneypavuista, sipulista ja valkosipulista sekä jauhelihasta, ja se on uskomattoman runsas ateria.

Chili con carne saa tulisuutensa chilistä ja lämpönsä kuminasta. Chili antaa suurimman osan mausteisesta mausta, mutta se voi tuoda ruokaan myös makean tai savuisen sävyn, riippuen siitä minkä lajikkeen valitset. Kumina tuo chili con carneen syvyyttä, joka viimeistelee annoksen kauniisti.

Klassinen versio jauheliharuoasta

Me kaikki tunnemme chili con carnen ulkonäön ja maun, mutta mitä chili con carne tarkoittaa? Tämän suositun ruokalajin espanjankielinen nimi tarkoittaa yksinkertaisesti "chiliä lihan kanssa". Vaikka chili sin carne, eli "chili ilman lihaa", on myös saavuttanut suosiota viime vuosina, chili con carne on täynnä lihaisaa umamin makua, jota on vaikea saavuttaa ilman jauhelihaa.

Naudanlihan ruskistaminen ennen muiden ainesosien lisäämistä tuo esiin syvät, täyteläiset maut, jotka yhdessä kidneypapujen kanssa muodostavat tämän suositun ruokalajin selkärangan.

Tarjoillaan smetanan ja lämpimän leivän kanssa

Koska chili con carne on melko mausteinen, sen tarjoilu kylmän smetanan kanssa on hyvä tapa lieventää sen tulisuutta hieman. Lämmittävän muhennoksen ja viilentävän, smetanan yhdistelmä on ihana, ja se tekee chili con carnesta jopa kermaisemman.

Chili con carne maistuu hyvin myös leivän kera. Kokeile kastaa leipää kastikkeeseen ja anna niiden imeä mausteista makua itseensä. Jos haluat tehdä leipää itse, suosittelemme nopeaa ja helppoa leipäreseptiämme.

Mausta oman maun mukaan

Kokeile erilaisia variaatioita chili con carnesta. Jos pidät savuisesta mausta, voit lisätä savupaprikaa. Riippuen siitä, minkälaisen paprikan valitset, mauste antaa chili con carnelle joko makeita sävyjä tai lisää tulisuutta.

Voit lisätä ruokalajin lämpöä myös kanelilla. Kaneli antaa chili con carnelle maanläheisen maun.

Voit kokeilla myös jauhetun korianterin lisäämistä. Tämä sitruksinen mauste yhdistetään usein jauhetun juustokuminan kanssa.

Riippumatta siitä, millaisia mausteita valitset, voit myös kokeilla lisätä chili con carneen tummaa suklaata (noin 60-70 % kaakaota). Vaikka voi kuulostaa oudolta lisätä suklaata suolaiseen ateriaan, intensiivinen ja hieman karvas tumma suklaa antaa sille ihanaa syvyyttä, joka rikastuttaa makuja.