Suomi tavoittelee Bocuse d’Orissa palkintosijaa - Arla pitää tiimille peukkuja kisakatsomossa

Pääseekö Suomi palkintosijoille? Sitä jännitetään 29.-30. tammikuuta, kun maailman arvostetuimman kokkikilpailun Bocuse d’Orin finaali kisataan Lyonissa. Suomen edustaja Ismo Sipeläinen lähtee matkaan luottavaisin fiiliksin.

Bocuse d’Or on ollut Ismo Sipeläiselle ja hänen assistentilleen Johan Kurkelalle lähes parivuotinen projekti. Ensin oli käytävä läpi Suomen, sitten Euroopan karsinnat. Lyonin loppukilpailuun valmistautuminen alkoi syyskuussa.

Viimeiset kenraaliharjoitukset on pidetty ja kaikki näyttää nyt hyvältä. Lähdemme tavoittelemaan palkintosijaa. Suomea ei ole Bocuse d’Orin palkintopallilla vielä nähty, joten se olisi suuri saavutus, Ismo sanoo.

Lyonissa tehdään kaksi kilpailuruokaa 14 hengelle 5 tunnissa 35 minuutissa. Vadilla esiteltävän ruoan pääraaka-aine on vasikan kyljysrivi. Lautasannostehtävässä valmistetaan moderni tulkinta chartreusesta – klassisesta lämpimästä, koristeellisesta vihannes- tai liha-vihannesterriinistä. Käytettävät raaka-aineet ovat kasvikset ja äyriäiset.

Lautasannos on tehtävistä haastavampi, sillä chartreuse on ollut meille uusi tuttavuus. Sen lainalaisuuksia on pitänyt opiskella, Ismo kertoo.

Voi on hyvän ruoan salaisuus

Arla on Suomen Bocuse d’Or tiimin yhteistyökumppani, sillä haluamme tukea suomalaista ruoka-alan osaamista ja taitavaa raaka-aineiden käyttöä.

Suomesta löytyy paljon sellaisia raaka-aineita, joita muualla maailmassa ei ole. Esimerkiksi hapatettuja maitotuotteita ei Pohjoismaiden ulkopuolella juuri tunneta, sanoo Marketing Manager Foodservice Mia Kettunen.

Kilpailuannostensa tarkkaa sisältöä Ismo ei voi ennen finaalia paljastaa, mutta hän mainitsee, että ruokiin on haettu yksinkertaisia, vahvoja makuja. Hapanmaitotuotteiden lisäksi muita suomalaisuutta ilmentäviä raaka-aineita ovat muun muassa sienet, juurekset, peruna ja tilli.

Ja tietysti voi, se on hyvän ruoan salaisuus, Ismo vakuuttaa.

Kisakatsomoissa jännitetään Suomen tiimin puolesta

Bocuse d’Orin finaalissa on kilpailutiimi kaikkiaan 24 maasta. Kovimpina vastustajinaan Ismo pitää aina hyvin pärjänneitä Pohjoismaita, isäntämaa Ranskaa, viimeksi voiton vienyttä USA:ta sekä Japania ja Argentiinaa.

Suomi kilpailee toisena kisapäivänä, keskiviikkona 30.1. alkaen kello 9.00 Suomen aikaa. Arlan Sipoon meijerin Inspirations-ravintolan kisakatsomossa pidetään Ismolle ja Suomen tiimille peukkuja koko kilpailusuorituksen ajan.

Seuraamme kilpailun streamausta ja virittäydymme kaikin tavoin tunnelmaan, Mia kertoo.

Suomen Bocuse d’Or -kilpailujoukkueeseen kuuluvat Ismo Sipeläisen ja Johan Kurkelan lisäksi Suomen tuomari Matti Jämsén sekä valmentaja Tommi Tuominen.

Maailman arvostetuin kokkikilpailu Bocuse d’Or on järjestetty vuodesta 1987 lähtien. Sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari Paul Bocuse. Suomi on ollut mukana 13 kertaa sijoittuen parhaimmillaan neljänneksi.