Arlan vinkit Onnistuneisiin ruokakuviin

Ruoan kuvaamisesta on tullut monille tärkeä osa ruokailua ja kauniin annoksen haluaa usein ikuistaa kameralle. Ruoka-annosten kuvaaminen on kuitenkin todellinen taitolaji. Ei ole kuitenkaan syytä huolestua! Et tarvitse ammattilaisvälineistöä hyvän kuvan ottamiseen – tavallisella älypuhelimen kameralla pääsee mainioon lopputulokseen, jos muistaa muutaman perusasian. Tutustu ruokakuvauksen saloihin Arlan vinkkien avulla ja vie kuviesi herkullisuus täysin uudelle tasolle!

1. VALAISE

Valo on valokuvauksen tärkein asia: opettele hallitsemaan kuvien valotusta ja tarvittaessa valaise lisävaloilla. Älypuhelimella kuva tarkennetaan painamalla ruudusta sitä kohtaa kuvasta, johon halutaan tarkentaa. Samalla puhelin asettaa valotuksen automaattisesti. Toisinaan tämä aiheuttaa yli- tai alivalottumista, mutta sitä on kuitenkin helppo korjata manuaalisesti valotussäätimellä, joka löytyy useimmista älypuhelimista.

 

 

 

 

 

 

 

Suosi aina luonnonvaloa. Ruokakuvissa luonnonvaloa käyttämällä saa yleensä parhaimman lopputuloksen. Ota kuva mielellään ikkunan edessä valon maksimoimiseksi. Jos luonnonvaloa ei ole saatavilla, voit käyttää foliota, valkoista pöytäliinaa tai serviettiä apuna valotuksessa nostamalla sitä ikään kuin heijastimeksi.

 

 

 

 

 

 

 

Vältä vastavaloa. Vaikka pöydässä on kiva istua ikkunaan päin, ruokakuvat kärsivät tästä plaseerauksesta. Jos kuvaat suoraan aurinkoon päin, tausta ylivalottuu ja annos jää pimeäksi. Siirry siis rohkeasti tuolista toiseen – täydellinen ruokakuvasi vaatii niin.

Älä käytä salamaa. Ikinä. Salaman kanssa kuvan värit vääristyvät ja annos näyttää kaikkea muuta kuin herkulliselta.

  

 

 

 

 

 

 

2. OLE NOPEA

Nopeet kuvaa tuoreet! Liha kuivuu, salaatti nahistuu ja juusto kovettuu. Ruokaa kuvatessa kannattaa siis olla vikkelä, sillä tuore annos näyttää myös kuvassa paremmalta. 

Jos ruoka on päässyt jo seisomaan, pieni tuunaus voi auttaa. Pirskottele salaatinlehtiin vesipisaroita tuoreemman vaikutelman aikaansaamiseksi.

Lämpimiin ruokiin, esimerkiksi lihaan, voi puolestaan pirskotella öljyä.

 

 

 

 

 

 

  

3. SOMMITTELE

Ruoan kuvaamisessa sommittelu ja kuvakulma korostuvat, sillä annos voi näyttää hyvinkin erilaiselta eri kulmista kuvattuna. Pidä tausta yksinkertaisena, sillä silmä lepää mielellään rauhallisen, selkeän kuvan ääressä. Erityisesti häiritsevä tausta voi viedä huomion kuvan olennaisimmalta asialta. Kuvasta kannattaa rajata kaikki ylimääräinen pois ja pyrkiä selkeyteen. Lisäksi rajaamalla otosta erikoisesta kohdasta saattaa saada aikaan kiehtovan sommitelman. Tämänhetkinen trendi on ottaa ruokakuvat ylhäältä päin, mutta kokeile rohkeasti myös muita kuvakulmia.

 

 

 

 

 

 

 

Kultainen leikkaus on hyvä sommittelun perussääntö, sillä ihmissilmää miellyttävät yleensä kulttuurisesta taustasta riippumatta tietyt perusmuodot ja sommitelmat. Kultainen leikkaus tarkoittaa kuva-alan jakamista vaakasuunnassa kolmeen osaan.

Kultainen leikkaus toimii myös pystysuunnassa. Asemoi keskeisiä elementtejä ja selkeitä linjoja näiden viivojen mukaan.

Fokus kiinnittyy erityisesti viivojen leikkauskohtiin. Sijoita niihin asioita, jotka haluat huomattavan.

 

 

 

 

 

 

 

4. MUOKKAA

Huonosta kuvasta ei saa hyvää muokkaamalla, mutta hyvästä kuvasta voi saada entistä paremman pienellä hienosäädöllä. Vältä ruokakuvissa vahvoja Instagram-filttereitä ja leikittele mieluummin valotuksen ja kontrastin avulla. Kuvien muokkaukseen on olemassa lukuisia puhelinsovelluksia.

Läheskään kaikki Instagram-filtterit eivät sovi ruokakuviin. Lisäksi monet niistä ovat puhkikulutettuja, näin vuonna 2016. Käytä niitä siis maltilla.

 

 

 

 

 

 

 

Testaa eri editointisovelluksia ja käytä useampaa yhteen kuvaan. Kokeilemalla löydät mieleisesi. Suosikkejamme ovat esimerkiksi Snapseed, Foodie ja taiteellisempiin toteutuksiin Enlight.

Aloita aina perusasioista kuten exposure, ambiance ja contrast. Näillä saat kuvaan lisää dynamiikkaa, menemättä kuitenkaan luonnottoman lookin rajan yli. Kun perusteet ovat kunnossa, voit alkaa rikkomaan rajoja rohkeilla kokeiluilla!

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ps. Muista jakaa mestariteoksesi maailmalle! #instafood