Maitoa, maitoa, maitoa

Terveys, juustot, Venezuelan diplomaattiperhe, Teemu Selänne. Siinä pari asiaa, jotka maito tuo mieleen Sanna Autiolle. Ei huonoja asioita ollenkaan, vai kuinka?

Sanna Autio on raudanluja ruoka-alan ammattilainen, joka rakastaa maitotuotteita. Aution perheessä maitoa kannetaan kotiin niin paljon, ettei hauistreeniä erikseen tarvita. Viikossa tämä nelihenkinen perhe kuluttaa 20 litraa maitoa, joskus jopa enemmän.

"Meillä kaikki juovat maitoa ja se on aina ollut ruokajuomana aterioilla. Kun sitä olen juuri kotiin litrakaupalla kantanut, niin seuraavan kerran jääkaapille mennessä tuntuu, että se on taas loppu. Välillä mietin, että juovat kai nuo sitä janoonsakin", Sanna nauraa.

Sannan elämä on ollut viimeiset 15 vuotta aikamoista pyöritystä. Elämän minuuttiaikatauluun on kuulunut lasten jääkilpaurheiluharrastus, Juustopöytä Ry:n hallituksen jäsenyys, Ruokatoimittajien yhdistyksen aktiviteetit ja tietenkin työ Yhteishyvä Ruoka –sisältöjen vastaavana.

"Nykyään on ihanaa, kun ei tarvitse minuuttiaikataululla mennä töihin ja töistä kotiin. Vaikka olen ammatiltani kotitalousopettaja, niin pahimpina ruuhka-aikoina meilläkin syötiin valmisruokia, kun aikaa jäähallille lähtöön oli vain viisi minuuttia", Sanna muistelee.

Ruuhkaa tai ei, maito on kuitenkin aina kuulunut Aution perheen arkeen. Sen tärkeys on tullut Autioille ilmi nimenomaan lasten urheiluharrastusten myötä. Maitoa käytetään myös palautusjuomana.

"Alun alkaen, jo ennen näitä urheiluharrastuksia ajattelimme lastemme ravitsemusta, sillä maidosta saa niin helposti kalsiumia, proteiinia ja D-vitamiinia. Meillä on mieheni kanssa ollut terveelliset ja monipuoliset ruokailutavat jo lapsuudenkodeissamme, joten sieltä kai tämä on periytynyt", Sanna pohtii.

Palo ruokaan ja sen valmistukseen

Ruoka on kokonaisuudessaan ollut Sannalle aina kuitenkin se juttu. Työuraa nuorena miettiessään hän tiesi ainoastaan, että ruoka on asia, joka häntä kiinnostaa. Niinpä hän päätyi opiskelemaan ammattikouluun kokiksi.

"Ammattikoulun jälkeen lähdin Venezuelaan diplomaattiperheeseen kokkaamaan. Tuolloin 17-vuotiaana sitä näköjään uskalsi paljon helpommin tehdä asioita, kun ei mistään mitään tiennyt", Sanna muistelee nauraen.

Venezuelan vuoden jälkeen nuoren Sannan mieli kypsyi ja hän halusi vielä opiskella. Hän lähti iltalukioon ja päätyi vielä opiskeluiden ohessa opettamaan ammattikouluun.

"Silloin ruoasta tuli se mun juttu. Opetin päivät tulevia kokkeja ja illat kävin lukiossa. Kirjoitusten jälkeen pääsin Helsingin yliopistoon opiskelemaan kotitaloutta ja niin ne opinnot jatkuivat", kertoo Sanna.

Opintojen jälkeen Sanna on ehtinyt kirjoittaa freelancerina Kodin Kuvalehteen, tehdä töitä Valiolla ja olla mukana perustamassa Glorian Ruoka ja Viini –lehteä.

"Ruoka ja Viini –lehteä perustaessani tajusin, että en ole mikään trendisetteri. Haluan tehdä näitä asioita ”tavallisille ihmisille”. Silloin ovet SOK:lle Yhteishyvän ruokaviestintään avautuivat", Sanna muistelee.

Maidottomuus huolestuttava trendi

Sanna on huolissaan tämänhetkisestä maidottomuustrendistä.

"Olen seurannut lasteni kavereita, kuinka he eivät juo lainkaan maitoa. Olen huolissani siitä, kuinka se vaikuttaa heihin tulevaisuudessa. Iloinen olen kuitenkin proteiinibuumista, joten toivottavasti osa maidon sisältämistä ravintoaineista tulee muuta kautta", Sanna kertoo.

Sanna ei usko ihmisten tietävän, kuinka helposti maidosta saa tarvittavat ravintoaineet. Noin viisi vuotta sitten amerikkalainen tutkimus sai Sannan viemään maidon sanomaa vahvasti tyttärensä ringette -joukkueeseen.

"Tutkimus puolsi vahvasti maidon asemaa parhaana palautusjuomana. Vein asian voimakkaasti ringette -joukkueeseen, sillä minusta oli kamalaa katsella, kun 10-vuotiaat tytöt kiskovat niitä palautusjuomajauheita", Sanna kertoo tomerana.

"Minusta oli kamalaa katsella, kun 10-vuotiaat tytöt kiskovat niitä palautusjuomajauheita."

Maidosta ei ole Sannalle itselleen koskaan ollut mitään haittaa. Paitsi kerran tai niin hän luuli.

"Kerran itse asiassa luulin, että olen saanut laktoosi-intoleranssin, kunnes selvisikin, että olin ”vain” raskaana", Sanna muistelee nauraen.

Myöskään raskaana ollessaan Sanna ei luopunut maitotuotteista. Ainoastaan raakamaidosta valmistetut juustot hän jätti pois.

"Mikä on sen parempaa kuin tietyt makuparit maidon kanssa! Esimerkiksi mustikkapiirakka ja maito", Sanna päättää.