21.1.2020

Lasten kesäleirillä touhutaan ja toteutetaan toiveita

Ulkona on helteinen kesäpäivä, mutta Me-talossa Keravalla seisoskellaan jäälautalla. Ainakin melkein, sillä lasten kesäleirin leikeissä kaikki on mahdollista. Kesäleirejä järjestettiin kesäkuussa seitsemällä paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Arla oli leiriviikkojen yhteistyökumppani.

Viikon mittaiselle kesäleirille pääsi kesäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla kaikkiaan noin 400 alakouluikäistä lasta. Leirit pidettiin Me-taloissa, joiden toimintaa rahoittaa Me-säätiö. Säätiön tavoitteena on vähentää lasten, nuorten ja perheiden syrjäytymistä ja eriarvoistumista.

– Arlalle on tärkeää olla mukana yhteistyökumppanina mahdollistamassa lapsille puuhakas maksuton kesäleiri silloin kun koulut ovat päättyneet ja monet vanhemmat ovat vielä töissä, sanoo viestintäjohtaja Sirpa Rinne Arlalta.

Leiripäivät alkoivat Keravalla kello 10 yhteisellä aamupalalla. Sen jälkeen leikittiin, askarteltiin ja ulkoiltiin. Puolilta päivin syötiin lounas, ja leiripäivän päätteeksi nautittiin vielä välipalaa.

– On ollut ihana huomata, että jo muutamassa päivässä lapset tutustuvat ja löytävät uusia kavereita. Kuuntelemme leirillä lasten toiveita ja pyrimme niitä toteuttamaan. Jokainen toive on yhtä tärkeä, kertoi Me-talon koordinaattori Marika Lähdeniemi.

Hyvä ruoka on osa jokaista leiripäivää

Yksi suosittu toive oli valmistaa leirillä suklaapirtelöä. Yhteisen kokkailuhetken mahdollisti Arlan toimittama maito.

– Toimitimme leiripäivien kaikkiin ruokahetkiin tuotteitamme. Maidossa on luonnostaan peräti 18 ihmisen päivittäin tarvitsemaa eri ravintoainetta, joten maito ja maitotuotteet ovat ​​​​​tärkeitä touhuavien lasten aterioissa, Sirpa Rinne kertoo.

Helteisen leiripäivän tiimellyksessä kuvitteellinen jäälautta suli, ja tuli aika syödä välipalaa. Värikkäille lautasille annosteltiin leipää, juustoa, kasviksia, hedelmiä ja Arlan Luonto+ jogurttia, jonka kartonkipikari kansineen on kierrätykseen sopiva.

– Kivan mallinen kuppi ja tässä on söpö lintukin. Leirillä on mukavaa ja ruoka täällä on hyvää. Odotamme vielä retkeä jätskikioskille ja maauimalaan, lapset pohtivat ruokailun lomassa.

Kesäleirien pääyhteistyökumppani on Kodin Kuvalehti yhdessä Me-säätiön, kaupunkien ja ruoka-alan yritysten kanssa. Leirien toimintamallia pilotoitiin hiihtolomaleireillä helmikuussa 2018, josta lähtien Arla on kuulunut leiritoiminnan yhteistyökumppaneihin. Keravan Me-talon toimintaa ylläpitää MLL Uudenmaan piiri ry.