Hiihtolomaleirillä on superkivaa!

Punaisen puutalon eteisessä on pitkä rivi kenkiä. Ryhmä lapsia pukee päälleen toppatakkeja ja –housuja. Espoon me-talossa pidettävällä hiihtolomaleirillä on alkamassa touhukas leiripäivä. Spinnereiden ryhmä ohjaajineen suuntaa aurinkoiseen pakkassäähän liukurit kainalossaan. Pian päästään laskemaan mäkeä.

Sillä aikaa Superheroes ja Unicorns –ryhmät kokoontuvat talon saliin. Yksi leiriläisistä täyttää tänään kahdeksan vuotta. Tärkeää päivää juhlistetaan yhteisellä onnittelulaululla. ”Mikä fiilis ensimmäisen leiripäivän jälkeen?” kyselee ohjaaja Aino Harjula. ”Superkivaa!” vastaavat lapset kuorossa.

Viisi arkipäivää neljä tuntia kerrallaan kestävällä leirillä on mukana 30 alakouluikäistä lasta. Leirillä leikitään, pelataan, askarrellaan ja ulkoillaan. ”Pidämme myös leffailtapäivän ja discon. Kaikkein eniten lapset taitavat kuitenkin odottaa retkeä HopLopiin”, kertoo me-talon ohjaaja Sofia Saarenkukka.

Terveellistä ja maistuvaa ruokaa

Hiihtolomaleiri on tarkoitettu muun muassa lapsille, joiden vähävaraisilla perheillä ei ole mahdollisuutta kalliisiin lomaelämyksiin. Maksuttomalle leirille on kutsuttu lapsia mukaan Espoon kaupungin perhepalveluiden kautta. Arla on mukana tukemassa hiihtolomaleirin toteutumista toimittamalla elintarvikkeita leirin lounas- ja välipalahetkiin.

”Lapset ovat meille erityisen tärkeitä. Välitämme siitä, mitä lapset syövät. Oli luontevaa lähteä leirin yhteistyökumppaniksi, sillä haluamme tarjota lapsille terveellisiä ja maistuvia välipaloja”, sanoo Arlan markkinointijohtaja Antti Airaksinen.

Hiihtolomaleirillä työskentelee me-talon ohjaajien ja harjoittelijoiden lisäksi myös neljä pääkaupunkiseutulaista nuorta, jotka on palkattu Workpilots-keikkatyösovelluksen kautta. Yksi heistä on 16-vuotias Iitu Hirvenheimo, joka laittaa keittiössä lounasta tarjoilukuntoon. ”Pilkon vihanneksia, lämmitän ruokaa, huolehdin tiskeistä ja autan lapsia esimerkiksi ruokajuoman kaatamisessa lasiin. Ruoka on maistunut lapsille hyvin”, Iitu kertoo.

Ensimmäinen ryhmä leiriläisiä on ennättänyt ruokapöydän ääreen. Lautasille annostellaan tomaattia, kurkkua ja lihakaalilaatikkoa. Jälkiruoaksi saadaan banaania ja pieni korvapuusti. ”Joo, me rakastetaan pullaa”, innostuvat lapset, joiden mielestä tähän mennessä hauskinta leiripuuhaa on ollut askartelu. Yhdessä on askarreltu muun muassa hienot nimikyltit rintaan.

”Yhteishenki on todella hyvä, kaikki otetaan hienosti mukaan”, kehuvat leiriohjaajat Aino Harjula ja Ella Griinari.

Kesäleirit yli 600 lapselle

Leirin käytännön järjestelyjä koordinoiva projektipäällikkö Johanna Huhtariihi kertoo, että hiihtolomaviikon leiri on pilottijakso, joka on saamassa jatkoa ensi kesänä.

”Järjestämme kesäkuussa seitsemällä paikkakunnalla kolme viikon mittaista leiriä, joille yli 600 lapsella on mahdollisuus päästä mukaan. Mukana ovat Espoon, Helsingin, Keravan, Turun, Tampereen, Porin ja Lappeenrannan me-talot. Jos leirit onnistuvat hyvin, järjestämme sellaiset uudestaan myös kesällä 2019. Emme siis ole tekemässä vain yhtä kampanjaa, vaan tavoitteena on jatkuvampi toiminta”, Johanna sanoo.

Me-talon hiihtolomaleirin ja tulevien kesäleirien toteutusta tukevat yhteistyössä Arla, S-ryhmä, Kokkikartano, Chiquita, Pågen, hedelmä- ja vihannestukku Veikko Laine ja Kodin Kuvalehti. Me-talojen toimintaa ylläpitää me-säätiö, jonka tavoitteena on vähentää lasten, nuorten ja perheiden syrjäytymistä ja eriarvoistumista Suomessa. Toimintaa koordinoi Nicehearts ry.