Kokoa maukas ja monipuolinen

Juustotarjotin

Juustotarjotin on mainio tarjottava illanistujaisiin tai jälkiruokapöytään. Se ei vaadi varsinaista valmistamista, mutta on taattu pöydän kuningas.

Kypsä, huoneenlämpöinen homejuusto, pala leipää ja sopiva juoma. Niin hyvää ja niin helppoa! Juustovalikoimastamme löytyy juustoja joka tilanteeseen - myös herkullisen juustotarjottimen luomiseen. Juustojen lisukkeina voi tarjota tuoreita hedelmiä, hillokkeita, marmeladia, pähkinöitä ja vaikkapa marinoituja kasviksia tai marjoja. Ohessa vinkkejä juustotarjottimelle, olkaa hyvät!

Juustotarjottimen kokoaminen

1. Juustojen valinta

Kun valitset juustoja, ajattele väriä, muotoa ja koostumusta. On olemassa paljon erilaisia juustoja: kermajuustoja, kovia juustoja ja homejuustoja, miedosta brie-juustosta vahvempaan sinihomejuustoon. Kannattaa tarjoilla vähintään 3-5 erilaista juustoa ja valita yksi juusto jokaisesta eri juustotyypistä. Valitse aina yksi miedompi juusto siltä varalta, että vieraasi eivät ole yhtä kokeilunhaluisia kuin sinä!

2. Juuston määrä

Arvioi määrät oikein. Lämpimän ruoan jälkeen voit varata noin 150g juustoa henkeä kohden. Jos tarjolla on pelkkä juustotarjotin, voit tuplata juustomäärän noin 200-300 grammaan per henkilö.

3. Juustotarjottimen stailaus

Ole luova, kun asettelet juustoja tarjottimelle. Käytä kiinnostavia pintoja, kuten puista leikkuulautaa, karkeita laattoja tai tummaa astiaa, joka toimii kontrastina juustojen vaaleisiin väreihin. Asettele juustot esimerkiksi järjestyksessä miedoimmasta vahvimpaan.

4. Kuinka leikkaat juustosi 

Keltaiset ja kovat juustot voidaan leikata kolmioiksi, tikuiksi tai kuutioiksi. Brie leikataan kiiloiksi, sinihomejuusto voidaan leikata kolmioiksi tai kiiloiksi riippuen juuston muodosta. Hyvä leikkaamista helpottava keino on veitsen lämmittäminen kuumassa vedessä ennen sinihomejuuston leikkaamista. Veitsi liukuu kevyesti juuston lävitse ja leikkaa siististi. Huuhtele veitsenterä joka viillon jälkeen. Lisää jokaiselle juustolle oma veitsi tai juustoleikkuri, jotta maut eivät sekoitu.

5. Tarjoilulämpötila

Ota juustot kylmästä noin tunti ennen tarjoilua. Silloin se maistuu parhaimmalta. Kun juusto lämpenee hieman, sen täyteläinen koostumus korostuu ja maku voimistuu.

6. Lisukkeet juustojen seuraksi

Juustotarjottimen lisukkeeksi sopivat esimerkiksi erilaiset hillot, viikunat ja muut hedelmät, pähkinät ja mantelit. Myös erilaiset kovat keksit sopivat erinomaisesti juustojen seuraksi.

Lisäksi kannattaa tarjota erilaisia leipiä: pehmeää, kuohkeaa, kovaa, makeaa, hapanta, maustettua, tummaa ja vaaleaa. Parhaat yhdistelmät löydät kokeilemalla!

Joulun aikaan homejuuston kaveriksi käyvät ihanasti myös piparkakut - suolaisen ja makean yhdistelmä on vastustamaton. Kokeile esimerkiksi klassista sinihomejuuston ja piparien yhdistelmää raikkaan appelsiini-inkiväärihillon kanssa.

Valitse alta suosikkisi!

Teemat

Juustotarjotin kruunaa joulupöydän

Glögiä ja juustoja - voiko mitään parempaa olla? Katso vinkit täydellisen juustotarjottimen kokoamiseen!

Katso vinkit